Diferit de institutia prescriptiei aplicarii sanctiunii contraventionale, legiuitorul a reglementat si prescriptia executarii sanctiunii contraventionale.
Spre deosebire de prescriptia aplicarii sanctiunii contraventionale, care determina imposibilitatea aplicarii unei sanctiuni contraventionale ca raspus la comiterea unei fapte ilicite, in cazul prescriptiei executarii sanctiunii contraventionale, nu se mai poate cere executarea sanctiunii contraventionale aplicate de catre inspectorul de munca.
ATENTIE!
Executarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie daca procesul-verbal de constatare a contraventiei nu a fost comunicat contravenientului in termen de o luna de la data aplicarii sanctiunii.
Exemplu
Inspectoratul teritorial de munca aplica sanctiunea contraventionala principala a amenzii unui contravenient, in lipsa acestuia.
In conditiile art. 14, art. 25 alin. (2), respectiv art. 26 alin. (3) din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001, comunicarea procesului verbal de constatare si sanctionare a contraventiei, precum si a instiintarii de plata, trebuie efectuata in termen de cel mult o luna de la data incheierii.
Deosebim urmatoarele momente cu relevanta in aplicarea respectiv in executarea sanctiunii contraventionale aplicate
Termenul de 6 luni pentru aplicarea sanctiunii contraventionale, curge de la momentul savarsirii faptei ilicite, sau dupa caz, de la momentul constatarii faptei ilicite, in cazul contraventiilor continue.
Nerespectarea acestui termen, duce la imposibilitatea inspectorului de munca de a aplica sanctiunea contraventionala a amenzii.
Termenul de 1 luna pentru comunicarea procesului verbal de constatare si sanctionare a contraventiei, precum si a instiintarii de plata, curge de la data incheierii procesului verbal.
Nerespectarea acestui termen, duce la imposibilitatea organelor statale de a obtine executarea silita a sumei de bani reprezentand amenda contraventionala aplicata de inspectorul de munca.
Autor: Gabriela Dita Consilier Juridic
Cititi si:
Dreptul muncii: Prescriptia aplicarii amenzii contraventionale
Atentie: Momentul comunicarii/ inmanarii procesului-verbal de contraventie
Situatie complicata in dreptul muncii: Cum procedeaza angajatorul in situatia desfiintarii unui post?
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am fost angajata stat plata cu conventie de munca conform Legii 1/2005 la o societate cooperativa mestesugareasca. In acest moment sunt pensionata anticipat Sunt membru cooperator inca, si unul din cei 5 asociati ai societatii membru fondator. De asemeni sunt administratorul firmei prin contract de administrare specific cooperatiei care se transmite periodic la Registrul Comertului. Conform celor descrise anterior, imi desfasor inca activitea in firma ca si cum as fi angajata. Exista...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am emis si adus la cunostinta salariatului ca in urma reorganizarii i s-a desfiintat postul si nu ii putem oferi altul conform studiilor sale, drept urmare, dupa implinirea celor 20 de zile de preaviz vom emite decizia de concediere. I-am adus la cunostinta sub forma de semnatura pe data de 03.04.2025. Ziua de 2 mai este zi libera cu recuperare. Conducerea a stabilit recuperarea acesteia la finalul lunii mai cand el nu va mai avea calitatea de salariat. Intrebarea este: iau in calcul in cele 20...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<