Padurarii au ajuns egali cu politistii sau jandarmii! Asa cum va informam inca de la inceputul propunerii, continuam sa va aratam acum ca in Codul penal a fost inclusa o prevedere importanta si asteptata!
Prin Legea nr. 8 din 2022 a fost modificat
Codul penal astfel incat padurarii sa faca parte din aceeasi categorie cu politistii sau jandarmii. De acum incolo, agresarea sub orice forma a unui lucrator silvic va fi pedepsita cu asprime!
Noutatile deja se aplica!
La articolul 257 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 510 din 24 iulie 2009, cu modificarile si completarile ulterioare, alineatul (4) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Art. 257 prevede urmatoarele la alin. (1)-(3):
"(1) Amenintarea savarsita nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directa, lovirea sau alte violente, vatamarea corporala, lovirile sau vatamarile cauzatoare de moarte ori omorul savarsite impotriva unui functionar public care indeplineste o functie ce implica exercitiul autoritatii de stat, aflat in exercitarea atributiilor de serviciu sau in legatura cu exercitarea acestor atributii, se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta de lege pentru acea infractiune, ale carei limite speciale se majoreaza cu o treime.
(2) Savarsirea unei infractiuni impotriva unui functionar public care indeplineste o functie ce implica exercitiul autoritatii de stat ori asupra bunurilor acestuia, in scop de intimidare sau de razbunare, in legatura cu exercitarea atributiilor de serviciu, se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta de lege pentru acea infractiune, ale carei limite speciale se majoreaza cu o treime.
(3) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza faptele comise in conditiile alin. (2), daca privesc un membru de familie al functionarului public".
Informatii initiale
Padurarii vor fi egali in fata legii cu politistii sau jandarmii. Acestia vor beneficia de acelasi statut special, iar masura este menita a descuraja hotii de lemne.
UPDATE - Proiectul de lege a fost adoptat de Parlament, actul urmand acum sa primeasca aprobarea presedintelui Iohannis. Dupa ce va fi publicat in Monitorul Oficial, se va aplica!
Informatiile prezentate mai jos raman valabile.
Inainte de aceasta noua modificare la
Codul penal va reamintim ca
Legea nr. 234/2019 a introdus posibilitatea ca padurarii sa poata folosi armament letal pentru protejarea padurilor si, totodata, au primit mai multi bani la pensionare.
Conform informatiilor furnizate de ministrul Mediului, ultrajul impotriva padurarilor se va pedepsi la fel ca cel impotriva jandarmilor sau politistilor.
Odata adoptata modificarea legislativa, in cazul savarsirii faptelor reglementate in alin. (1)-(3) din
art. 257 Cod penal, asupra personalului silvic aflat in exercitarea atributiilor de serviciu sau in legatura cu exercitarea acestor atributii, pedepsele prevazute de lege vor fi majorate cu jumatate.
"Am luat decizia de a depune proiectul de lege impreuna cu reprezentantii Federatiei Sindicatelor din Silvicultura - SILVA, in cadrul intalnirii din 21 aprilie. Aceasta modificare legislativa va conduce, alaturi de dotarea corespunzatoare a personalului de teren, la descurajarea actelor de agresiune asupra silvicultorilor. Aproape fara exceptie, toate actele de ultraj au loc in situatii in care personalul silvic intervine in numele statului, pentru prevenirea infractiunilor la regimul silvic. Este datoria noastra sa ne asiguram ca acesti oameni, aflati in linia intai in lupta cu hotii de lemne, se bucura de statutul si protectia cuvenite", a declarat ministrul Barna Tánczos.
In ultimii ani, aparand padurea, 6 padurari au fost omorati de hotii de lemn, iar peste 700 de silvicultori au fost atacati de infractori, suferind agresiuni si vatamari corporale grave, amenintari cu moartea, precum si distrugerea unor bunuri (autovehicule, locuinte, anexe gospodaresti).
"Inasprirea regimului sanctionator pentru ultrajul savarsit impotriva personalului silvic va conduce, pe termen scurt, la descurajarea actelor de agresiune la adresa autoritatii statului, permitand personalului de specialitate silvica sa-si indeplineasca atributiile intr-un cadru mai sigur, iar pe termen lung, va contribui la scaderea infractionalitatii la regimul silvic", a explicat ministrul Mediului, Apelor si Padurilor.