Procurorii Parchetului instantei supreme l-au trimis in judecata, marti, pe liderul PRM Corneliu Vadim Tudor pentru ultraj si nerespectarea unei hotarari judecatoresti privind evacuarea din luna ianuarie a sediului Partidului Romania Mare din strada Emile Zola.
"Procurori ai Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie au dispus, trimiterea in judecata a inculpatului Corneliu Vadim Tudor, sub aspectul savarsirii a patru infractiuni concurente de nerespectarea hotararii judecatoresti, ultraj (2 fapte) si ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii si ordinii publice (teza 1)", informeaza Parchetul ICCJ.
Potrivit surse citate, cu prilejul punerii in executare silita, la data de 4 ianuarie 2011, a unui titlu executoriu privind un imobil situat in Bucuresti, Sector 1, inculpatul Corneliu Vadim Tudor s-a impotrivit executarii prin amenintare si exercitarea actelor de violenta fizica impotriva executorului judecatoresc S.P.D. si smulgerea din mana acestuia a documentelor legale de executare, pe care le-a aruncat.
"In aceleasi imprejurari, inculpatul a agresat fizic si a smuls cascheta agentului de politie D.M. care facea parte din efectivele de politisti care au acordat sprijin legal executorului judecatoresc pentru executarea titlului executoriu. De asemenea, inculpatul l-a agresat fizic si l-a bruscat pe comisarul de politie V.M. care se afla in exercitarea atributiilor de serviciu. Pe durata actului de executare inculpatul Corneliu Vadim Tudor a proferat cuvinte si expresii, a comis acte, gesturi si manifestari care au adus atingere bunelor moravuri, fiind de natura sa creeze indignare si dezaprobare.Comportamentul sau a ajuns la cunostinta opiniei publice prin intermediul numeroaselor materiale de presa si au produs scandal public", mai noteaza Parchetul ICCJ.
Politistii prezenti la evacuarea sediului au scris, in cele 14 rapoarte intocmite, ca "numitul Corneliu Vadim Tudor" a amenintat "in mod direct" executorul judecatoresc, precum si pe unii dintre politisti.
Mai mult, potrivit Parchetul Inaltei Curti de Casasie si Justitie (ICCJ), europarlamentarului Corneliu Vadim Tudor "a exercitat asupra acestora acte de violenta, a intrebuintat in mod nemijlocit cuvinte insultatoare la adresa persoanelor sus-mentionate, impotrivindu-se in acest fel la executarea unei hotarari judecatoresti".
Evacuarea sediului in care functioneaza PRM a inceput dimineata de 4 ianuarie, in prezenta executorului judecatoresc Paula Daniela Somaldoc, si s-a incheiat in cursul noptii.
Executorul judecatoresc a venit atunci insotit de politisti la imobilul din strada Emile Zola, unde erau prezenti aproximativ 20 de membri PRM, in frunte cu liderii partidului, Corneliu Vadim Tudor, Marius Marinescu si Codrin Stefanescu.
Executorul Somaldoc le-a cerut celor prezenti sa paraseasca sediul. In replica, Vadim Tudor i-a cerut acesteia sa nu antreneze politia si jandarmeria intr-o "actiune ilegala". El a amenintat-o ca o va da in judecata. Atat Vadim Tudor, cat si avocatul PRM au sustinut ca nu exista o hotarare judecatoreasca definitiva in baza careia executorul sa poata face evacuarea.
Liderul PRM le-a adresat injurii executorului judecatoresc si politistilor. De asemenea, el a aruncat apa dintr-un pahar spre executorul judecatoresc.
Miercuri, dosarul a fost inaintat, spre competenta solutionare, Sectiei penale a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.