Parlamentarii au votat o lege care le da dreptul, lor, primarilor si sefilor de consilii judetene care sunt avocati stagiari sa devina avocati definitiv, fara a mai da examen national. Actul normativ a fost publicat si in Monitorul Oficial.
Se pare ca aceste exceptii au fost strecurate in Lgea avocatilor in Comisia Juridica a Camerei Deputatilor iar parlamentarii nu si-aun dat osteneala sa o citeasca cu atentie, votand in necunostinta de cauza. Numai 17 deputati au votat impotriva si 9 s-au abtinut. Legea a fost promulgata de presedintele Traian Basescu pe 20 decembrie.
Vorbim de votarea in necunostinta de cauza pentru ca in sedinta din 7 decembrie 2010, un amendament similar, propus de Eugen Nicolicea a fost respins. Acesta a fost criticat atat de putere cat si de opozitie. "Eu nu stiu cum a putut sa se ajunga la asa ceva in asemenea vremuri, sa dezbatem si sa votam. Nu puteam sa-mi imaginez ca noi, in decembrie 2010, ne cream niste privilegii. Nu sunt de acord cu niciun privilegiu, pentru niciun parlamentar care trebuie sa-si facă treaba de parlamentar", afirma atunci democrat-liberalul Cezar Preda.
Amendamentul similar votat pana la urma, cu 226 de voturi pentru, a fost propus de presedintele comisiei juridice din Camera Deputatilor, Daniel Buda (PDL) si de deputatul Gabriel Andronache (PDL). Cum au motivat ei initiativa devenita lege? In cazul unor persoane cu "notorietate publica" si pregatire juridica demonstrata in activitatea profesionala anterioara, intrarea in profesie trebuie făcuta "direct". Cu alte cuvinte, parlamentarii cu pregatire juridica se asigura ca dupa ce nu-si mai iau salariul de la stat fac bani frumosi din avocatura.
"Intre parlamentarii care au votat legea avocatului si Elena Ceausescu nu e nicio diferenta", spune pedelistul Iulian Urban, citat de agentia NewsIn.
Pentru a deveni avocat, o persoana trebuie sa treaca de doua examene: unul de intrare in profesie, prin care devine avocat stagiar si unul de definitivat.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate comerciala "A" din Romania, platitoare de TVA si impozit pe profit, achita pentru salariatii sai o contributie lunara de 160 lei / salariat la BT Pensii, reprezentand pensie facultativa pilonul 3, deductibil in limita a 400 euro / an / salariat. Sumele sunt cuprinse la venituri neimpozabile pe statul de plata si apar in D112 pentru fiecare salariat care beneficiaza de aceasta facilitate. Unul dintre salariati intra in concediu medical de sarcina si lauzie iar ulterior va...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un angajator fara punct de lucru ce are salariati care lucreaza la sediul clientului sau la mai multu clienti diferiti pe parcursul unei luni. In cazul acesta, toti salariatii ce nu lucreaza la sediul angajatorului trebuie sa beneficieze de spor de mobilitate sau doar cei ce lucreaza la clienti clienti diferiti? Asteptam raspunssul dumneavoastra.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa-mi spuneti daca tichetele de masa se acorda la sfarsitul lunii, in baza pontajului lunii sau se acorda in avans, urmand sa se efectueze reglare in luna urmatoare, conform zilelor lucrate de catre fiecare salariat.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<