Parlamentarii au votat o lege care le da dreptul, lor, primarilor si sefilor de consilii judetene care sunt avocati stagiari sa devina avocati definitiv, fara a mai da examen national. Actul normativ a fost publicat si in Monitorul Oficial.
Se pare ca aceste exceptii au fost strecurate in Lgea avocatilor in Comisia Juridica a Camerei Deputatilor iar parlamentarii nu si-aun dat osteneala sa o citeasca cu atentie, votand in necunostinta de cauza. Numai 17 deputati au votat impotriva si 9 s-au abtinut. Legea a fost promulgata de presedintele Traian Basescu pe 20 decembrie.
Vorbim de votarea in necunostinta de cauza pentru ca in sedinta din 7 decembrie 2010, un amendament similar, propus de Eugen Nicolicea a fost respins. Acesta a fost criticat atat de putere cat si de opozitie. "Eu nu stiu cum a putut sa se ajunga la asa ceva in asemenea vremuri, sa dezbatem si sa votam. Nu puteam sa-mi imaginez ca noi, in decembrie 2010, ne cream niste privilegii. Nu sunt de acord cu niciun privilegiu, pentru niciun parlamentar care trebuie sa-si facă treaba de parlamentar", afirma atunci democrat-liberalul Cezar Preda.
Amendamentul similar votat pana la urma, cu 226 de voturi pentru, a fost propus de presedintele comisiei juridice din Camera Deputatilor, Daniel Buda (PDL) si de deputatul Gabriel Andronache (PDL). Cum au motivat ei initiativa devenita lege? In cazul unor persoane cu "notorietate publica" si pregatire juridica demonstrata in activitatea profesionala anterioara, intrarea in profesie trebuie făcuta "direct". Cu alte cuvinte, parlamentarii cu pregatire juridica se asigura ca dupa ce nu-si mai iau salariul de la stat fac bani frumosi din avocatura.
"Intre parlamentarii care au votat legea avocatului si Elena Ceausescu nu e nicio diferenta", spune pedelistul Iulian Urban, citat de agentia NewsIn.
Pentru a deveni avocat, o persoana trebuie sa treaca de doua examene: unul de intrare in profesie, prin care devine avocat stagiar si unul de definitivat.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<