Pe 23 ianuarie 2011 s-a desfasurat proba scrisa eliminatorie, tip grila, de verificare a cunostintelor juridice, la materiile: drept civil, drept procesual civil, drept penal, drept procesual penal. Rezultatele acestei probe se vor afisa in data de 28 ianuarie 2011. Testarea a durat patru ore.
Din totalul celor 1978 de candidati inscrisi la acest concurs s-au prezentat 1863.
Judecatorii Marius Tudose si Cristi Danilet, membri CSM alesi din partea judecatoriilor, au urat personal succes candidatilor.
In fiecare an se organizeaza o sesiune de admitere la INM pentru absolventii facultatilor de drept, ca principala modalitate de admitere in magistratura.
Candidatii admisi urmeaza timp de doi ani cursurile ca auditori de justitie, dupa care devin judecatori si procurori. In cadrul concursului de admitere se verifica prin testare scrisa cunostintele de drept material si procesual, rationamentul logic si se sustine un interviu. Ulterior are loc examinarea medicala, testarea psihologica si verificarea bunei reputatii a candidatilor admisi.
In toamna anului 2010 s-au ocupat doar un numar de 68 posturi de auditori de justitie din cele 200 scoase la concurs.
Deoarece sistemul judiciar se confrunta cu o acuta lipsa de resurse umane, prin Hotararea nr. 740/9.09.2010, Plenul CSM a hotarat organizarea unui nou concurs de admitere la INM, in luna ianuarie 2011, pentru ocuparea a 50 locuri de procurori si 50 locuri de judecatori.
Pentru organizarea acestui concurs, CSM, INM, SNG si ICCJ au pus la dispozitie un numar de 250 de persoane.
In vederea asigurarii unei pregatiri unitare si a unui singur examen de absolvire a INM in anul 2012, pentru candidatii care vor fi declarati admisi, INM va organiza un program de formare initiala special, dupa cum urmeaza:
- primul an de studii se va desfasura in perioada martie-septembrie 2011;
- anul doi de studii va incepe in luna octombrie in mod simultan, atat pentru candidatii admisi la concursul din toamna anului trecut, cat si pentru cei admisi la acest concurs.
CSM si INM vor publica, in cel mai scurt timp, Planul de formare initiala pentru promotia auditorilor de justitie declarati admisi la acest concurs, precum si detalii legate de modul in care se va face repartitia acestora.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<