Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2024 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Pensia de intretinere - majorare prin decizia instantei

Pensia de intretinere - majorare prin decizia instantei
Pensia de intretinere poate cunoaste o majorare prin decizia instantei, mai ales daca parintele platitor obtine in timp venituri mai mari.

Sentinta nr. 931 din 2020 a Judecatoriei Gura Humorului ofera exemplul ideal cu privire la aceasta majorare a pensiei de intretinere. Persoanele interesate pot obtine informatii utile!

Prin cererea de chemare in judecata, inregistrata pe rolul acestei instante la data de 16.07.2020, sub nr. _____________, reclamanta A______ A_____, in calitate de reprezentant legal al minorilor S______ C_______ si S______ M______ a solicitat, in contradictoriu cu paratul B______ B_____, sa se dispuna majorarea pensiei de intretinere stabilite in favoarea minorilor S______ C_______ si S______ M______, prin sentinta civila nr. 371/20.04.2016, pronuntata de Judecatoria Gura Humorului in dosarul civil nr. ____________, definitiva la data de 12.06.2016, de la suma de 175 Lei pentru fiecare minor, la 1/3 din venitul minim garantat pe economie, cu cheltuieli de judecata.

In motivare, reclamanta a aratat ca situatia financiara a paratului s-a schimbat, iar nevoile minorilor sunt mai mari. A aratat ca paratul lucreaza in strainatate.

In drept, reclamanta a invocat disp. art. 483 alin. 3, art. 487, art. 529, art. 531 – art. 533 C.civ.

Reclamanta a atasat cererii de chemare in judecata urmatoarele inscrisuri: certificate de nastere, hotarare judecatoreasca.

Actiunea a fost scutita de la plata taxei judiciare de timbru.

Paratul nu a depus intampinare.

Sub aspectul probatoriului, instanta a incuviintat pentru parti proba cu inscrisuri, proba cu ancheta sociale si proba cu adrese catre I.T.M. si S.F.O. Gura Humorului, considerand aceste probe admisibile si concludente in temeiul art. 255 alin.1 C.proc.civ.

Analizand intreg materialul probatoriu administrat in cauza, instanta retine urmatoarele:

In fapt, prin sentinta civila 371/20.04.2016, pronuntata de Judecatoria Gura Humorului in dosarul civil nr. ____________, definitiva la data de 12.06.2016, a fost majorata pensia de intretinere in favoarea minorilor S______ C_______ si S______ M______ de la suma de 100 Lei/luna la suma de 175 Lei/luna pentru fiecare minor.

In drept, instanta constata ca, in materia obligatiilor legale de intretinere, hotararea judecatoreasca nu beneficiaza de autoritate de lucru judecat, art. 531 alin. 1 C. Civ. prevazand ca, in situatia in care se iveste o schimbare in ceea ce priveste mijloacele celui care presteaza intretinerea si nevoia celui care o primeste, instanta de tutela, potrivit imprejurarilor, poate mari sau micsora pensia de intretinere sau poate hotari incetarea platii ei.

Mai mult decat atat, potrivit art. 403 C.civ., in cazul schimbarii imprejurarilor, instanta de tutela poate modifica masurile cu privire la drepturile si indatoririle parintilor divortati fata de copiii lor minori, la cererea oricaruia dintre parinti sau a unui alt membru de familie, a copilului, a institutiei de ocrotire, a institutiei publice specalizate pentru protectia copilului sau a procurorului.

Prin urmare, modificarea cuantumului sumei datorate cu titlu de pensie de intretinere se stabileste in functie de doua criterii: nevoile de crestere si educare ale copilului si nivelul veniturilor debitorului, acest aspect fiind reglementat si de disp. art. 529 alin. 1 C.civ.

In conditiile art. 499 alin. 1, alin. 3, alin. 4 C.civ., tatal si mama sunt obligati, in solidar, sa dea intretinere copilului lor minor, asigurandu-i cele necesare traiului, precum si educatia, invatatura si pregatirea sa profesionala. Parintii sunt obligati sa il intretina pe copilul devenit major, daca se afla in continuarea studiilor, pana la terminarea acestora, dar fara a depasi varsta de 26 de ani. In caz de neintelegere, intinderea obligatiei de intretinere, felul si modalitatile executarii, precum si contributia fiecaruia dintre parinti se stabilesc de instanta de tutela, pe baza raportului de ancheta psihosociala.

Modificarea pensiei de intretinere este reglementata de art. 531 C.civ, fiind conditionata de intervenirea unei schimbari in ceea ce priveste mijloacele celui ce presteaza intretinerea si nevoia celui ce o primeste.

Mai mult decat atat, potrivit art. 487 C.civ., parintii au dreptul si indatorirea de a creste copilul, ingrijind de sanatatea si dezvoltarea lui fizica, psihica si intelectuala, de educatia, invatatura si pregatirea profesionala a acestuia, potrivit propriilor lor convingeri, insusirilor si nevoilor copilului; ei sunt datori sa dea copilului orientarea si sfaturile necesare exercitarii corespunzatoare a drepturilor pe care legea le recunoaste acestuia.

Este de notorietate ca la varsta minorilor, nevoile acestora sunt mari, avand in vedere necesitatile lor de zi cu zi, respectiv imbracaminte, hrana, activitati sportive, activitati scolare si extrascolare.

Niciuna dintre aceste necesitati nu este gratuita, iar impovararea financiara a mamei, care se ocupa de cresterea si educarea copilului, in mod efectiv, este inechitabila.

Potrivit art. 527 alin. 2 C.civ., la stabilirea mijloacelor celui care datoreaza intretinerea se tine seama de veniturile si bunurile acestuia, precum si de posibilitatile de realizare a acestora.

Potrivit art. 529 alin. 2 C.civ., cand intretinerea este datorata de parinte, ea se stabileste pana la o patrime din venitul sau lunar net pentru un copil, o treime pentru doi copii si o jumatate pentru trei sau mai multi copii.

Desi instanta nu se poate raporta la un venit lunar net obtinut ca urmare a incheierii unui contract individual de munca, considera ca paratul poate realiza venituri cu caracter ocazional, pentru a se intretine pe sine zilnic, cel putin la nivelul salariului minim pe economie, aferent anului 2020.

In lumina tuturor acestor considerente, instanta va admite cererea de chemare in judecata, va dispune majorarea pensiei de intretinere stabilite in favoarea minorilor S______ C_______ si S______ M______ prin sentinta civila nr. 371/20.04.2016, pronuntata de Judecatoria Gura Humorului in dosarul civil nr. ____________, definitiva la data de 12.06.2016, de la suma de 175 Lei/luna pentru fiecare minor, la 1/3 din venitul minim brut garantat pe economie/luna pentru ambii minori, va obliga paratul la plata catre minori a unei pensii de intretinere in cuantum de 1/3 din venitul minim garantat pe economie/luna, incepand cu data introducerii actiunii, respectiv 16.07.2020 si pana la majorat sau noi dispozitii.

In baza art. 453 C.proc.civ., instanta va obliga paratul sa plateasca reclamantei suma de 500 Lei, cu titlu de cheltuieli de judecata, reprezentand onorariu avocatial.
 
PENTRU ACESTE MOTIVE

IN NUMELE LEGII

HOTARASTE

Admite cererea de chemare in judecata formulata de reclamanta A______ A_____, in calitate de reprezentant legal al minorilor S______ C_______, nascuta la data de 16.01.2011 si S______ M______, nascut la data de 24.10.2012, cu domiciliul ales la Cabinet de Avocat I______ A___ G_______, situat in Suceava, F_____, _________________. 76, in contradictoriu cu paratul B______ B_____, domiciliat in Suceava, comuna/____________________, nr. 112D.

Majoreaza pensia de intretinere stabilita in favoarea minorilor S______ C_______ si S______ M______, prin sentinta civila nr. 371/20.04.2016, pronuntata de Judecatoria Gura Humorului in dosarul civil nr. ____________, definitiva la data de 12.06.2016, de la suma de 175 Lei/luna pentru fiecare minor, la 1/3 din venitul minim brut garantat pe economie/luna pentru ambii minori.

Obliga paratul la plata catre minori a unei pensii de intretinere in cuantum de 1/3 din venitul minim brut garantat pe economie/luna, incepand cu data introducerii actiunii, respectiv 16.07.2020 si pana la majorat sau noi dispozitii.

Obliga paratul sa plateasca reclamantei, in calitate de reprezentant legal al minorilor S______ C_______ si S______ M______, suma de 500 Lei, cu titlu de cheltuieli de judecata, reprezentand onorariu avocatial.

Cu drept de apel in termen de 30 de zile de la comunicare, care se va depune in 2 exemplare la Judecatoria Gura Humorului, sub sanctiunea nulitatii, potrivit disp. art. 471 C.proc.civ.

Florin Amariei
de Florin Amariei
Redactor

Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie.  In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.  

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 06 Ianuarie 2021
Votati articolul "Pensia de intretinere - majorare prin decizia instantei":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2024

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016