(1) Instanta de tutela, prin hotararea de divort, stabileste contributia fiecarui parinte la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copiilor.
(2) Dispozitiile titlului V privind obligatia de intretinere se aplica in mod corespunzator.
Punere in aplicare
Punerea in aplicare este imediata, incepand cu data de 1 octombrie 2011, pentru toate cauzele care sunt pe rolul instantelor de judecata, conform cu prevederile Legii nr. 71/2011 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil:
„Dispozitiile Codului civil sunt aplicabile si efectelor viitoare ale situatiilor juridice nascute anterior intrarii in vigoare a acestuia derivate din starea si capacitatea persoanelor, din casatorie, filiatie, adoptie si obligatia legala de intretinere, din raporturile de proprietate, inclusiv regimul general al bunurilor si din raporturile de vecinatate, daca aceste situatii juridice subzista dupa intrarea in vigoare a Codului civil.”
—Art. 5. litera (2) din legea 71/2011
„Indiferent de data incheierii casatoriei, in ceea ce priveste relatiile lor personale si patrimoniale, sotii sunt supusi dispozitiilor Codului civil, de la data intrarii sale in vigoare.”
—Art. 27 din Legea nr. 71/2011
„1) Dispozitiile Codului civil privind divortul se aplica fara a se deosebi intre casatoriile incheiate inainte sau dupa intrarea sa in vigoare.
(2) Divortul pronuntat anterior intrarii in vigoare a Codului civil produce efectele stabilite de legea in vigoare la data cand s-a pronuntat hotararea ramasa irevocabila.”
—Art. 39 din Legea nr. 71/2011
„Dispozitiile art. 531 din Codul civil privind modificarea si incetarea pensiei de intretinere sunt aplicabile si in cazul pensiilor de intretinere stabilite prin hotarare judecatoreasca anterior intrarii in vigoare a Codului civil.”
—Art. 51 din Legea nr. 71/2011
Textul art.51 din Legea nr.71/2011 se aplica cererilor privind modificarea si incetarea pensiei de intretinere introduse dupa data de 1 octombrie 2011. Procesele si cererile privind modificarea si incetarea pensiei de intretinere aflate pe rolul instantelor la data de 01 octombrie 2011 vor fi solutionate de catre instantele legal investite, in conformitate cu dispozitiile legale, materiale si procedurale in vigoare la data cand acestea au fost pornite, conform cu prevederile art.223 din Legea nr.71/2011, pentru punerea in aplicare a Legii nr.287/2009 privind Codul Civil.
„Daca prin prezenta lege nu se prevede altfel, procesele si cererile in materie civila sau comerciala in curs de solutionare la data intrarii in vigoare a Codului Civil se solutioneaza de catre instantele legal investite, in conformitate cu dispozitiile legale, materiale si procedurale in vigoare la data cand acestea au fost pornite.”
—Art. 223 din Legea nr. 71/2011
Comentariu
1. Pensia de intretinere platita in natura
Spre deosebire de Codul Familiei care preciza prin dispozitiile art. 93 alin. 1 teza I ca "obligatia de intretinere se executa in natura sau in bani" fara a fi prea evidenta preferinta legiuitorului pentru pensia alimentara platita in natura, Noul Cod Civil prin Art. 530 este cat se poate de clar sub acest aspect. Conform Art. 530 obligatia de intretinere se executa in natura, prin asigurarea celor necesare traiului si, dupa caz, a cheltuielilor pentru educare, invatatura si pregatire profesionala si doar daca aceasta obligatie nu se executa de bunavoie, in natura, instanta de tutela dispune executarea ei prin plata unei pensii de intretinere, stabilita in bani:
* Prin urmare plata pensiei de intretinere pentru minor este prima optiune la care instantele trebuie sa apeleze. Aceasta si pentru ca altfel autoritatea parinteasca comuna da o preferinta platii pensiei alimentare in natura prin faptul ca implica faptul ca deciziile privitoare la copil se iau de comun acord intre parinti. De exemplu relativ la decizia alegerii gradinitei la care sa fie inscris minorul: Aceasta decizie este genul de decizie ce trebuie luata de catre amandoi parintii. Cum ea implica si un cost, este normal ca amandoi parintii sa fie perceputi de catre directorul gradinitei ca si contribuitori banesti si deci decidenti. Altfel, daca parintele nerezident ar fi obligat la o pensie in bani catre celalalt parinte, parintele rezident ar putea ignora (si deci incalca foarte usor) dreptul parintelui nerezident de a isi exprima opinia relativ la decizia alegerii gradinitei.
* Plata pensiei de intretinere pentru minor in bani este a doua optiune in cazurile in care autoritatea parinteasca nu poate fi exercitata in comun sau daca unul dintre parinti dovedeste cu rea credinta ca nu sprijina financiar copilul, etc. Pana la aceasta situatie ar trebui sa functioneze prezumtia de bunacredinta cu privire la parintele cu care copilul nu locuieste in mod statornic (parintele nerezident)
2. Pensia de intretinere platita in raport cu nevoile reale copiilor
Conform dispozitiilor referitoare la autoritatea parinteasca comuna, in nici un caz nu s-ar pune problema ca unul dintre parinti sa fie "mai egal decat celalalt" si sa aiba (asa cum era cazul in aranjamentele de tip custodie unica) autoritatea de a se ocupa singur de eventualele economii (diferente dintre sumele decise de instanta ca pensie alimentara si costurile reale ale intretinerii copilului). De aceea trebuie sa inceteze practica instantelor de a acorda cu titlul de cheltuieli de intretinere a minorului, pensii alimentare foarte mari in sensul la exact 1/4 din veniturile nete ale parintelui in cauza (pentru un copil) sau exact 1/3 din veniturile nete ale parintelui in cauza (pentru doi copii), etc.
Este deci recomandat ca pensia alimentara decisa in instanta sa aiba un plafon minim sub care sa nu poata cobori chiar si daca parintele in cauza nu are venituri oficiale (calculat prin aplicarea procentelor enuntate de Art. 529 litera (2) raportat la salariul minim net pe economie) si, de asemenea, sa aiba un plafon maxim calculat pentru fiecare copil, la 50% din salariul mediu net pe economie[2] (asa cum il publica regulat Institutul National de Statistica).
3. Suspendarea si compensarea platii pensiei de intretinere pentru perioada vacantei de vara
In cazul in care minorul petrece o perioada semnificativa de timp in compania parintelui nerezident iar parintele nerezident a optat (sau a fost obligat de catre instanta) la plata in bani a pensiei de intretinere, se compenseaza datoria acestuia catre parintele rezident pentru o perioada de timp egala cu dublul perioadei in care minorul locuieste la parintele nerezident. Suportul legal pentru aceasta reglementare este reprezentat Art. 534 coroborat cu faptul ca parintele care are copilul in ingrijire efectueaza, de facto, o prestatie in natura. Or pe perioada vacantei de vara parintele care ingrijeste copilul este chiar parintele nerezident. Prin urmare ar fi o povara mult prea mare pentru acesta sa plateasca sume de bani catre parintele rezident si, suplimentar, sa mai poata sa sustina si cheltuielile legate de ingrijirea minorului in acea perioada (care, in general, implica oricum cheltuieli semnificative, fiind dedicata petrecerii timpului liber impreuna cu minorul). De aceea este normal ca pentru respectiva perioada parintele sa se suspende a plata pensie de intretinere minor in bani. Suplimentar, de vreme ce conform Art. 402 ambii parinti au obligatie de intretinere a minorului este normal ca si parintele rezident sa contribuie la cheltuielile legate de ingrijirea minorului in perioada in care minorul este gazduit vremelnic de catre parintele nerezident. Pentru simplificare si pentru a evita fluxuri nenecesare de bani intre cei doi parinti este normal sa se compenseze datoria parintelui rezident cu o datorie viitoare a parintelui nerezident.
Exemplificare
* Sa luam cazul in care in vacanta de vara minorul locuieste efectiv 6 saptamani cu parintele nerezident. Ţinand cont de faptul ca este normal ca si parintele rezident sa contribuie la intretinerea minorului in aceste 6 saptamani si pentru evitarea unor fluxuri nenecesare de bani intre cei doi parinti, se propune ca cele 6 saptamani in care parintele nerezident a suportat singur costurile legate de cresterea si ingrijirea minorului sa fie compensate de scutirea acestuia de la plata pensiei de intretinere pentru urmatoarele 6 saptamani (deci plata pensiei de intretinere in bani ar trebui sa se suspende pentru o perioada de 3 luni de zile)
* Pe acelasi principiu, daca in vacanta de vara minorul locuieste efectiv 4 saptamani cu parintele nerezident acesta ar trebui sa fie scutit de plata pensiei alimentare catre parintele rezident pentru urmatoarele 4 saptamani (deci plata pensiei de intretinere in bani ar trebui sa se suspende pentru o perioada de 2 luni de zile).
Jurisprudenta
Recomandare
Aceasta prevedere legislativa trebuie sa implice o schimbare de optica a instantelor cu privire la stabilirea pensiei alimentare datorata copilului minor de catre fiecare dintre parinti in sensul de a verifica cu fiecare cei doi parinti, pe parcursul divortului si anterior pronuntarii sentintei, daca acestia doresc sa se achite de contributia lor in natura ori in bani.
* In masura in care un parinte doreste sa se achite in natura instanta va acorda acestui parinte aceasta posibilitate
* In masura in care parintele doreste sa se achite de obligatia sa prin plata in bani va acorda acestui parinte aceasta posibilitate
* In ambele cazuri instanta va calcula contributia fiecaruia dintre cei doi parinti la cheltuielile pentru educare, invatatura si la asigurarea celor necesare traiului zilnic, conform Art. 529 dar nu mai putin decat salariul minim net pe economie si nu mai mult decat salariul mediu net pe economie publicat de catre Institutul National de Statistica.
De asemenea, in conformitate cu argumentatia de mai sus, este necesar ca instantele de judecata stabileasca obligatia de intretinere raportata la nevoile reale ale minorilor precizand de asemenea si posibilitatea suspendarii platii pensiei alimentare pentru perioada vacantei de vara, pe o perioada calculata in functie de programul de legaturi personale acordat de catre instanta parintelui nerezident.