Un angajat caruia i-am retinut pensie alimentara pentru copil.
Copilul a terminat liceul in iunie si deja a implinit 18 ani. Din pacate, nu detin hotararea initiala de stabilire a cuantumului si conditiilor de acordate a pensiei, dar am ordonante prin care instanta solicita cresterea cuantumului, in urma actiunilor in instanata ale mamei copilului. In ordonantele emise de instanta scrie "pana la intervenirea unei cauze legale de modificare sau stingere a obligatie". Salariatul face o solicitare scrisa prin care solicita sistarea pensiei deoarece copilul a terminat liceul si a implinit 18 ani.
Pot sa-i sistez plata pensiei in baza cererii angajatului si avand in vedere ordonantele de cresterea pensiei sau este nevoie de o alta hotarare a instantei? Este necesara hotararea initiala?
Raspuns:
Angajatorul are obligatia sa isi execute obligatiile decurgand din calitatea de tert poprit in limitele stabilite de sentinta judecatoreasca, adica cu respectarea intocmai a hotararii judecatoresti prin care parintele a fost obligat la plata unei pensii de intretinere in favoarea copilului.
Pentru a putea opera incetarea platii pensiei de intretinere in baza cererii formulate de salariat apreciem ca este esentiala hotararea judecatoreasca cu mentiunea ca obligatia platii pensiei de intretinere este stabilita in sarcina parintelui pana la majoratul minorului.
Din aceasta perspectiva obligatia de plata a pensiei de intretinere stabilite in sarcina salariatului apreciem ca inceteaza de drept la data cand copilul a implinit 18 ani, iar ulterior implinirii varstei de 18 ani de catre copil apreciem ca aceasta hotarare nu mai poate constitui temeiul retinerii de catre angajator a pensiei de intretinere.
Conform acestei opinii nu se mai justifica interesul promovarii unei actiuni in realizare avand ca obiect sistare pensie de intretinere din moment ce la data promovarii actiunii obligatia de intretinere a incetat de drept.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O salariata a obtinut venituri in urmatoarea perioada: - Contract de munca: martie 2023 - iunie 2023 - venituri din salarii - Contract de mandat pentru administrator: iunie - iulie 2024 - Contract de munca: august 2024 - prezent Copilul s-a nascut in luna martie 2025. Indeplineste conditiile pentru a primi indemnizatie pentru cresterea copilului?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Angajatul lucreaza de noapte, in ture de 12 ore, inclusiv in zile de sarbatori legale. In luna aprilie, angajatul va incepe tura in data de 17.04 la ora 19 si va iesi din tura pe data de 18.04 la ora 07 dimineata. In acest caz, pe langa sporul de ore de noapte, angajatul primeste sporul de sarbatoare legala doar pentru cele 7 ore lucrate in ziua de 18.04 sau primeste sporul de sarbatoare legala pe intreaga tura de 12 ore?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<