Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Solicitarea unei pensii de intretinere de la fostul sot

Intrebare: In cadrul procesului de divort, sotii se invoiesc asupra desfacerii casatoriei prin acord, iar parata (care facuse cerere reconventionala solicitand pensie de intretinere) renunta la judecata in privinta cererii reconventionale.
Intrebare: Are dreptul parata ca ulterior pronuntarii hotararii de divort prin acordul partilor, sa promoveze o noua cerere prin care sa solicite pensie de intretinere de la fostul sot?

Daca raspunsul este da, are vreo relevanta faptul ca sotii sunt despartiti in fapt din anul 1992, la data despartirii in fapt parata fiind capabila de munca?

Raspuns:
Renuntarea la cererea reconventionala facuta in temeiul art. 246 Cod de pocedura civila nu implica renuntarea la insusi dreptul pretins, conform art. 247 Cod de proc.civ. Prin urmare, persoana care a renuntat la judecata poate oricand formula o cerere noua avand acelasi obiect, cu conditia sa nu fi intervenit dreptul de prescriptie. Conform art. 532 Cod civil,  pensia de intretinere se datoreaza de la data cererii de chemare in judecata. Este important insa de precizat ca obligatia de intretinere intre fostii soti se datoreaza conform art. 389 alin. 2 Cod civil.

Din interpretarea acestui articol reiese ca obligatia de intretinere se datoreaza daca incapacitatea de munca a intervenit inainte de casatorie sau in timpul casatoriei. Prin urmare, din interpretarea in sens restrictiv, aceasta intretinere este datorata deoarece pana la data pronuntarii sentintei de divort partile au fost casatorite.

Cu toate acestea, daca separatia in fapt a intervenit cu mult inainte de divort, as asimila aceasta situatie cu teza a II-a a art. 389 alin.2 Cod civil, caz in care obligatia de intretinere intervine doar daca incapacitatea a intervenit in decurs de un an de la data cand partile s-au despartit in fapt si este cauzata de o imprejurare in legatura cu casatoria. Aceasta din urma este insa o opinie care poate fi sustinuta in instanta si dovedita prin orice mijloc de proba.


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 05 Decembrie 2011
Votati articolul "Solicitarea unei pensii de intretinere de la fostul sot":
Rating:

Nota: 3.17 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI