Intrebare: In cadrul procesului de divort, sotii se invoiesc asupra desfacerii casatoriei prin acord, iar parata (care facuse cerere reconventionala solicitand pensie de intretinere) renunta la judecata in privinta cererii reconventionale.
Intrebare: Are dreptul parata ca ulterior pronuntarii hotararii de divort prin acordul partilor, sa promoveze o noua cerere prin care sa solicite pensie de intretinere de la fostul sot?
Daca raspunsul este da, are vreo relevanta faptul ca sotii sunt despartiti in fapt din anul 1992, la data despartirii in fapt parata fiind capabila de munca?
Raspuns:
Renuntarea la cererea reconventionala facuta in temeiul art. 246 Cod de pocedura civila nu implica renuntarea la insusi dreptul pretins, conform art. 247 Cod de proc.civ. Prin urmare, persoana care a renuntat la judecata poate oricand formula o cerere noua avand acelasi obiect, cu conditia sa nu fi intervenit dreptul de prescriptie. Conform art. 532 Cod civil, pensia de intretinere se datoreaza de la data cererii de chemare in judecata. Este important insa de precizat ca obligatia de intretinere intre fostii soti se datoreaza conform art. 389 alin. 2 Cod civil.
Din interpretarea acestui articol reiese ca obligatia de intretinere se datoreaza daca incapacitatea de munca a intervenit inainte de casatorie sau in timpul casatoriei. Prin urmare, din interpretarea in sens restrictiv, aceasta intretinere este datorata deoarece pana la data pronuntarii sentintei de divort partile au fost casatorite.
Cu toate acestea, daca separatia in fapt a intervenit cu mult inainte de divort, as asimila aceasta situatie cu teza a II-a a art. 389 alin.2 Cod civil, caz in care obligatia de intretinere intervine doar daca incapacitatea a intervenit in decurs de un an de la data cand partile s-au despartit in fapt si este cauzata de o imprejurare in legatura cu casatoria. Aceasta din urma este insa o opinie care poate fi sustinuta in instanta si dovedita prin orice mijloc de proba.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<