Toate cele 200.000 de pensii speciale vor fi recalculate dupa intrarea in vigoare a legii unice a pensiilor la 1 ianuarie 2011, spun reprezentantii Ministerului Muncii.
Pensiile celor 140.000 de fosti angajati din Ministerul Apararii si de Interne vor fi astfel si ele recalculate, desi din textul proiectului de lege aflat in dezbatere publica nu reiese acest lucru.
“Se recalculeaza peste tot, pentru ca nu vrem sa facem vreo discriminare, dar nu stim inca algoritmul dupa care se va face recalcularea. Cele 200.000 de pensii speciale nu vor ramane asa. In cazul pensiilor in plata ale fostilor militari si politisti sau ale angajatilor din serviciile speciale (SPP, SRI, SIE – n.r.), formularea din proiectul de lege este mai generala, pentru ca situatia acestora este mai deosebita. De asemenea, discutiile cu reprezentantii acestor categorii nu sunt inca finalizate. Nu toate pensiile vor scadea, nu este obligatoriu sa scada toate la recalculare. Cu toate acestea, pensiile foarte mari cu siguranta vor fi afectate negativ”, a explicat pentru ZF Loredana Manolache, consilier al Ministrului Muncii Mihai Seitan. Ea a precizat ca intrucat proiectul de lege este in dezbatere, in urma discutiilor cu partenerii sociali este posibil sa apara modificari.
Proiectul prevede expres recalcularea pensiilor speciale ale magistratilor, diplomatilor, parlamentarilor, aviatorilor sau ale fostilor angajati ai Curtii de Conturi, dar nu si pe cele ale fostilor militari sau politisti.
Desi proiectul de lege anuleaza legile speciale in vigoare, potrivit articolului 176 (1), in cazul militarilor si politistilor, pensia in plata va fi impartita la valoarea punctului de pensie in vigoare. Daca este vorba despre o pensie de 4.000 de lei, la un punct de pensie de 732,8 lei, cat este in prezent, rezulta aceeasi pensie, echivalentul a 5,4 puncte de pensie.
Manolache a mai explicat ca unul din argumentele pentru care modalitatea de recalculare a pensiilor fostilor militari si politisti nu este clar precizata in textul proiectului este faptul ca nu se stie cum va fi transferata povara platii acestor pensii de la buget catre Casa de Pensii. “Intrebarea este cum vom integra cele doua categorii in plata la Casa de Pensii, astfel incat sa nu cream un deficit semnificativ la bugetul acesteia”, explica ea.
Magistratii din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) atrag atentia ca proiectul legii pensiilor nu respecta normele comunitare, jurisprudenta CEDO si a Curtii Constitutionale.
Magistratii din CSM s-au plans ministrului justitiei in sedinta Plenului ca in acest proiect nu le sunt recunoscute riscurile profesionale si le sunt ignorate interdictiile pe care le presupun activitatile desfasurate in cadrul sistemului judiciar.
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Proiecte Didactice pentru succesul la Titularizare sau Definitivat Educatori
Presedintele interimar al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Lidia Barbulescu, a spus ca prevederile noii legi a pensiilor vor genera sute de procese.
"Observ ca nu au pur si simplu nicio ratiune, nicio acoperire legala sau practica europeana. Pur si simplu vor sa ne desfiinteze", a adaugat si Liviu Dascalescu, membru CSM.
In replica, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a precizat ca proiectul legii pensiilor reflecta ''conceptia asupra reformarii intregului sistem de pensii din Romania'', fara a fi vorba numai de cele ale magistratilor si le-a cerut acestora o abordare ''calma'' si "rationala" pe acest subiect.
"Eu pledez pentru a o abordare rationala, calma si care sa aiba in vedere ca este un proiect care va merge la Parlament, care va fi sustinut in dezbateri, si eu cred ca trebuie sa invatam din experienta anului trecut, cand, in final, argumentele au fost luate in considerare si au contat. Cred ca nu trebuie sa transformam o dezbatere si discutie fireasca in jurul unui proiect intr-un motiv de tulburare si de presiune. Sa avem increde in modul in care acest proiect va iesi din Parlament", a spus Catalin Predoiu, ca raspuns la nemultumirile membrilor CSM in legatura cu legea pensiilor.
El le-a transmis membrilor CSM ca o reforma in domeniul pensiilor este necesara pentru ca exista prea multe reglementari", ceea ce a dus la o incoerenta a sistemului", dar si pentru ca acest act normativ este o obligatie asumata fata de institutiile financiare internationale.
"Resping categoric ideea de rea-credinta in ceea ce priveste acest demers si resping categoric ideea ca Guvernul nu poate sa intervina sa propuna o reforma in acest domeniu", a mai spus el.
Catalin Predoiu a recunoscut ca are unele rezerve "formale" si "de fond" pe acest proiect, dar a precizat ca nu vrea sa intre in detalii pana la discutarea acestuia in sedinta de Guvern.
El a conchis ca pozitia CSM va fi prezentata Guvernului. "Va asigur ca punctele voastre de vedere vor fi prezentate si sustinute in Guvern. Avem propria viziune asupra acestor articole", a sustinut acesta.
CSM arata ca in Romania exista aproximativ 150.000 de pensii speciale, care totalizeaza un efort bugetar de aproape 10 miliarde lei, din care in august 2009, potrivit datelor furnizate de CNPAS, existau doar 2.488 de persoane provenite din magistratura care beneficiau de pensie si ca efortul anual nu ar depasi cifra de 60 milioane euro.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri