Avocatii, notarii, juristii si executorii judecatoresti vor putea deveni profesori pentru liceeni sau elevii din gimnaziu. Pana acum, practicienii dreptului puteau ocupa doar functia de profesor universitar.
O noua initiativa legislativa modifica Legea nr. 36/1995, Legea nr. 51/1995, Legea nr. 188/2000 si Legea nr. 514/2003 pentru ca avocatii, notarii, juristii si executorii judecatoresti impreuna cu alti practicieni ai dreptului sa poata ocupa si functia de profesor in sistemul preuniversitar, inclusiv gimnaziu.
Semnatarii proiectului de act normativ spun ca "educatia juridica in mediul preuniversitar devine o necesitate ce nu mai poate fi ignorata". Acestia arata ca "principiile de drept si notiunile juridice de baza ar trebui cunoscute de orice cetatean al Romaniei, iar acest deziderat se poate atinge prin introducerea cursurilor de educatie juridica in programa scolara. Astfel, educatia juridica ar trebui sa devina materie in planul de invatamant liceal sau chiar in ciclul gimnazial, astfel incat orice cetatean sa isi cunoasca drepturile si obligatiile".
Conform informatiilor furnizate in expunerea de motive atasata proiectului de lege, "deja unele licee au aprobat materii optionale de educatie juridica, iar in curand se preconizeaza ca aceasta materie esentiala va deveni obligatorie".
In anticiparea nevoii de cadre didactice autorizate care pot prezenta legile tarii intr-un mod cat mai usor de inteles, semnatarii initiativei atrag atentia ca avocatii, notarii, juristii si executorii judecatoresti nu pot indeplini functia de profesor in cadrul sistemului preuniversitar de invatamant, asadar nu ar fi suficienti dascali care sa sustina "astfel de cursuri la un nivel satisfacator, intrucat nu au absolvit facultatea de drept".
"Daca in trecut cursurile cu specific juridic se regaseau doar la nivelul invatamantului superior, iar reglementarea posibilitatii profesionistilor dreptului de a avea activitate didactica doar in cadrul invatmântului superior era una in concordant cu legislaia în vigoare, societatea si programa scolara evoluat. Astfel, devine esenial eliminarea restriciei ce are în vedere posibilitatea profesionitilor dreptului de a preda doar la nivelului învmântului superior si, in acelai timp, este necesar extinderea posibilitii acestora de a preda la toate nivelurile de învmânt, inclusiv liceal i primar", spun mai multi senatori si deputati apartinand USR, PNL si PSD.
Reamintim cititorilor E-Juridic ca unul dintre promotorii cei mai activi ai introducerii educatiei juridice in scoli este magistratul
Cristi Danilet. Judecatorul a militat constant pentru apropierea elevilor de cunoasterea legilor din Romania prin intermediul EDUIURIS, asa cum ne-a explicat in interviul pe care ni l-a acordat. Il puteti citi integral
AICI.
Pentru ca
avocatii, notarii, juristii si executorii judecatoresti sa poata deveni profesori pentru liceeni si, acolo unde e posibil, pentru elevi din gimnaziu, se modifica mai multe acte normative, dupa cum putem observa mai jos.
In primul rand, Legea notarilor publici si a activitatii notariale nr. 36/1995, republicata in
Monitorul Oficial, Partea I nr. 237 din 19 martie 2018, cu modificarile si completarile ulterioare, se modific la art. 69, lit. a), pct. 1 astfel:
Finalmente, retinem ca actul nu se afla inca in vigoare. Acesta a fost introdus pentru dezbatere la Senat, asadar deputatii vor avea votul decizional.
Procedura de urgenta nu a fost solicitata.
Punctul de vedere al Guvernului nu a fost cerut.
Pentru ca propunerea sa se aplice este nevoie de votul senatorilor, al deputatilor, de promulgarea presedintelui Romaniei si de publicarea in Monitorul Oficial.
Urmarim evolutia
proiectului de lege si revenim cu actualizari de indata ce acestea vor fi disponibile.