Presedintele Comisiei juridice a Camerei Deputatilor, Daniel Buda, a anuntat miercuri ca subcomisia speciala a finalizat dezbaterile pe marginea Codului de procedura civila, urmand ca acesta sa intre in plen saptamana viitoare.
“Azi (miercuri – n. red.) am terminat de dezbatut, in cadrul comisiei speciale, Codul de procedura civila. A fost o munca extrem de laborioasa la care au participat atat reprezentanti ai Ministerului Justitiei, cat si reprezentanti ai comisiei care a participat la redactarea acestui cod si reprezentanti ai structurilor profesionale, executori judecatoresti, notari, avocati”, a spus Buda.
El a enumerat o serie de principii pe care acest cod le va aduce, printre acestea numarandu-se celeritatea judecarii cauzelor. “Stim foarte bine ca Romania are de suferit in momentul de fata pe ceea ce inseamna celeritatea judecarii cauzelor. Am reusit ca, pe de-o parte, prin stabilirea unor elemente care tin de competenta materiala a instantelor, sa nu mai ajunga cauzele marunte sa fie judecate in faza de recurs.
De asemenea am facut modificari consistente in materia executarii silite. Am largit sfera de competenta a executorului judecatoresc. De la ceea ce este astazi – doar la nivelul judecatoriei – aceasta competenta a fost largita la nivelul Curtii de Apel tocmai pentru a asigura un act de executare coerent si rapid”, a sustinut deputatul PDL.
Buda a mai spus ca modificari au fost operate si in ceea ce priveste procedura de divort in directia simplificarii acestei proceduri.
“Acest Cod are peste 1.085 de articole, am avut cateva mii de amendamente pe care le-am dezbatut in cadrul comisiei si vreau sa cred ca ceea ce am facut in cadrul comisiei va constitui un progres real in ceea ce inseamna reforma justitiei”, a adaugat Buda.
El a afirmat ca proiectul de lege privind Codul de procedura civila urmeaza sa intre saptamana viitoare in plenul Camerei Deputatilor, unde va fi adoptat pe articole. Cat priveste Codul de procedura penala, Daniel Buda a declarat ca acesta ar putea fi gata pana la sfarsitul acestei sesiuni, la nevoie urmand a se solicita o sesiune extraordinara pentru adoptarea sa.
Culegere pentru invatarea limbii engleze - Fise de lucru practice Clasele 0-IV
Proiecte Didactice pentru succesul la Titularizare sau Definitivat Educatori
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Fise distractive pentru gradinita
“Codul de procedura penala, din cate am inteles, este undeva la articolul 200. De saptamana viitoare, dat fiind faptul ca eu in continuare sunt presedintele Comisiei de coduri, voi lua eu aceasta procedura, astfel incat sa avem pana la sfarsitul acestei sesiuni si raportul pe Codul de procedura penala finalizat si, eventual, s-ar putea sa cerem si o sesiune extraordinara, daca nu vom reusi sa-l adoptam pana la finele acestei luni”, a sustinut Buda.
Presedintele Traian Basescu a trimis marti, o scrisoare presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului in care solicita adoptarea Codurilor de procedura apenala si civila pana la finalul acestei sesiuni parlamentare, invocand faptul ca Romania se afla inca sub mecanismul de verificare in justitie.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri