Renumitul avocat Gheorghe Piperea a publicat un mesaj prin care cere ca starea de urgenta sa nu mai fie cerut in "necunostinta de cauza".
Gheorghe Piperea, avocat si profesor de drept comercial, a publicat un mesaj prin care incearca sa ofere o alta perspectiva asupra situatiei in care ne aflam cu totii acum. E-Juridic a ales sa vi-l prezinte tocmai pentru ca ajuta la intelegerea unor diferente esentiale cu privire la interpretarea corecta a unor termeni din acte normative importante.
"Aud din ce in ce mai des cereri inflacarate de declarare a starii de urgenta.
Va rog, terminati cu dementa asta! Nu stiti ce inseamna starea de urgenta!
Luati cateva repere, totusi:
Acesta a mai adaugat un indemn pentru cei care nu il cred si a scris ca "scepticii sa citeasca OUG nr. 1/1999. E in vigoare. E pe net. Nu e greu de citit. Ca intelesul este oribil, e deja altceva".
Reamintim cititorilor E-Juridic ca intre starea de urgenta si situatia de urgenta exista diferente majore.
In momentul de fata, tara noastra se confrunta cu o situatie de urgenta care necesita implicarea si atentia tuturor factorilor publici. Nu sunt, insa, intrunite caracteristicile obligatorii pentru decretarea starii de urgenta.
Conform ISU, situatia de urgenta (in care ne aflam acum) este un eveniment exceptional, cu caracter nonmilitar, care prin amploare si intensitate ameninta viata si sanatatea populatiei, mediul inconjurator, valorile materiale si culturale importante iar pentru restabilirea starii de normalitate sunt necesare adoptarea de masuri si actiuni urgente, alocarea de resurse suplimentare si managementul unitar al fortelor si mijloacelor implicate.
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
Portal Codul Muncii
Conform OUG nr. 1/1999, starea de urgenta "reprezinta ansamblul de masuri exceptionale de natura politica, economica si de ordine publica aplicabile pe intreg teritoriul tarii sau in unele unitati administrativ-teritoriale care se instituie in urmatoarele situatii:
a) existenta unor pericole grave actuale sau iminente privind securitatea nationala ori functionarea democratiei constitutionale;
b) iminenta producerii ori producerea unor calamitati care fac necesara prevenirea, limitarea sau inlaturarea, dupa caz, a urmarilor unor dezastre.".
E-Juridic va recomanda sa urmariti evolutia Coronavirus (Covid-19) doar din informatiile oficiale pe care le publica Ministerul Sanatatii, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Departamentul pentru Situatii de Urgenta, ISU si Grupul de comunicare strategica.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri