Expertii in domeniul energiei sustin ca plafonarea pretului la gaze naturale acum va aduce noi scumpiri din aprilie 2022.
"Pretul mediu al gazelor naturale la consumatorul final in luna noiembrie 2021, conform datelor INS, este de circa 220 lei/MWh. Astfel, aparent, plafonarea pretului final al gazelor naturale la o valoare de 370 lei/MWh si de 310 lei/MWh de la 1 februarie este inutila in aceasta perioada", au aratat reprezentantii AEI.
"In fapt, plafonarea a avut un efect foarte important, a determinat, conform site-ului ANRE, cresterea pretului gazelor ofertate pe piata de la un nivel de minimum 220 lei/MWh la un nivel de minimum 420 lei/MWh in luna noiembrie 2021 si de 640 lei/MWh in luna ianuarie 2022. Astfel, toate contractele care ajung la scadenta in aceasta perioada sau in perioada imediat urmatoare se vor incheia la preturi mai mari de 600 lei/MWh", potrivit sursei mentionate.
Asociatia subliniaza ca, pentru multi consumatori casnici, plafonarea nu are nici un efect in momentul de fata (conform unui studiu AEI, 80% din consumatorii casnici de gaze nu vor beneficia de plafonarea pretului), dar va aduce un pret mai ridicat al gazelor la consumatorul final in anul 2022.
"In urmatoarele luni la aproape toti consumatorii casnici le expira contractele de gaze, iar noile contracte se vor incheia la preturi peste pretul gazelor din acest moment. Astfel, in aprilie 2022 nu doar ca nu vom avea preturi mai mici la gaze decat perioada similara a anului 2021, dar vom avea chiar si cresteri importante de pret pe care le estimam in medie sa fie de circa 120% fata de pretul mediu din anul trecut", potrivit analizei.
Mai mult, de la 1 aprilie 2022, vor avea loc cresteri ale tarifelor de transport si distributie, anul 2022 fiind anul in care se incheie o noua perioada de reglementare. Potrivit expertilor, vor avea loc importate cresteri ale tarifelor datorita racordarii gratuite impuse de autoritati (gratuitatea promisa se face pe cresterea tarifelor platite de catre ceilalti consumatori), cresterii costului cu pierderile de gaze si consumul tehnologic, investitiilor inutile sau ineficiente din sector si altele.