Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2024 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Plata spitalizare accident. E vina ta? Nu poti fi obligat sa achiti!

Plata spitalizare accident. E vina ta? Nu poti fi obligat sa achiti!
Cine efectueaza plata spitalizarii in urma unui accident, daca s-a produs din vina ta? Nu tu! Iata de ce nu mai poti fi obligat sa platesti si in ce situatii scapi de aceste cheltuieli.

Pana acum, daca se producea un accident din vina ta, erai obligat sa efectuezi tu plata spitalizarii. Curtea Constitutionala, insa, a transat acest aspect. Asa cum multi soferi au intuit, este incorect din orice punct de vedere, daca esti asigurat, sa iti platesti din buzunar cheltuielile cu tratamentul medical necesar.

In Legea nr. 95/2006 a fost inclusa obligatia ca in caz de accident din vina ta, sa plateste toate cheltuielile aferente cu spitalizarea, chiar daca erai asigurat in sistemul national de sanatate. Un barbat implicat intr-un astfel de eveniment din vina sa a avut nevoie de ingrijiri medicale de specialitate si spitalul l-a dat in judecata pentru ca nu si-a platit internarea de cateva zile. Instanta l-a fortat sa plateasca! Barbatul a contestat prima hotarare si astfel Tribunalul Targu Mures s-a adresat CCR.

Prin urmare, Tribunalul Targu Mures a ridicat din oficiu exceptia de neconstitutionalitate a art. 320 alineatul (1) din Legea 95/2006, care stipuleaza: "(1)Persoanele care prin faptele lor aduc daune sanatatii altei persoane, precum si daune sanatatii propriei persoane, din culpa, raspund potrivit legii si au obligatia sa repare prejudiciul cauzat furnizorului de servicii medicale reprezentand cheltuielile efective ocazionate de asistenta medicala acordata. Sumele reprezentand cheltuielile efective vor fi recuperate de catre furnizorii de servicii medicale. Pentru litigiile avand ca obiect recuperarea acestor sume, furnizorii de servicii medicale se subroga in toate drepturile si obligatiile procesuale ale caselor de asigurari de sanatate si dobandesc calitatea procesuala a acestora in toate procesele si cererile aflate pe rolul instantelor judecatoresti, indiferent de faza de judecata".

Tribunalul a aratat, asadar, ca ocrotirea sanatatii este conditionata de efectuarea unor plati catre spital, cu toate ca persoana ranita este asigurata si contribuie la fondul de stat specific.

Plata spitalizare accident. Ce spune CCR

In urma acestei sesizari, Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis ca acest lucru nu este constitutional.

Magistratii subliniaza ca art. 34 din Constitutie stabileste un drept la ocrotirea sanatatii care trebuie sa fie garantat de statul roman, asadar exista "obligatia pozitiva generala de a lua masuri in acest sens, prin garantarea unui cadru legislativ corespunzator si alocarea resurselor necesare pentru asigurarea igienei si a sanatatii publice, organizarea asistentei medicale si a sistemului de asigurari sociale pentru boala, accidente, maternitate si recuperare, controlul exercitarii profesiilor medicale si a activitatilor paramedicale".

CCR explica faptul ca art. 320 alin. (1) din Legea nr. 95/2006 aduce un element de noutate, si anume obligatia suportarii cheltuielilor ocazionate de asistenta medicala acordata pentru daune aduse sanatatii propriei persoane.

Sintagma "precum si daune sanatatii propriei persoane" a fost introdusa printr-un amendament adoptat de Comisia pentru sanatate si familie a Camerei Deputatilor, care se regaseste in anexa la raportul asupra proiectului de lege pentru aprobarea OUG 2/2014 pentru modificarea si completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.

In motivarea amendamentului se retine ca acesta s-a adoptat pentru clarificarea situatiei accidentelor rutiere.

plata spitalizare accident

Curtea constata ca, la data introducerii sintagmei criticate in lege, era in vigoare Legea nr. 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania, care in art. 49 si 50 prevedea ca asiguratorul acorda despagubiri, in baza contractului de asigurare, tertelor persoane pagubite prin accidente de autovehicule si excludea expres conducatorul autovehiculului de la beneficiul despagubirilor.

Acelasi cadru normativ a fost mentinut prin prevederile art.11 alin. (1) si ale art.13 lit. b) din OUG 54/2016 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertelor persoane prin accidente de vehicule si de tramvaie, precum si prin dispozitiile art.10 alin. (2) si ale art.12 lit. b) din Legea nr.132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si tramvaie.

Plata spitalizare accident. Concluzia CCR

"In concluzie, Curtea retine ca sintagma criticata, astfel cum a fost redactata, nu este circumstantiata in niciun fel la daunele care se acorda in caz de accident de autovehicul, ci se refera la toate tipurile de autoaccidentari, indiferent de natura lor. Pentru ca excluderea de la dreptul la repararea prejudiciului sa vizeze numai situatia accidentelor rutiere, legiuitorul ar fi trebuit sa modifice Legea nr. 136/1995 - legea speciala ce reglementa asigurarea obligatorie de raspundere civila auto, iar nu Legea nr. 95/2006, legea - cadru in domeniul asigurarilor de sanatate. Astfel, Curtea apreciaza ca in privinta dreptului la repararea prejudiciului al persoanelor care prin faptele lor aduc daune sanatatii propriei persoane a avut loc o schimbare radicala de optica a legiuitorului, care s-a intemeiat pe o raportare incorecta la realitatea normativa, efectul fiind vulnerabilizarea situatiei juridice a persoanelor asigurate prin eliminarea totala a dreptului la repararea prejudiciului in privinta daunelor antereferite", declara CCR.

Curtea precizeaza ca art. 320 alin. (1) din Legea nr. 95/2006 prevede ca persoana asigurata sa raspunda fata de furnizorul de servicii medicale pentru daune aduse sanatatii propriei persoane 'din culpa', adica indiferent de forma de vinovatie, raspunderea urmeaza sa fie angajata atat pentru savarsirea faptelor cu intentie si din culpa grava, cat si pentru culpa usoara si cea mai usoara culpa.

Cu privire la raspunderea civila delictuala, Curtea afirma ca atat sub imperiul Codului civil de la 1864, cat si in reglementarea cuprinsa in prezent in art.1.349 din Codul civil, autorul faptei ilicite are obligatia sa repare integral prejudiciul cauzat prin fapta sa, independent de faptul ca a actionat cu intentie sau din culpa.

"Analizand acest cadru normativ in care sunt dezvoltate garantiile dreptului la ocrotirea sanatatii, reglementat principial prin art. 34 din Constitutie, Curtea retine ca persoanele asigurate potrivit Legii nr. 95/2006, care au obligatia sa plateasca sumele ce constituie contributia la asigurarile sociale de sanatate, trebuie sa beneficieze, in contraprestatie, de protejarea fata de costurile serviciilor medicale in caz de boala sau accident, asa cum prevede art. 219 alin.(2) lit.a) din Legea nr. 95/2006. Consacrarea prin lege a asigurarilor sociale presupune drepturi si obligatii atat pentru asigurat, cat si pentru stat, esentiala fiind acoperirea unui risc in cazul producerii anumitor evenimente ce privesc sanatatea asiguratilor. Dreptul la ocrotirea sanatatii impune stabilirea riscurilor asigurate intr-o maniera care sa protejeze viata si integritatea corporala", spune CCR.

Curtea constata ca garantia dreptului la ocrotirea sanatatii prevazuta de art. 219 alin.(2) lit.a) din Legea nr. 95/2006, si anume ca persoanele asigurate sa beneficieze de protejarea fata de costurile serviciilor medicale, este inlaturata complet in cazul autoaccidentarii.

Ce trebuie sa retinem despre plata spitalizare accident acum

In prezent, Legea nr. 95/2006 prevede ca "asigurarile sociale de sanatate reprezinta principalul sistem de finantare a ocrotirii sanatatii populatiei care asigura accesul la un pachet de servicii de baza pentru asigurati".

Obiectivele in vigoare ale sistemului de asigurari sociale de sanatate sunt:
  • protejarea asiguratilor fata de costurile serviciilor medicale in caz de boala sau accident;
  • asigurarea protectiei asiguratilor in mod universal, echitabil si nediscriminatoriu in conditiile utilizarii eficiente a Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.

Art. 218 din aceeasi lege mai prevede ca "asiguratii beneficiaza de pachetul de servicii de baza in caz de boala sau de accident, din prima zi de imbolnavire sau de la data accidentului si pana la vindecare, in conditiile stabilite de prezenta lege, de contractul-cadru si normele sale de aplicare".

Art. 237 prevede, insa, urmatoarele "Serviciile care nu sunt decontate din fond, contravaloarea acestora fiind suportata de asigurat, de unitatile care le solicita, de la bugetul de stat sau din alte surse, dupa caz, sunt:
  • serviciile medicale acordate in caz de boli profesionale, accidente de munca si sportive, asistenta medicala la locul de munca, asistenta medicala a sportivilor."

In concluzie, plata spitalizare accident se face pentru persoana asigurata de catre stat. Nu mai poti fi obligat sa achiti tratamentele, daca te-ai ranit din cauza ta in timpul unui accident auto si esti deja platitor in sistemul de sanatate.

Florin Amariei
de Florin Amariei
Redactor

Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie.  In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.  

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 21 Septembrie 2021
Votati articolul "Plata spitalizare accident. E vina ta? Nu poti fi obligat sa achiti!":
Rating:

Nota: 4.44 din 5 din 8 voturi
Urmareste-ne pe Google News
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2024

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016