Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) ar putea schimba din temelii componenta Guvernului Orban II care e acelasi cu Guvernul Orban I. O decizie data in acest sens transeaza clar situatia.
Ministrii care au primit aviz negativ la audierile din Parlamentul Romaniei ar trebui inlocuiti de premierul desemnat, arata o decizie a CCR in acest sens.
Aceasta a fost ceruta pentru ca Regulamentul sedintelor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului nu clarifica situatia avizului negativ, ci lasa tratarea acestuia la latitudinea premierului desemnat.
Pana acum, seful PNL spunea ca aceste avize sunt doar "de forma" si ca nu va trebui sa faca nicio modificare echipei pe care a propus-o Legislativului pentru a-i acorda increderea.
Chiar si asa, CCR arata din Decizia nr. 356/2007 urmatoarele:
- "Cu privire la propunerea primului-ministru de numire a unui nou ministru, propus in conditiile art. 85 alin. (2) din Constitutie, Curtea constata si retine urmatoarele:
- Candidatii la functia de ministru inscrisi pe lista Guvernului, propusa de candidatul pentru functia de prim-ministru, sunt audiati de comisiile permanente ale Camerelor Parlamentului, competente potrivit obiectului de activitate al functiei candidatului de ministru si, pe baza constatarilor facute, acestea emit avize favorabile sau avize de respingere; in cazul avizelor de respingere, candidatul pentru functia de prim-ministru propune un alt candidat la functia de ministru. In practica parlamentara s-au inregistrat mai multe cazuri de avize negative care au fost urmate de noi propuneri.
- Aceste audieri privesc corespunderea pentru functie a candidatilor propusi de primul-ministru privitor la pregatirea generala, pregatirea in specialitatea domeniului, experienta in materie, instruirea si aptitudinile pentru functia in domeniu, reputatia nestirbita si moralitatea, conditii necesare si indispensabile functiei de ministru".
In mod normal, acum Ludovic Orban ar trebui sa vina cu noi propuneri care sa inlocuiasca ministrii avizati negativ deja de catre parlamentari.
Cu toate astea, daca CCR nu este sesizata la timp, aceasta decizie poate fi pur si simplu ignorata, intrucat Curtea nu se autosesizeaza in acest sens.
Din cei 16 ministri audiati pentru Guvernul Orban II, au primit aviz negativ 12 candidati.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<