Medicii de familie si unitatile medicale care acorda asistenta ambulatorie vor beneficia de decontari de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, a declarat marti premierul Victor Ponta, subliniind ca va sustine proiectul ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, privind sistarea finantarii spitalelor private din fondurile CNAS.
"Ideea este urmatoarea: finantarea din fonduri publice a furnizorilor privati de servicii de asistenta primara si ambulatorie, adica medicii de familie sunt toti privati si tot ce inseamna asistenta ambulatorie (...) absolut totul ramane decontat de la
Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. In momentul in care spui ca nu se mai da nimic la privat este incorect", a spus Victor Ponta, la Realitatea TV, precizand ca o nota in acest sens va fi prezentata miercuri, in sedinta de guvern.
El a mai spus ca privatii care ofera asistenta medicala de urgenta vor beneficia de decontari pentru "tot ce inseamna primul ajutor si transportul la spital", dar nu si pentru serviciile ulterioare.
"Asistenta de urgenta ramane la stat. In ceea ce priveste asistenta medicala spitaliceasca, lucrurile stau in felul urmator: niciodata cineva care nu are venituri peste medie nu se duce (la spitale private - n.r.) ca nu are cei 6.500 diferenta (exemplul sumei ce trebuie acoperita de pacient in cazul unei nasteri - n.r.) si atunci saracul finanteaza cei 1.500 de lei pentru bogat, dar niciodata nu beneficiaza de acel serviciu, ca nu va merge intr-un spital privat pentru o nastere sau pentru o interventie usoara. Cele mai grele interventii si cele mai costisitoare se fac in spitalele publice (...) Eu nu cred ca noi putem in sistemul medical, ca si la scoala, sa facem concurenta intre privat si public. Asistenta si dreptul la asistenta publica este un drept universal, pe care il dam si celui care e pensionar, si celui care are venitul minim, si celui care nu are niciun venit si celui cu un venit foarte mare", a explicat Victor Ponta.
In context, premierul a sesizat cazul unei clinici din Bucuresti care, in 2012, a primit mai multi bani decat maternitatea de stat Giulesti, desi a avut un numar mai mic de nasteri.
"Eu cred ca spitale private si medicina privata faci din bani privati, pentru ca ai asigurarea privata pe care poti sa o faci, iar dreptul la sanatate este universal, a intarit seful guvernului subliniind ca discriminarea este o greseala cu care nu este de acord.
El a mai spus ca a alocat, in acest an, suma 3,5 miliarde de lei pentru a achita toate datoriile pe care le au spitalele publice pentru medicamente.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<