Colegiul Medicilor din România a sesizat Avocatul Poporului cu privire la aspecte care vizeaza neconstitutionalitatea ordonantei de urgenta care modifica modul de acordare a concediilor medicale.
“Efectuarea acestui control politienesc al prezentei asiguratilor aflati în incapacitate temporara de munca la adresa de domiciliu sau la resedinta indicata, de catre organele de politie, în conditiile în care nu exista nici un fel de garantii legale de natura sa asigure evitarea unor abuzuri, aduc atingere dreptului la integritatea psihica a persoanei respective. Putem imagina nenumarate situatii în care persoana respectiva, bolnava fiind, din motive neimputabile nu este prezenta permanent la adresa de domiciliu sau la resedinta indicata. Permanenta teama de a nu fi gasita de catre organele de control creeaza persoanei respective o stare de tulburare care îi afecteaza integritatea psihica”, se arata în motivarea actiunii depuse de CMR la Avocatul Poporului.
Demersul Colegiului Medicilor a fost sprijinit de Coalitia Organizatiilor Bolnavilor Cronici din România.
Ei atrag atentia ca prin ordonanta respectiva au fost afectate drepturi fundamentale ale omului, precum dreptul la libertate de miscare. “Pentru aceasta va rugam sa observati ca potrivit pct.15 din O.U.G. 36/2010 bolnavul care beneficiaza de concediu medical este obligat sa-si declare locul unde intentioneaza sa locuiasca, sa se refaca si sa nu-l paraseasca fiind totodata instituit dreptul autoritatilor de a verifica prezenta pacientului la adresa de domiciliu sau de resedinta. Sanctiunea nedeclararii locatiei de convalescenta sau parasirea ei sau negasirea la adresa indicata a pacientului este sanctionata potrivit alin.32 si alin.33 cu “neplata indemnizatiei de asigurari catre pacinet”, au explicat reprezentantii Colegiului medicilor.
De asemenea ei au mai atras atentia ca se va încalca dreptul la viata privata. “Bolnavul este obligat sa-si faca cunoscuta locatia unde doreste sa locuiasca pe perioada convalescentei iar prezenta sa la adresa indicata este verificata inclusiv cu politia”, se arata în sesizare.
În opinia Colegiului Medicilor si dreptul la ocrotirea sanatatii va fi încalcat prin prevederile legate de dobândirea sau pierderea calitatii de beneficiar al serviciilor medicale sau de asigurat de sanatate, la pierderea dreptului indemnizatiei etc.
Noul sistem de acordare a concediilor medicale va fi pus în aplicare din 15 mai, data de la care pacientii care vor sta acasa din motive medicale vor fi nevoiti sa completeze o declaratie pe proprie raspundere prin care se angajeaza sa fie la domiciliul indicat, a anuntat în urma cu o saptamâna ministrul Sanatatii.
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
“Reprezentantii platitorilor indemnizatiei – angajatorul sau CNAS – vor putea fi însotiti de reprezentanti ai politiei, daca va fi cazul. Acestia vor verifica la usa domiciliului daca persoana este acasa sau nu. Nu se va intra în locuinta în niciun caz”, a anuntat ministrul Sanatatii Cseke Attila.
Sursa: RTV
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri