PFA-urile care achita CASS si sunt, asadar, asigurate la sanatate pot coasigura pe altcineva.
Conform Legii nr. 95/2006, mecanismul prin care se poate coasigura o persoana aflata in intretinere functioneaza si pentru PFA-uri. Astfel, nu doar salariatii pot coasigura pe cineva. O persoana va putea beneficia de asigurare in sistemul de sanatate public fara a plati vreo contributie, daca va fi trecut in intretinere.
Actul mentionat mai sus stabileste ca persoanele care pot fi coasigurati sunt sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate in sistem.
E important sa retinem ca cel care este coasigurat nu poate coasigura la randul sau. Interdictia asta e cuprinsa atat in Legea nr. 95/2006, cat si in Ordinul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) nr. 1549/2018, unde scrie exact si cine poate coasigura.
Asadar, retinem ca o persoana asigurata deja in sistemul national public de sanatate poate coasigura pe cineva fara venituri inregistrate.
Si, da,
PFA-urile care platesc CASS (adica sunt asigurate) pot coasigura pe altcineva.
Finalmente, mai pot coasigura persoanele cu handicap, pentru veniturile obtinute in baza Legii nr. 448/2006, persoanele care se afla in concedii medicale pentru incapacitate temporara de munca, acordate in urma unor accidente de munca sau a unor boli profesionale, precum si cele care se afla in concedii medicale acordate potrivit OUG nr. 158/2005, persoanele care se afla in concediu de acomodare, in concediu de crestere a copilului, persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj sau, dupa caz, de alte drepturi de protectie sociala care se acorda din bugetul asigurarilor pentru somaj, persoanele fizice care beneficiaza de ajutor social potrivit Legii nr. 416/2001, dar si pensionarii.
Legislatia referitoare la PFA era imprastiata in mai multe acte normative, iar in decembrie 2020 au aparut si mai multe legi, ordonante, norme si precizari; parca e un facut: la cea mai simpla forma de activitate – fie ca este PFA sau II/IF – reglementarea este mai complexa decat la SRL. Este tot mai greu de inteles si, implicit, generatoare de mari probleme – lucru dovedit fara niciun dubiu de multitudinea de intrebari concrete, la obiect, sosite pe adresa Grupului de consultanta R&S.
Un specialist de top, consultantul in afaceri Horatiu Sasu, a avut insa rabdarea sa analizeze cu profesionalism, rand cu rand, sa faca niste corelatii mai putin evidente intre anumite prevederi si sa identifice astfel strategii perfect legale pentru ca dvs.: