Practicantii de profesii liberale din Romania cer reducerea fiscalitatii pentru cele cateva sute de mii de profesionisti care lucreaza dupa un regim special.
Printre propunerile lor se numara si reducerea contributiei de asigurari sociale, in prezent de 5,5%.
In Romania activeaza peste 600 mii de persoane care practica meserii liberale, acoperind mai multe domenii, de la cele economice la cele sociale, medicale pana la cele juridice sau tehnice.
Presedintele Uniunii Profesiilor Liberale din Romania, profesorul universitar Horia Neamtu, a subliniat ca profesionistii care practica meserii liberale isi desfasoara activitatea intr-un mediu concurential foarte puternic si, din acest motiv, este necesara o reducere de fiscalitate pentru ca acestia sa aiba resursele necesare pentru a putea supravietui pe piata.
"La acel 16% se adauga si acel 5,5% CAS-ul, sa cautam sa-l reducem pentru profesionistii liberali sau sa obtinem o facilitate fiscala pentru acei profesionisti liberali, care, trebuind sa fie pe piata, sa lucreze ca sa castige, efectiv, ei o parte din timp o petrec pentru perfectionarea continua, ceea ce altii nu fac, deci ei, ca sa poata sa-si onoreze titlul de profesionist liberal, un numar de ore pe an trebuie sa-l petreaca undeva la un curs de perfectionare", spune Horia Neamtu.
In alta ordine de idei, presedintele Uniunii Profesiilor Liberale din Romania, profesorul universitar Horia Neamtu a subliniat ca in acest moment nu exista o corelare intr-o ofera sistemului educational si cererea de pe piata muncii.
Din acest motiv, este necesar un dialog cu ministerul educatiei, astfel incat sa se faca o armonizare strategica in ceea ce priveste oferta de profesii liberale si cererea de pe piata muncii.
Studiile facute de Comisia Europeana in ultimii ani arata ca profesiile liberale au anumite bariere la intrarea pe piata. Totodata insa, expertii europeni au constatat ca profesiile liberale, in majoritatea statelor membre ale Uniunii, au evoluat ca sisteme inchise, care conserva o serie de privilegii pentru membrii lor.
Sursa Romania Actualitati
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<