Activitatea prestata de PFI-uri (profesiile liberale) ar putea fi considerata vechime in munca, respectiv vechime in specialitate, similar PFA-urilor, potrivit unui proiect de lege inregistrat la Senat pentru dezbatere.
Printre cele mai comune exemple de profesii liberale, a caror desfasurare este organizata si reglementata prin legi speciale si cele cu regim juridic special, se numara traducatorii, medicii si contabilii, care isi practica profesia ca PFI-uri si contribuie la sistemul de asigurari de sanatate si la sistemul de pensii la fel ca persoanele fizice autorizate (PFA-uri) si ca orice alta persoana angajata, se arata in expunerea de motive a proiectului de lege.
In 2021, pe piata muncii activau aproximativ 12.000 de persoane cu profesii liberale, in crestere fata de 2020, cand au fost inregistrate 9.414 de persoane.
"Desi a fost modificata recent prin Legea 125/2022, Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 nu prevede ca activitatile economice desfasurate de persoanele fizice independente sa constituie vechime in munca si, dupa caz, vechime in specialitate daca activitatea economica pe care o desfasoara a produs venituri nete in anul supus recunoasterii vechimii a caror valoare este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara si este inregistrata la Administratia Finantelor Publice. Astfel, se produce o discriminare privind diferite tipuri de profesii liberale care exista momentan pe piata muncii. Desi modificarea OUG 44/2008 prin Legea 125/2022 a corectat deja o alta discrepanta legislativa privind activitatea persoanelor fizice autorizate (PFA-urilor), recunoscand astfel vechimea in munca si, dupa caz, in specialitate a acestora, a ramas totusi o discriminare fata de unele profesii liberale care sunt practicate sub forma de PFI-uri", sustin initiatorii proiectului de lege.
In momentul de fata, o persoana fizica independenta functioneaza conform documentelor eliberate de organismal profesional care le autorizeaza si desfasoara activitatea respectiva. O persoana care are o profesie liberala nu are obligatia si se inregistreze la Registrul Comertului, conform art. 1 alin (2) din OUG nr. 44/2008: "Prezenta ordonanta de urgenta nu se aplica profesiilor liberale, precum si acelor activitati economice a caror desfasurare este organizata si reglementata prin legi speciale".
Asadar, profesiile liberale necesita astfel indeplinirea urmatoarelor conditii cumulative:
- o autoritate publica sau un corp profesional care verifica indeplinirea conditiilor de desfasurare a profesiei elibereaza autorizatia si o inscrie intr-un registru;
- obligativitatea inregistrarii fiscale;
O schimbare preconizata prin adoptarea proiectului de lege este aceea a incurajarii persoanelor de a activa in domeniul in care au studiat: absolventii facultatilor de limbi straine ca traducatori autorizati, de pilda. De asemenea, se va incuraja "
nediscriminarea de catre stat a PFI-urilor in activitatea sa profesionala" si va da "
posibilitatea angajarii in sistemul de stat a acelor personale care au functionat ca PFI, dat fiind ca o conditie de baza pentru angajarea la stat este vechimea in munca/ vechimea in specialitate".
Modificarile propuse la Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 44/2008
"1. La articolul 1, alin. (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
(2) Prezenta ordonanta de urgenta nu se aplica profesiilor liberale, precum si acelor activitati economice a caror desfasurare este organizata si reglementata prin legi speciale, cu exceptia art. 18°2.
2. Dupa articolul 18°1, se introduce articolul 182, cu urmatorul cuprins:
(1) Activitatile economice desfasurate de persoana fizica independenta, in temeiul prezentei ordonante de urgenta, constituie vechime in munca si, dupa caz, vechime in specialitate, cu indeplinirea urmatoarelor conditii:
a) functioneaza in baza unei autorizatii eliberate de catre o autoritate publica sau un corp profesional si este inregistrata la Administratia Financiara de care apartine;
b) activitatea economica pe care o desfasoara a produs venituri nete in anul supus recunoasterii vechimii a caror valoare este cel putin egala cu nivelul a de 12 ori salariul minim brut pe tara garantat in plata stabilit potrivit legii in anul respectiv.
(2) Vechimea in munca si, dupa caz, vechimea in specialitate, este considerata perioada in care persoana fizica independenta a desfasurat activitate economica si a achitat contributiile, taxele si impozitele legale, nefiind luata in considerare perioada in care persoana fizica independent nu a avut activitate generatoare de venit sau a avut activitatea suspendata".
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<