Calculul prescriptiei
Implinirea termenului prescriptiei se calculeaza potrivit art. 2552 si 2553 din noul Cod Civil. Cand termenul este stabilit pe saptamani, luni sau ani, el se implineste in ziua corespunzatoare din ultima saptamana ori luna sau din ultimul an.
Cand termenul se stabileste pe zile, nu se iau in calcul prima si ultima zi a termenului.
Conventii privitoare la prescriptie
Noul Cod Civil a introdus posibilitatea incheierii unor conventii prin care se poate deroga de la termenele prevazute de noul Cod Civil, cu respectarea unor limite.
Astfel, termenele de prescriptie pot fi reduse sau marite, prin acordul expres al partilor, fara insa ca noua durata a acestora sa fie mai mica de un an si nici mai mare de 10 ani, cu exceptia termenelor de prescriptie de 10 ani ori mai lungi, care pot fi prelungite pana la 20 de ani.
Avantajul introducerii unei asemenea clauze intr-un contract este reprezentata de termenul mai lung de posibilitate a executarii silite a obligatiei.
Ca si conditii de validitate, conventiile de modificare a prescriptiei trebuie sa aiba ca obiect drepturi prescriptibile, sa priveasca durata termenelor de prescriptie, inceputul prescriptiei sau modificarea clauzelor de suspendare ori intrerupere.
Nu sunt posibile conventii care sa priveasca niste contracte de adeziune, de asigurare sau de protectia consumatorului, inlaturarea completa a clauzelor de suspendare sau intrerupere sau actiuni imprescriptibile. Sanctiunea incheierii unor asemenea conventii este nulitatea absoluta.
In consecinta sunt posibile conventiile prin care se prelungeste termenul de prescriptie sau se scurteaza, se fixeaza un alt inceput al acestui termen conditionat de un eveniment anume, se modifica clauzele de intrerupere.
Aceste conventii reprezinta o noutate introdusa de legiuitor prin Codul Civil si reprezinta o conceptie moderna a acestei institutii guvernata de norme supletive.
In noul Cod Civil institutia prescriptiei are o reglementare moderna, reflecta o viziune adaptata unei societati in continua schimbare si incearca sa se coreleze cu dreptul comunitar.
Autor: cons. jur. Ana-Maria Borz
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<