Termenul de introducere al actiunii
Termenul de introducere al actiunii reprezinta de fapt termenul general de prescriptie a creantelor care este de 3 ani de la data scadentei.
Deci doar in intervalul de 3 ani de la scadenta creantei poate fi introdusa actiunea de recuperare a acestora si obtinuta forta de constrangere a statului, fara a putea fi invocata de catre debitor prescriptia creantelor.
Cererea de chemare in judecata urmeaza a fi introdusa la instanta numai dupa trecerea unui termen de 30 zile de la data cand debitorul a primit convocarea la conciliere.
Instanta competenta
Competenta materiala
In functie de obiectul cererii, competenta apartine judecatoriei sau tribunalului, conform art. 94, al.1 si 2, din Codul de procedura civila. Judecatoria este competenta – in acord cu art. 94, al. 1, lit. j din Codul de procedura civila – pentru a judeca litigiile al caror obiect se situeaza sub pragul de 200.000 lei, iar pentru creante mai mari decat acest prag, devine competent tribunalul.
Este important de precizat ca art. 98 din Codul de procedura civila stabileste si modul in care se determina competenta dupa valoarea obiectului cererii aratata in capatul principal de cerere.
Pentru stabilirea valorii, nu se vor avea in vedere accesoriile pretentiei principale, precum dobanzile, penalitatile, fructele, cheltuielile sau altele asemenea, indiferent de data scadentei, si nici prestatiile periodice ajunse la scadenta in cursul judecatii.
Competenta teritoriala este alternativa si se determina in functie de instanta de la domiciliul/sediul paratului sau locul de executare fie si partiala a contractului.
Noul Cod de procedura civila mentine competenta teritoriala stipulata de vechea reglementare.
Din acest motiv este importanta stipularea clara de la inceput, prin clauza inserata in contract, a jurisdictiei aplicabile in caz de litigiu.
Autor: Cons. Jur. Ana-Maria Borz
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am emis si adus la cunostinta salariatului ca in urma reorganizarii i s-a desfiintat postul si nu ii putem oferi altul conform studiilor sale, drept urmare, dupa implinirea celor 20 de zile de preaviz vom emite decizia de concediere. I-am adus la cunostinta sub forma de semnatura pe data de 03.04.2025. Ziua de 2 mai este zi libera cu recuperare. Conducerea a stabilit recuperarea acesteia la finalul lunii mai cand el nu va mai avea calitatea de salariat. Intrebarea este: iau in calcul in cele 20...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Salariata are concediul pentru cresterea copil pana la 2 ani. Tatal are 12 luni lucrate in ultimile 24 luni anterior nasterii copilului insa cu interuperi. Se incadreaza pentru a solicita indemnizatie pentru cele 2 luni ale tatalui? Daca nu se incadreaza, mama poate solicita indemnizatie pentru cele 2 luni?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<