Termenul de prescriptie
Termenul general de prescriptie al creantelor este de 3 ani conform art. 2517 din noul Cod Civil.
Creantele fiscale beneficiaza de un termen special de prescriptie care este de 5 ani si este reglementat de Codul Fiscal si de Codul de Procedura Fiscala.
Termenul de prescriptie al creantelor incepe sa curga de la data cand obligatia devine exigibila si debitorul trebuia sa o execute.
Prescriptia poate fi suspendata si intrerupta in cazuri bine determinate de noul Cod Civil in art. 2532.
Intreruperea prescriptiei
Intreruperea prescriptiei este definita ca fiind inlaturarea, stergerea prescriptiei scurse anterior datei cand a avut loc intreruperea, urmata de curgerea unei noi prescriptii.
Prescriptia se intrerupe, conform art. 2537 din noul Cod Civil in urmatoarele situatii:
- printr-un act voluntar de executare sau prin recunoasterea, in orice alt mod, a dreptului a carui actiune se prescrie, facuta de catre cel in folosul caruia curge prescriptia;
- prin introducerea unei cereri de chemare in judecata sau de arbitrare, prin inscrierea creantei la masa credala in cadrul procedurii insolventei, prin depunerea cererii de interventie in cadrul urmaririi silite pornite de alti creditori ori prin invocarea, pe cale de exceptie, a dreptului a carui actiune se prescrie;
- prin orice act prin care cel in folosul caruia curge prescriptia este pus in intarziere;
- in alte cazuri prevazute de lege.
Inovatia fata de vechea reglementare este adusa de invocarea pe cale de exceptie a dreptului a carui actiune se prescrie si punerea in intarziere a debitorului.
Punerea in intarziere este conditionata de promovarea cererii de chemare in judecata in termen de 6 luni de la data la care debitorul a fost pus in intarziere.
Daca creditorul nu se incadreaza in acest termen, prescriptia se considera neintrerupta.
Ca si in cazul suspendarii, toate cauzele de intrerupere sunt limitativ prevazute de lege.
Autor: cons. jur. Ana-Maria Borz
sursa: Ghid pentru recuperarea debitelor >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O salariata a obtinut venituri in urmatoarea perioada: - Contract de munca: martie 2023 - iunie 2023 - venituri din salarii - Contract de mandat pentru administrator: iunie - iulie 2024 - Contract de munca: august 2024 - prezent Copilul s-a nascut in luna martie 2025. Indeplineste conditiile pentru a primi indemnizatie pentru cresterea copilului?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<