Termenul de prescriptie
Termenul general de prescriptie al creantelor este de 3 ani conform art. 2517 din noul Cod Civil.
Creantele fiscale beneficiaza de un termen special de prescriptie care este de 5 ani si este reglementat de Codul Fiscal si de Codul de Procedura Fiscala.
Termenul de prescriptie al creantelor incepe sa curga de la data cand obligatia devine exigibila si debitorul trebuia sa o execute.
Prescriptia poate fi suspendata si intrerupta in cazuri bine determinate de noul Cod Civil in art. 2532.
Intreruperea prescriptiei
Intreruperea prescriptiei este definita ca fiind inlaturarea, stergerea prescriptiei scurse anterior datei cand a avut loc intreruperea, urmata de curgerea unei noi prescriptii.
Prescriptia se intrerupe, conform art. 2537 din noul Cod Civil in urmatoarele situatii:
- printr-un act voluntar de executare sau prin recunoasterea, in orice alt mod, a dreptului a carui actiune se prescrie, facuta de catre cel in folosul caruia curge prescriptia;
- prin introducerea unei cereri de chemare in judecata sau de arbitrare, prin inscrierea creantei la masa credala in cadrul procedurii insolventei, prin depunerea cererii de interventie in cadrul urmaririi silite pornite de alti creditori ori prin invocarea, pe cale de exceptie, a dreptului a carui actiune se prescrie;
- prin orice act prin care cel in folosul caruia curge prescriptia este pus in intarziere;
- in alte cazuri prevazute de lege.
Inovatia fata de vechea reglementare este adusa de invocarea pe cale de exceptie a dreptului a carui actiune se prescrie si punerea in intarziere a debitorului.
Punerea in intarziere este conditionata de promovarea cererii de chemare in judecata in termen de 6 luni de la data la care debitorul a fost pus in intarziere.
Daca creditorul nu se incadreaza in acest termen, prescriptia se considera neintrerupta.
Ca si in cazul suspendarii, toate cauzele de intrerupere sunt limitativ prevazute de lege.
Autor: cons. jur. Ana-Maria Borz
sursa: Ghid pentru recuperarea debitelor >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Este specificat in CIM, la obligatiile angajatorilor: "sa informeze salariatul cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat, in conditiile legii". As dori un model de document cu toate detaliile obligatorii care trebuie sa existe privind aceasta informare. Sau am putea sa inseram un paragraf in Minuta de informare privind acest aspect? Daca da, va rog, sa imi spuneti exact ce informatii trebuie sa contina pt a fii conform legii.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem situatia unui certificat medical emis pt un cod de diagnostic 585 din 01/05 in 04/05. Certificatul are bifa pe "In continuare", desi nu este relevant in acest context. Ulterior am primit un alt certificat medical pt perioada 05/05-19/05 cu acelasi cod de diagnostic 585, cu bifa pe "Initial". Acest certificat medical nu trebuie sa aiba bifa pe "In continuare" fiind emis imediat dupa primul si avand acelasi cod de diagnostic? Medicul i-a spus angajatei ca data de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul unui salariat angajat ca sofer distributie marfa in tara va rog sa-mi comunicati daca locul de munca este mobil in contractul de munca? In aceasta situatie ar trebui trecut ca zona toata tara? In baza clauzei de mobilitate se acorda prestatii in natura nu in bani, respectiv telefon, card combusibil, este ok?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<