Codul civil(art.2339 alin.2) stabileste o anumita ordine de satisfacere a creantelor in cazul concursului intre privilegii speciale, orice stipulatie contrara fiind considerata nescrisa:
- creanta celui care are un drept de retentie;
- creanta vanzatorului neplatit al unui bun mobil vandut unei persoane fizice, cu exceptia cazului in care bunul e dobandit pentru serviciul sau exploatarea unei intreprinderi.
Ordinea de satisfacere a creantelor in cazul concursului intre privilegii speciale si ipoteci este reglementata in art. 2342 :
1. privilegiile speciale;
2. creantele garantate cu ipoteca sau gaj
In acest caz pentru respectarea ordinii de preferinta este necesara indeplinirea unei conditii si anume, inscrierea privilegiului in registrele de publicitate.
Ordinea de satisfacere a creantelor in cazul concursului intre privilegiile generale, speciale cu ipotecile si gajurile inscrise in registrele de publicitate este potrivit dispozitiilor coroborate ale art.864 si 866 Codul de procedura civila:
1. cheltuielile de judecata si celelalte cheltuieli mentionate la art. 864 alin(1) lit a Codul de procedura civila;
2. cheltuielile mentionate la art. 864 alin(1) lit b Codul de procedura civila, daca este cazul;
3. privilegiile speciale conservate potrivit legii;
4. ipotecile legale sau conventionale si gajurile;
5. restul privilegiilor generale mentionate la art. 864 alin(1) lit c-i
Autor: Jurist Iuliana Crosman
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O salariata a obtinut venituri in urmatoarea perioada: - Contract de munca: martie 2023 - iunie 2023 - venituri din salarii - Contract de mandat pentru administrator: iunie - iulie 2024 - Contract de munca: august 2024 - prezent Copilul s-a nascut in luna martie 2025. Indeplineste conditiile pentru a primi indemnizatie pentru cresterea copilului?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<