Codul civil(art.2339 alin.2) stabileste o anumita ordine de satisfacere a creantelor in cazul concursului intre privilegii speciale, orice stipulatie contrara fiind considerata nescrisa:
- creanta celui care are un drept de retentie;
- creanta vanzatorului neplatit al unui bun mobil vandut unei persoane fizice, cu exceptia cazului in care bunul e dobandit pentru serviciul sau exploatarea unei intreprinderi.
Ordinea de satisfacere a creantelor in cazul concursului intre privilegii speciale si ipoteci este reglementata in art. 2342 :
1. privilegiile speciale;
2. creantele garantate cu ipoteca sau gaj
In acest caz pentru respectarea ordinii de preferinta este necesara indeplinirea unei conditii si anume, inscrierea privilegiului in registrele de publicitate.
Ordinea de satisfacere a creantelor in cazul concursului intre privilegiile generale, speciale cu ipotecile si gajurile inscrise in registrele de publicitate este potrivit dispozitiilor coroborate ale art.864 si 866 Codul de procedura civila:
1. cheltuielile de judecata si celelalte cheltuieli mentionate la art. 864 alin(1) lit a Codul de procedura civila;
2. cheltuielile mentionate la art. 864 alin(1) lit b Codul de procedura civila, daca este cazul;
3. privilegiile speciale conservate potrivit legii;
4. ipotecile legale sau conventionale si gajurile;
5. restul privilegiilor generale mentionate la art. 864 alin(1) lit c-i
Autor: Jurist Iuliana Crosman
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Va rugam sa ne transmiteti reglementarile legislative conform carora angajatul poate beneficia la cerere de concediu fara plata pana la varsta de 3 pentru copil fara handicap, in continuarea concediului de crestere copil pana la 2 ani, astfel incat sa nu revina la serviciu pana la implinirea varstei de 3 ani?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un SRL platitor de impozit pe venit microintreprindere are 2 angajati, unul fiind asociat unic si administrator. Se doreste acordarea pensiei facultative de 400 eur/an la fiecare angajat. Cum se opereaza acest lucru in Saga? Cum apare in D112? ce trebuie sa stiu din punct de vedere fiscal? Pensia va fi platita de angajator, nu de salariat.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<