Codul civil(art.2339 alin.2) stabileste o anumita ordine de satisfacere a creantelor in cazul concursului intre privilegii speciale, orice stipulatie contrara fiind considerata nescrisa:
- creanta celui care are un drept de retentie;
- creanta vanzatorului neplatit al unui bun mobil vandut unei persoane fizice, cu exceptia cazului in care bunul e dobandit pentru serviciul sau exploatarea unei intreprinderi.
Ordinea de satisfacere a creantelor in cazul concursului intre privilegii speciale si ipoteci este reglementata in art. 2342 :
1. privilegiile speciale;
2. creantele garantate cu ipoteca sau gaj
Va recomandam
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
25 de teste – antrenament pentru reusita la proba de limba romana a examenului de Evaluare Nationala Noua culegere la limba romana, Evaluarea Nationala - Teste rezolvate la limba si literatura pentru clasa a VIII-a, contine 25 de teste similare celor aflate pe foaia de examen, inspirate din modelele PISA. Acestea raspund perfect...
In acest caz pentru respectarea ordinii de preferinta este necesara indeplinirea unei conditii si anume, inscrierea privilegiului in registrele de publicitate.
Ordinea de satisfacere a creantelor in cazul concursului intre privilegiile generale, speciale cu ipotecile si gajurile inscrise in registrele de publicitate este potrivit dispozitiilor coroborate ale art.864 si 866 Codul de procedura civila:
1. cheltuielile de judecata si celelalte cheltuieli mentionate la art. 864 alin(1) lit a Codul de procedura civila;
2. cheltuielile mentionate la art. 864 alin(1) lit b Codul de procedura civila, daca este cazul;
3. privilegiile speciale conservate potrivit legii;
4. ipotecile legale sau conventionale si gajurile;
5. restul privilegiilor generale mentionate la art. 864 alin(1) lit c-i
Autor: Jurist Iuliana Crosman