Procedura de drept comun are ca dezavantaj timpul lung de solutionare care poate ajunge la 2-3 ani si timbrarea la valoare.
De obicei se recurge la aceasta procedura doar in cazurile cand nu sunt indeplinite conditiile pentru procedurile urgente si cand creditorul nu-si poate proba creanta numai prin inscrisuri, avand nevoie si de administrarea altor dovezi, cum ar fi martori, expertize, interogatorii.
O conditie obligatorie pentru recuperarea creantelor ce provin din contracte incheiate intre profesionisti este indeplinirea procedurii prealabile intemeiata pe prevederile art. 720¹ C.proc.civ.
De altfel, la actiunea depusa la instanta de creditor se va anexa si dovada indeplinirii procedurii prealabile. In caz contrar, actiunea urmeaza sa fie respinsa pentru neindeplinirea acestei proceduri.
Conditii
Pentru a promova o actiune de drept comun in pretentii, cum mai este numita procedura de drept comun de obtinere a creantelor restante sunt necesare cateva conditii.
Conditii generale de admisibilitate a actiunii:
* Afirmarea dreptului subiectiv;
* Interesul;
* Capacitatea procesuala;
* Calitatea procesuala;
* Procedura prealabila a concilierii directe.
Cererea de chemare in judecata va cuprinde:
* numele, domiciliul sau resedinta partilor ori, pentru persoanele juridice, denumirea si sediul lor, precum si, dupa caz, numarul de inmatriculare in registrul comertului sau de inscriere in registrul persoanelor juridice, codul fiscal si contul bancar;
* numele si calitatea celui care angajeaza partea si ale celui care o reprezinta in litigiu, anexandu-se dovada calitatii;
* obiectul si valoarea cererii, precum si calculul prin care s-a ajuns la determinarea acestei valori, cu indicarea inscrisurilor corespunzatoare.
* motivele de fapt si de drept, precum si probele pe care se intemeiaza cererea;
* semnatura partii sau a reprezentantului acesteia dupa caz.
La cererea de chemare in judecata se vor anexa copii certificate de pe toate inscrisurile pe care reclamantul se intemeiaza pretentiile mentionandu-se care dintre aceste inscrisuri au fost comunicate in conditiile prevazute de art. 7201 alin. (2)
Codul de procedura civila
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Dorim sa incepem un proces de evaluare a performantelor pentru colegii din departamentele cheie ale companiei. Precizam ca domeniul de activitate este Servicii, fiind furnizor de catering si cleaning industrial. Vom evalua doar sefii de departament si managerii de locatii. Ne-ati putea ajuta cu exemple de obiective inclusiv KPI pe care sa le aplicam pentru colegii din departamentele de mai jos? Resurse Umane Departament Achizitii Departament Financiar-Contabilitate Departament Operational IT...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Reprezentantul legal care era unic asociat si administrator a decedat. Cine va semna pana cand se va face succesiunea? In actul constitutiv este stipulat faptul ca in caz de deces societatea va continua prin mostenitorii legali ai asociatului unic.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un ONG are proiecte cu finantare din fonduri europe in derulare, in cadrul careia exista o echipa de implementare a proiectului. Daca ONG-l are un angajat pe functia de asistent manager caruia doreste sa-i atribuie sarcini specifice de implementare a activitatii proiectului de exemplu Coordonator proiect, in acest caz cum se va proceda legal, este necesara incheierea unui act aditional sau este de ajuns daca se face o completare a fisei postului de asistent manager cu atributiile specifice...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<