Florentina Mirica, fost procuror DNA, este subiectul unei actiuni disciplinare exercitata de Inspectia Judiciara (IJ).
Potrivit unui comunicat de presa, Inspectia Judiciara a exercitat actiunea disciplinara fata de Florentina Mirica - procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti - pentru abateri disciplinare, prevazute de Legea nr. 303/2004, respectiv manifestari care aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale ori prestigiului justitiei, savarsite in exercitarea sau in afara exercitarii atributiilor de serviciu; nerespectarea confidentialitatii lucrarilor care au acest caracter, precum si a altor informatii de aceeasi natura de care a luat cunostinta in exercitarea functie, cu exceptia celor de interes public, in conditiile legii si nerespectarea in mod nejustificat a dispozitiilor or deciziilor cu caracter administrativ dispuse in conformitate cu legea de conducatorul parchetului ori a altor obligatii cu caracter administrativ prevazute de lege sau regulamente (art. 99 lit. m)).
"Inspectorii de caz au retinut ca procurorul, prin expresiile utilizate intr-un e-mail adresat tuturor procurorilor din DNA cu privire la probitate profesionala a sefului Sectiei de combatere a coruptiei din cadrul DNA si prin motivele invocate intr-o plangerea formulata la instanta, a incalcat dispozitiile art. 90 pct. 1 din Legea 303/2004, ale art. 17 si 18 pct.1 si 2 din Codul deontologic al judecatorilor si procurorilor; art. 12 alin 1 din Legea nr. 544/2001, ale art. 285 Cod procedura penala", se precizeaza in comunicat.
De asemenea, sursa mentionata precizeaza ca, prin postarea rechizitoriul dosarului cunoscut opiniei publice sub numele de DIPI2 in reteaua de intranet ar fi incalcat dispozitiile art. 81 alin 1 lit. t) din Regulamentul de ordine interioara al DNA, ale art. 4 alin. (1) si 91 alin. (1) din Legea 303/2004, ale art. 62 alin. (3) din Legea 304/2004 si ale art. 15 alin. (1) din Codul deontologic al judecatorilor si procurorilor.
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Mai mult, inspectorii judiciari arata ca aceasta ar fi transferat de pe e-mailul institutiei pe e-mailul personal o serie de documente, inclusiv documente privind dosarul DIPI2 care permit identificarea unor persoane/situatii si dezvaluirea unor date confidentiale, incalcand astfel prevederile art. 15 alin. (2) din Codul deontologic al judecatorilor si procurorilor, art. 1 - 4 din Ordinul procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie nr. 81/2016, in care se mentioneaza masurile privind protectia documentelor create si gestionate de parchete si in care sunt definite astfel de documente si lucrari si ale art. 147 din Regulamentul de ordine interioara al DNA.
IJ informeaza ca actiunea a fost inaintata Sectiei pentru procurori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii care va decide cu privire la angajarea raspunderii procurorului in cauza.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri