Procurorii care initial s-au imbulzit pentru a-si ancheta colegii acum se muta in alte structuri. Parchetul General este printre cele mai preferate destinatii.
Unul dintre cele mai importante mutari este cazul unei procuroare care a incercat s-o tina pe Kovesi intr-un scandal mediatic. Pentru ca Mihaiela Iorga Moraru sa ajunga rapid la Parchetul General, CSM a luat doua decizii in aceeasi zi.
In prima faza, CSM a decis ca Mihaiela Iorga Moraru sa se reintoarca la Parchetul de pe langa Judecatoria Bacau, unitate de parchet de unde aceasta provine, pentru ca in aceeasi zi sa fie adoptata o alta hotarare, privind delegarea pe o perioada de 6 luni la Parchetul General.
Mihaiela Iorga Moraru a devenit cunoscuta pe vremea cand activa in cadrul DNA si a avut un conflict cu sefa ei, Laura Codruta Kovesi.
Astfel, in iulie 2017, Kovesi a semnat un ordin de revocare a Mihaielei Iorga Moraru din functia de procuror DNA, dupa care aceasta din urma si-a dat sefa in judecata, cerand despagubiri de 10.000 de euro, sustinand ca asupra ei au fost facute presiuni de ordin moral si emotional. Procesul s-a incheiat cu anularea ordinului de revocare, fara plata unor despagubiri.
Conflictul dintre cele doua a continuat, Mihaiela Moraru Iorga acuzand-o pe Kovesi ca a chemat-o in birou si a fost intrebata daca ar putea urgenta dosarul unui fost ministru al carui nume era vehiculat pentru postul de premier.
Ulterior, in 8 februarie 2018, DNA a trimis-o in judecata pe Mihaiela Moraru Iorga pentru favorizarea faptuitorului si fals intelectual, fiind acuzata ca a desfasurat activitati de ancheta in afara cadrului legal, in paralel cu urmarirea penala derulata de DIICOT intr-un dosar care il viza pe omul de afaceri Florian Walter. Peste cateva luni, Instanta suprema anula rechizitoriul DNA.
Pe 28 februarie, Senatul a adoptat un proiect de lege privind desfiintarea Sectiei speciale, competentele fiind preluate de Parchetele obisnuite, cauzele urmand sa fie instrumentate de procurori anume desemnati.
In consecinta, procurorii de la Sectia speciala vor pleca la parchetele de unde venisera, primele decizii ale CSM in acest sens fiind luate pe 17 martie: Adina Petescu - la Parchetul General, Nicolae Adelin Mihaila - la Parchetul de pe langa Tribunalul Buzau, Vasile Silviu Ciocoiu - la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Constanta; Adina Florea - la Parchetul de pe langa Tribunalul Constanta.
In octombrie 2018, cand a devenit operationala, Sectia de Investigare a Infractiunilor din Justitie a preluat aproximativ 1.400 de dosare de la toate parchetele din tara, respectiv acele cauze care aveau legatura cu magistratii.
Sustinuta puternic de partidele aflate atunci la guvernare si de ministrul Justitiei la acea vreme, Tudorel Toader, respinsa insa de majoritatea magistratilor si de societatea civila, SIIJ nu a reusit in cei peste trei ani sa produca ceva semnificativ, activitatea sa fiind mai degraba mediocra.
Astfel, la sfarsitul anului 2021, bilantul Sectiei speciala era dezamagitor: doar cinci dosare trimise in instante, niciunul pentru fapte de coruptie si fara sa fie obtinuta vreo condamnare cu executare.