In legislatia actuala exista diverse prevederi care stabilesc incompatibilitati in ceea ce priveste incheierea unui contract de munca referitor la profesiile juridice
In principiu, nu putem angaja pe niciun post o persoana care desfasoara o profesiune juridica, ca liber-profesionist. Fac exceptie, si de aceasta data, activitatile didactice si publicistice, cele de cercetare si didactice universitare.
● Potrivit art. 35 din Legea nr. 36/1995, publicata in Monitorul Oficial nr. 92 din 16 mai 1995, cu modificarile ulterioare, exercitarea profesiei de notar este incompatibila, intre altele, cu exercitarea oricarei activitati salarizate.
● Potrivit Legii nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, publicata in Monitorul Oficial nr. 113 din 6 martie 2001, cu modificarile ulterioare, exercitarea activitatii de avocat este incompatibila cu activitatea salarizata in cadrul oricaror alte profesii decat cea de avocat.
● Potrivit art. 40 din Legea nr. 188/2000 privind executorii judecatoresti, publicata in Monitorul Oficial nr. 559 din 10 noiembrie 2000, exercitarea functiei de executor judecatoresc este incompatibila cu activitatea salarizata in cadrul altor profesii, exceptand activitatea didactica universitara, activitatea artistica, literara si publicistica.
● Nici consilierii juridici nu pot cumula aceasta calitate, cu o alta functie. Ei nu sunt liber-profesionisti, ci incadrati cu contract de munca, pe care nu il pot cumula cu:
– o alta activitate salarizata;
– activitatea de avocat;
– activitatea de administrator sau lichidator in cadrul procedurilor de reorganizare si lichidare judiciara.
Teste REZOLVATE pentru examenul de titularizare Limba si Literatura engleza
250 Modele Fise de Post
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
Consilierii juridici pot desfasura activitate didactica in invatamantul superior, pot if arbitri, mediatori sau experti. Daca desfasoara activitate publicistica, aceasta va fi doar nesalarizata, prevedere foarte exigenta, apreciata totusi de catre Curtea Constitutionala, prin Decizia nr. 303/2004, ca fiind concordanta cu reglementarile constitutionale.
● Art. 5 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul magistratilor, publicata in Monitorul Oficial nr. 826 din 13 septembrie 2005, cu modificarile ulterioare, prevede ca functiile de judecator, procuror, magistrat asistent si asistent judiciar sunt incompatibile cu orice alte functii publice sau private, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior, precum si a celor de instruire din cadrul Institutului National al Magistraturii si al Scolii Nationale de Grefieri, in conditiile legii.
Dispozitia este o consacrare a prevederilor constitutionale cuprinse in art. 125 alin. (3), potrivit carora functia de judecator este incompatibila cu orice alta functie publica sau privata, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior.
De semnalat ca, potrivit art. 41 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 43/2006 privind organizarea si functionarea Curtii de Conturi, publicata in Monitorul Oficial nr. 525 din 19 iunie 2006, membrii Curtii de Conturi sunt supusi incompatibilitatilor prevazute de lege pentru judecatori. Prevederea este concordanta cu cea cuprinsa in art. 139 alin. (4) al Constitutiei.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri