Codul muncii din Republica Moldova a fost actualizat de curand in privinta zilelor libere si plata pentru acestea. Conform informatiilor publice publicate zilele libere vor fi platite doar cand nu sunt libere.
Legea pentru modificarea Codului muncii din Republica Moldova a fost publicata in Monitorul Oficial pe 15 martie impreuna cu decretul de promulgare a acesteia.
In cazul in care zilele de sarbatoare nelucratoare nu coincid cu zilele de weekend, salariatilor remunerati pe unitate de timp sau in acord, li se va achita salariul mediu. Totodata, legea recent intrata in vigoare stabileste ca in zilele de sarbatoare nelucratoare care coincid cu zilele de weekend salariul mediu nu se va achita.
In acest sens a fost modificat art. 111 din Codul muncii.
Totodata, legea prevede ca, pentru angajatii remunerati cu salarii de functie fixe, salariul de functie al acestora nu se modifica, daca in luna respectiva exista zile de sarbatoare nelucratoare. In acest sens, se completeaza art. 135 din Codul Muncii, ce se refera la modul de stabilire a salariilor.
Prevederile au intrat in vigoare la 15 martie 2019, data publicarii.
LEGE Nr. 19 din 11.03.2019 pentru modificarea Codului muncii al Republicii Moldova nr. 154/2003
Publicat : 15.03.2019 in Monitorul Oficial Nr. 94-99 art Nr : 156 Data intrarii in vigoare : 15.03.2019
Prezenta lege organica este adoptata in temeiul prevederilor art. 1061 din Constitutie, prin angajarea raspunderii Guvernului fata de Parlament.
Art. I. – Codul muncii al Republicii Moldova nr. 154/2003 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2003, nr. 159–162, art. 648), cu modificarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. Articolul 111:
la alineatul (1), partea introductiva va avea urmatorul cuprins:
„In Republica Moldova zile de sarbatoare nelucratoare sint:”;
articolul se completeaza cu alineatul (1
1) cu urmatorul cuprins:
„(1
1) Salariatilor remunerati in acord sau pe unitate de timp (ora sau zi), pentru zilele de sarbatoare nelucratoare enumerate la alin. (1), in cazul in care zilele de sarbatoare nelucratoare nu coincid cu zilele de repaus saptaminal, li se plateste salariul mediu.
In cazul in care zilele de sarbatoare nelucratoare coincid cu zilele de repaus saptaminal, salariul mediu pentru aceste zile nu se plateste.”
Alineatul (6) se abroga.
2. Articolul 135 se completeaza cu alineatul (5) cu urmatorul cuprins:
„(5) Pentru salariatii remunerati cu salarii de functie fixe, salariul de functie (salariul de baza) al acestora nu se modifica in cazul in care in luna respectiva exista zile de sarbatoare nelucratoare.”
3. La articolul 158 alineatul (1), textul „Cu conditia platii salariului mediu conform art. 111 alin. (1)” se substituie cu textul „Cu conditia platii salariului mediu pentru salariatii specificati la art. 111 alin. (11)”.
Art. II. – Prezenta lege intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
PRESEDINTELE PARLAMENTULUI
Andrian CANDU
Nr. 19. Chisinau, 11 martie 2019.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avem o salariata care este angajata cu 30 de ore/saptamana, cu program inegal de lucru. Programul de lucru este de marti pana sambata, dupa cum urmeaza: marti-miercuri 5 ore/zi, joi 6 ore/zi, vineri 5 ore/zi si sambata 9 ore/zi. Duminica si luni nu lucreaza, are repaus saptamanal. Salariata a solicitat concediu de odihna incepand cu miercuri pana sambata, inclusiv. Intrebarea noastra este daca putem sa acordam sambata concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Vin in atentia dvs cu solicitarea de informatii privind propunerea catre angajatii firmei a modificarii programului de lucru de luni pana joi la 10 ore/zi, timp de 4 zile/saptamana. As vrea sa stiu cum se poate implementa in cadul firmei noastre saptamana de lucru de 4 zile, mai precis program de lucru de luni-joi 10 ore/zi? Cum impacteaza concediile de odihna, medicale, zile libere platite pentru evenimente in familie, alte tipuri de absente? Intrebarile pe care as vrea sa le adresez catre dvs...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In situtia in care in cadrul unei divizii programul de lucru este inegal iar asta presupune lucrul intr-o zi de sarbatoare legala, insa fara a depasii norma lunii, este obligatoriu ca orele prestate in zi de sarbatoare legala sa fie recuperate in 30 zile de la efecturea acestora? ex. luna aprilie angajatul care lucreaza in data de 18, respectiv 21, va trebui sa recupereze orele lucrate in acesta zi? chiar daca cu aceste zile lucrate ajunge la norma de 160 ore? iar daca le recupereaza in luna...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<