
Doi deputati UDMR au initiat un proiect de lege prin care vor ca sexul copilului sa nu poata fi la nastere decat masculin sau feminin. Alesii sunt ingrijorati de "un asalt al unor noi ideologii precum teoria genului" in tarile din vestul Europei.
"In conditiile accesului largit la informalii prin intermediul internetului, al relelelor sociale, facilitat de revolutia digitala din ultimul deceniu, consideram ca, copii constituie categoria cea mai vulnerabila la influentele acestor noi ideologii. Statul, prin autoritatile si institutiile sale, are o responsabilitate sporita in diminuarea acestei vulnerabilitati, stipulata in
Constitutia Romaniei", sustin deputatii UDMR in apararea propunerii lor.
Ei intentioneaza sa modifice Legea nr. 272/2004 astfel incat sa se stabileasca cu exactitate elementele constitutive ale identitatii copiilor la nastere, elemente care se regasesc inscrise in actul de nastere al copilului conform Legii nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civile, republicate, cat si garantarea dreptului de a "pastra toate elementele acestei identitati prin protejarea copilului de influentele propagandelor nefaste".
Parlamentarii UDMR sustin ca proiectul lor de lege nu afecteaza dreptul persoanei adulte de a dispune de ea insasi si nici libertatea gandirii si a opiniilor, acestea fiind drepturi si libertati fundamentale.
Doar masculin sau feminin
Initiativa celor doi deputati modifica Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, dupa cum urmeaza:
- la art. 9 se va inlocui alin. (1) cu "(1) Copilul are dreptul la stabilirea identitatii sale la nastere.";
- dupa art. 9, alin. (1) se introduc doua noi alineate, alin. (1^1) si alin. (1^2) care stabilesc:
- "(1^1) Identitatea la nastere este compusa din urmatoarele elemente:
- a) numele;
- b) sexul;
- c) cetatenia;
- d) nationalitatea."
- "(1^2) Copilul are dreptul la pastrarea identitatii sale stabilita la nastere."
- alin. (2) al aceluiasi art. 9 se va completa si va stabili: " (2) Copilul este inregistrat imediat dupa nastere si are de la aceastd data dreptul la un nume, dreptul la un sex, dreptul de a dobandi o cetatenie, dreptul de a dobandi o nationalitate si, daca este posibil, de a-si cunoaste parintii si de a fi ingrijit, crescut si educat de acestia."
Modificarea cea importanta si care reflecta esenta proiectului de lege UDMR este realizata prin introducerea a trei noi alineate, alin. (3^1), (3^2) si (3^3), la art. 9 din Legea nr. 272/2004:
- (3^1) Sexul copilului este stabilit de catre medicul care a asistat sau a constatat nasterea.
- (3^2) Sexul copilului nu poate fi altul, decat cel feminin sau cel masculin.
- (3^3) Parintii declara nationalitatea copilului.
Prin urmare,
proiectul de lege, odata adoptat, va obliga toti factorii implicati la recunoasterea unui singur sex la nastere. Romania nu va putea avea sexul neutru, asa cum se intampla in Canada sau SUA.
Aceeasi propunere de act normativ mai stabileste ca va trebui sa aiba loc derularea sistematica in unitatile scolare, cel putin o data pe semestru, de programe de educatie pentru viata, inclusiv educatie de sanatate sexuala pentru copii, in vederea prevenirii contactarii bolilor cu transmitere sexuala si a graviditatii minorelor, avand optiunea parintilor sau a reprezentantilor legali ai copiilor de a solicita in scris unitafii scolare scutirea copiilor de la asemenea programe de educatie.
Proiectul de lege a fost inregistrat pentru dezbatere la Senat, dar procedura de urgenta nu a fost solicitata. Deputatii vor avea votul decizional.
Prevederile acestuia nu se aplica inca.
Monica Avasiloaie s-a alaturat redactiei E-Juridic la inceputul anului 2019. Cei peste 8 ani petrecuti in domeniul acordarii de asistenta juridica au ajutat-o sa inteleaga mai bine noutatile despre care scrie in prezent la E-Juridic.ro.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: S.C. activeaza in domeniul fabricarii robinetilor de extractie petrol, cu un numar de 157 salariati. Categorii de meserii: frezor, lacatusi mecanici, vopsitori industriali, modelieri, etc. S.C. este in insolventa si o parte din activitate si-a modificat structura nevoilor de muncitori calificati. Societatea poate asigura la sediul sau, calificare la locul de munca? Care sunt conditiile si documentele necesare a.i. calificarea sa fie valabila si trecuta in Revisal?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Companie care are sediul in Ilfov, dar punct de lucru in Bucuresti, a obtinut in trecut delegare de competenta in Bucuresti. Care sunt pasii pentru accesarea si autorizarea accesului in Reges Online? Accesul se face cu CUI Companie sediu si apoi cum se acceseaza inregistrarile realizate pe punctul de lucru?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Raportul cu privire la neconformitati este primit in mod automat de reprezentantul legal si persoana careia i s-a delegat responsabilitatea completarii in reges? Sau trebuie solicitat din reges de catre oricare dintre cei doi mentionati mai sus?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<