Bugetul de stat s-ar putea rotunji anual cu 1,5 miliarde de euro, daca va fi aprobat un proiect de lege care propune accizarea bauturilor racoritoare carbogazoase sau necarbogazoase cu continut de zahar sau indulcitori. Cel putin asa sustine autorul initiativei legislative, deputatul PDL Petru Calian.
Calian a declarat ca propunerea a fost discutata cu ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu. "Propun introducerea unei accize pe bauturile racoritoare carbogazoase sau necarbogazoase, cu continut de zahar sau indulcitori, ca o masura pentru sanatatea populatiei.
De asemenea, o astfel de acciza medie de circa 0,90 de euro pe hectolitru ar duce la inregistrarea unor venituri suplimentare la bugetul de stat de 1,5 miliarde de euro pe an, ceea ce inseamna un plus la PIB de 1,2 la suta, raportat la consumul actual de astfel de bauturi. Propunerea am discutat-o cu ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, si i-am transmis un mesaj pe acest subiect si premierului Emil Boc”, a spus Calian, citat de ProTV.
Deputatul PDL a precizat ca pentru introducerea accizei pe aceste bauturi racoritoare, Guvernul ar trebui sa modifice Codul Fiscal, iar daca nu o va face, el va depune o initiativa legislativa in acest sens, a scris sursa citata.
Romanii beau aproape 60 litri de bauturi racoritoare carbogazoase pe an. Consumul este de peste doua ori mai mult fata de media tarilor emergente din regiune, dar aproape de media pietelor dezvoltate.
Consumul per om din Romania este cu mult mai ridicat decat cel din Ucraina (30,19 litri) sau Rusia (33 litri), insa cu mult mai mic decat in Bulgaria (105,28 litri pe locuitor in 2009), Slovacia (87,35 litri) sau Cehia (122,83 litri).
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am fost angajata stat plata cu conventie de munca conform Legii 1/2005 la o societate cooperativa mestesugareasca. In acest moment sunt pensionata anticipat Sunt membru cooperator inca, si unul din cei 5 asociati ai societatii membru fondator. De asemeni sunt administratorul firmei prin contract de administrare specific cooperatiei care se transmite periodic la Registrul Comertului. Conform celor descrise anterior, imi desfasor inca activitea in firma ca si cum as fi angajata. Exista...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am emis si adus la cunostinta salariatului ca in urma reorganizarii i s-a desfiintat postul si nu ii putem oferi altul conform studiilor sale, drept urmare, dupa implinirea celor 20 de zile de preaviz vom emite decizia de concediere. I-am adus la cunostinta sub forma de semnatura pe data de 03.04.2025. Ziua de 2 mai este zi libera cu recuperare. Conducerea a stabilit recuperarea acesteia la finalul lunii mai cand el nu va mai avea calitatea de salariat. Intrebarea este: iau in calcul in cele 20...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<