Bugetul de stat s-ar putea rotunji anual cu 1,5 miliarde de euro, daca va fi aprobat un proiect de lege care propune accizarea bauturilor racoritoare carbogazoase sau necarbogazoase cu continut de zahar sau indulcitori. Cel putin asa sustine autorul initiativei legislative, deputatul PDL Petru Calian.
Calian a declarat ca propunerea a fost discutata cu ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu. "Propun introducerea unei accize pe bauturile racoritoare carbogazoase sau necarbogazoase, cu continut de zahar sau indulcitori, ca o masura pentru sanatatea populatiei.
De asemenea, o astfel de acciza medie de circa 0,90 de euro pe hectolitru ar duce la inregistrarea unor venituri suplimentare la bugetul de stat de 1,5 miliarde de euro pe an, ceea ce inseamna un plus la PIB de 1,2 la suta, raportat la consumul actual de astfel de bauturi. Propunerea am discutat-o cu ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, si i-am transmis un mesaj pe acest subiect si premierului Emil Boc”, a spus Calian, citat de ProTV.
Deputatul PDL a precizat ca pentru introducerea accizei pe aceste bauturi racoritoare, Guvernul ar trebui sa modifice Codul Fiscal, iar daca nu o va face, el va depune o initiativa legislativa in acest sens, a scris sursa citata.
Romanii beau aproape 60 litri de bauturi racoritoare carbogazoase pe an. Consumul este de peste doua ori mai mult fata de media tarilor emergente din regiune, dar aproape de media pietelor dezvoltate.
Consumul per om din Romania este cu mult mai ridicat decat cel din Ucraina (30,19 litri) sau Rusia (33 litri), insa cu mult mai mic decat in Bulgaria (105,28 litri pe locuitor in 2009), Slovacia (87,35 litri) sau Cehia (122,83 litri).
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Pentru personalul care lucreaza in ture de 12 cu 24/48, pot sa fie situatii in care intr-o luna se atinge normatul lunii, iar in altele se depaseste. Este corect sa sa pastreze un depozit de timp care sa reglementeze normatul lunii?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In situatia in care se doreste reducerea programului de munca de la 5 la 4 zile pe saptamana, care sunt etapele care trebuie urmate? Sunt necesare acte aditionale pentru fiecare persoana sau poate fi o decizie care se aplica tuturor? Iar daca sunt persoane care nu semneaza actul aditional, masurile de reducere se aplica si in cazul lor?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<