Proiectele Noului Cod Fiscal si cel al Codului de Procedura Fiscala au fost analizate recent de catre ministrul de Finante Darius Valcov, si premierul Victor Ponta.
Nu discutam doar despre obiectivul de reducere semnificativa a unor taxe precum: contributiile sociale, TVA-ul, accizele si cota unica.
Pe deasupra, sunt propuse masuri care sustin si microintreprinderile.
Conform Contabilul.ro, acelasi nou Cod fiscal propune, din 2016, penalizarea microintreprinderilor fara angajati cu o suma forfetara de 6.120 de lei pe an, care sa se adauge la taxa de 3% pe cifra de afaceri a companiei.
Asa cum precizeaza Zf.ro, companiile mici, fara angajati, sunt de multe ori singura sursa de venit pentru sute de mii de intreprinzatori. In plus, potrivit aceleiasi surse, "la sfarsitul anului 2014 erau inregistrate in Romania 278.000 de microintreprinderi fara niciun salariat, care au declarat o cifra de afaceri totala de cinci miliarde de lei".
Contabilul.ro mai subliniaza si importanta planului de reducere a contributiilor sociale cu 5 puncte in total la angajat si angajator incepand din 2017. Cu toate ca discutam despre o promisiune atragatoare pentru piata muncii, sa tinem cont de faptul ca o astfel de masura trebuie sa nu duca la diminuarea bugetului.
Orice masura adoptata trebuie sa poata fi sustinuta.
Mai multe informatii despre promisiunile noului Cod Fiscal cititi
pe Contabilul.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<