Proiectele Noului Cod Fiscal si cel al Codului de Procedura Fiscala au fost analizate recent de catre ministrul de Finante Darius Valcov, si premierul Victor Ponta.
Nu discutam doar despre obiectivul de reducere semnificativa a unor taxe precum: contributiile sociale, TVA-ul, accizele si cota unica.
Pe deasupra, sunt propuse masuri care sustin si microintreprinderile.
Conform Contabilul.ro, acelasi nou Cod fiscal propune, din 2016, penalizarea microintreprinderilor fara angajati cu o suma forfetara de 6.120 de lei pe an, care sa se adauge la taxa de 3% pe cifra de afaceri a companiei.
Asa cum precizeaza Zf.ro, companiile mici, fara angajati, sunt de multe ori singura sursa de venit pentru sute de mii de intreprinzatori. In plus, potrivit aceleiasi surse, "la sfarsitul anului 2014 erau inregistrate in Romania 278.000 de microintreprinderi fara niciun salariat, care au declarat o cifra de afaceri totala de cinci miliarde de lei".
Contabilul.ro mai subliniaza si importanta planului de reducere a contributiilor sociale cu 5 puncte in total la angajat si angajator incepand din 2017. Cu toate ca discutam despre o promisiune atragatoare pentru piata muncii, sa tinem cont de faptul ca o astfel de masura trebuie sa nu duca la diminuarea bugetului.
Orice masura adoptata trebuie sa poata fi sustinuta.
Mai multe informatii despre promisiunile noului Cod Fiscal cititi
pe Contabilul.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: In situatia in care exista un asociat si 2 administratori, pot presta servicii ambii administratori unul este si asociatul unic ce tin de obiectul de activitate al societatii transport alternativ-Bolt fara sa detina CIM sau contract de administrare?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am angajat o persoana cu contract de munca cu 8 ore, pe perioada nedeterminata, dar a venit doar o zi, nu a muncit doar i s-a prezentat ce are de facut apoi dupa masa a sunat ca nu mai vine ca a acceptat o alta oferta. In acest caz cum trebuie sa desfacem contractul angajatului? Pe perioada de proba? Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua in care a fost la servici dar nu a lucrat?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem angajati care aduc concediu medical eliberat de diferiti medici, care se suprapun. Modul de calcul al acestor concedii medicale se platesc conform legislatiei in vigoare, adica primul concediu medical se plateste pana la data inceperii urmatorului. Intrebarea este: in declaratia 112, aceste concedii medicale trebuie sa apara ca si durata conform platii sau conform duratei care apare pe formularul de concediu medical eliberat de catre medic? Care este legislatia unde se precizeaza acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<