Proiectele Noului Cod Fiscal si cel al Codului de Procedura Fiscala au fost analizate recent de catre ministrul de Finante Darius Valcov, si premierul Victor Ponta.
Nu discutam doar despre obiectivul de reducere semnificativa a unor taxe precum: contributiile sociale, TVA-ul, accizele si cota unica.
Pe deasupra, sunt propuse masuri care sustin si microintreprinderile.
Conform Contabilul.ro, acelasi nou Cod fiscal propune, din 2016, penalizarea microintreprinderilor fara angajati cu o suma forfetara de 6.120 de lei pe an, care sa se adauge la taxa de 3% pe cifra de afaceri a companiei.
Asa cum precizeaza Zf.ro, companiile mici, fara angajati, sunt de multe ori singura sursa de venit pentru sute de mii de intreprinzatori. In plus, potrivit aceleiasi surse, "la sfarsitul anului 2014 erau inregistrate in Romania 278.000 de microintreprinderi fara niciun salariat, care au declarat o cifra de afaceri totala de cinci miliarde de lei".
Contabilul.ro mai subliniaza si importanta planului de reducere a contributiilor sociale cu 5 puncte in total la angajat si angajator incepand din 2017. Cu toate ca discutam despre o promisiune atragatoare pentru piata muncii, sa tinem cont de faptul ca o astfel de masura trebuie sa nu duca la diminuarea bugetului.
Orice masura adoptata trebuie sa poata fi sustinuta.
Mai multe informatii despre promisiunile noului Cod Fiscal cititi
pe Contabilul.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am fost angajata stat plata cu conventie de munca conform Legii 1/2005 la o societate cooperativa mestesugareasca. In acest moment sunt pensionata anticipat Sunt membru cooperator inca, si unul din cei 5 asociati ai societatii membru fondator. De asemeni sunt administratorul firmei prin contract de administrare specific cooperatiei care se transmite periodic la Registrul Comertului. Conform celor descrise anterior, imi desfasor inca activitea in firma ca si cum as fi angajata. Exista...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am emis si adus la cunostinta salariatului ca in urma reorganizarii i s-a desfiintat postul si nu ii putem oferi altul conform studiilor sale, drept urmare, dupa implinirea celor 20 de zile de preaviz vom emite decizia de concediere. I-am adus la cunostinta sub forma de semnatura pe data de 03.04.2025. Ziua de 2 mai este zi libera cu recuperare. Conducerea a stabilit recuperarea acesteia la finalul lunii mai cand el nu va mai avea calitatea de salariat. Intrebarea este: iau in calcul in cele 20...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<