Ministerul Mediului anunta ca romanii vor primi bani inapoi pentru bauturi cumparate in recipiente PET si sticle, daca acestea vor fi returnate. Initial se dorea implementarea unei garantii care trebuia achitata separat de client, insa planul nu se va mai aplica.
UPDATE 7.10.2021 - Sistemul SGR a fost oficial introdus prin HG nr. 1074 din 2021! Se acorda cei 50 de bani/sticla!
In mod normal, ar fi trebuit
sa platim deja o garantie pentru fiecare ambalaj reutilizabil. Guvernul de atunci anuntase un plan ambitios care, din pacate, nu a mai fost pus in practica.
Cum practica legislativa a tot fost una haotica la noi, a existat chiar si o initiativa legislativa in acest sens. Despre aceasta, am relatat aici:
Toate ambalaje, supuse unei garantii. Sumele adunate, recuperate doar dupa returnarea recipientelor goale.
Pana la urma, se pare ca tot Guvernul se va ocupa de acest sistem.
Masura anuntata acum de Ministerul Mediului se va aplica din 2021. Exista, totusi, o conditie: este necesara o Hotarare.
"Romania se afla in fata unei oportunitati istorice. Speram ca pana la finalul anului sa avem Hotararea de Guvern privind sistemul garantie-depozit si sa nu mai regasim la depozitele ecologice de deseuri, care de fapt sunt adevarate gropi de gunoi, pe campuri, prin paduri sau pe plaja cantitati imense de reciclabile, PET-uri si sticla", a aratat Alexe.
Romania este singura tara care trateaza aceste deseuri ca pe niste gunoaie, in timp ce peste tot in Europa acestea reprezinta adevarate resurse, a adaugat el.
"Prin acest sistem garantie-depozit-returnare, toti cetatenii Romaniei care vor merge la magazin, fie ca si-au luat bauturi racoritoare sau alcoolice, vor primi inapoi o garantie pe acel recipient, care trebuie introdus in economia circulara", a precizat oficialul guvernamental.
El a mai spus ca in maximum patru saptamani va fi pus in dezbatere publica proiectul de Hotarare de Guvern care va legifera acest mecanism de garantie-depozit.
"Plasticul trebuie sa dispara din comportamentul nostru de zi cu zi. Daca marii retaileri au reusit sa foloseasca pungile biodegradabile astfel incat sa nu mai poluam mediul inconjurator atat de grav, as face un apel catre autoritatile publice locale si catre mediul de afaceri sa inteleaga ca si in micile piete si magazine trebuie sa trecem la biodegradabile", a completat Alexe.
In Romania sunt aproximativ 6 milioane de tone de deseuri, din care Bucurestiul produce aproximativ 1,1 milioane de tone. Din cantitatea totala, 50-55% sunt biodeseuri.