Peste 100 de parlamentari din mai multe partide din Romania pregatesc un proiect de lege prin care pedofilii, violatorii si hartuitorii sa fie inclusi intr-un „registru national“.
In noua baza de date, ce urmeaza sa fie administrata de IGPR, vor avea acces, pe baza de cerere urmatoarele: instantele, parchetele si institutiile din justitie, politia, dar si institutiile de invatamant, asistenta sociala si domenii similare.
Datele ingrijoratoare cu privire la agresorii sexualui anuntate in repetate randuiri de poilitie se numara printre principale argumente pe care le-au enumerat initiatorii proiectului.
In ultimiii ani, faptele de natura sexuala au devenit un pericol social, in Romania inregistrandu-se cel putin 5 violuri pe zi. De asemenea, initiatorii proiectului au mai pus accent pe efectele pe care le au astfel de infractiuni asupra femeilor si a minorilor.
Potrivit proiectului de lege, Registrul ar urma sa contina urmatoarele date:
- datele personale ale persoanelor care au comis infractiuni sau au contraventii de natura sexuala;
- datele dactiloscopice si genetice ale autorilor de fapte de natura sexuala;
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Teste REZOLVATE pentru examenul de titularizare Limba si Literatura engleza
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
Totodata, si cetatenii romani din afara granitelor care au un astfel de cazier vor fi introdusi in Registru, pe baza datelor furnizate de ambasade, consulate sau politiile din statele respective, in baza acordurilor de cooperare.
Persoanele aflate in evidenta vor avea datele stocate in functie de infractiune, dupa cum urmeaza:
• timp de 5 ani pentru contraventii de tip masturbare in public;
• timp de 20 ani – pentru infractiuni ca viol, pedofilie, incest, pornografie infantila.
|
Reabilitarea, gratierea sau amnistia nu va sterge datele despre o persoana aflata in evidenta.
“Ar. 15 – (1) Persoanele fizice inscrise in Registru sau cu privire la care s-au facut notari provizorii se scot din evidenta daca:
a) Faptele pe care le-au savarsit nu mai sunt prevazute de legea contraventionala sau penala;
b) Au decedat;
c) S-a dispus renuntarea la urmarire penala sau clasarea fata de ele ori s-a pronuntat o hotarare definitiva de achitare sau de incetare a procesului penal;
d) S-a pronuntat o decizie definitiva de anulare a procesului verbal de constatare a contraventiei;
e) Dupa 5 ani de la inscriere, in cazul contraventiilor;
f) Dupa 20 ani, in cazul infractunilor.”
Ce obligatii vor avea persoanele care au datele trecute in Registru?
Persoanele care au datele in Registru vor avea doua obligatii – sa declare la politia de care apartin schimbarea de domiciliu, de fiecare data, dar si orice deplasare din localitate mai mare de 15 zile. Nerespectarea acestor obligatii constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoarea de 1 la 3 ani.
Evidenta in registru va fi tinuta inclusiv pe fapte, iar rectificarile se solutioneaza in termenul legal de 30 de zile, cu posibilitatea atacarii in instanta.
“Art. 1 – (6) Inainte de admiterea la concurs ori de numirea intr-un post, angajatorii din domeniul sanatatii, educatiei, sigurantei publice, asistentei sociale, aparare, siguranta nationala si justitie vor interoga Registrul cu privire la persoanele care doresc sa ocupe posturile respective.”
Politia de domiciliu va tine evidenta acestor persoane si va trimite informatii pentru crearea Registrului, cu toate cazurile pe care le-a avut in instrumentare. Si celelalte institutii din domeniile susmentionate vor putea informa politia cu privire la persoanele suspectate de astfel de agresiuni. Semestrial, agentii de politie de la fiecare unitate teritoriala vor verifica persoanele introduse in Registru, inclusiv daca pozele din baza de date corespund cu realitatea.
Acest proiect de lege va fri dezbatut mai intai in Senat, dupa care de comisiile de specialitate si va primi votul final in Camera Deputatilor.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE