Persoanele care adopta patru sau mai multi caini comunitari ar putea beneficia de scutire la plata impozitelor pentru casa, masina sau teren. Prevederea apare intr-un proiect de lege depus de un deputat AUR la Senat, impreuna cu alti deputati neafiliati, care isi propune rezolvarea problemei cainilor fara stapan din Romania.
Initiatorii proiectului de act normativ arata ca, desi bugetele nationale si locale se aloca anual sume imense pentru rezolvarea problemei cainilor comunitari, aceste cheltuieli publice nu sunt in masura sa diminueze numarul cainilor fara stapan, atat al celor de pe strazi, cat si al celor din adaposturile statului. In plus, miile de sesizari ale cetatenilor deranjati de prezenta animalelor in spatiile publice, indiferent de localitate, fie din orase sau din cele mai indepartate sate, sunt in majoritate covarsitoare ramase nerezolvate.
"Reducerea la plata impozitului pentru romanii care adopta caini este o masura sustenabila, rolul acesteia fiind de a majora exponential numarul cetatenilor care intra in posesia unui astfel de animal pe cale legala. (...) O propunere asemanatoare a existat si in municipiul Giurgiu, unde autoritatile locale doresc introducerea unor facilitati fiscale persoanelor care adopta patrupezi din adapostul Primariei, pentru a rezolva corespunzator gestionarea problemei cainilor fara stapan", se arata in expunerea de motive a proiectului de lege.
In prezent, noteaza initiatorii proiectului de act normativ, legislatia in vigoare nu interzice dar nici nu permite expres acest lucru, fiecare Primarie, prin intermediul unor Hotarari ale Consiliilor Locale, fiind in masura sa decida ce fel de reduceri sau scutiri acorda si pentru ce anume, lista facilitatilor fiscale fiind prezentata distinct in articole speciale din Titlul IX al Codului Fiscal.
Astfel, conform proiectului de lege, persoanele si/sau familiile care adopta unul sau mai multi caini comunitari beneficiaza de reducere la plata impozitelor, pentru un autovehicul, un imobil constructie, un imobil teren intravilan in suprafata de un hectar si un teren extravilan in suprafata de pana la zece hectare, detinute in proprietate, dupa cum urmeaza:
* Familiile care adopta un caine - 25%;
* Familiile care adopta doi caini - 50%;
* Familiile care adopta trei caini - 75%;
* Familiile care adopta mai mult de trei caini - 100%.
Daca proiectul de lege va trece de Parlament si va fi promulgat, normele metodologice de aplicare vor fi elaborate cel tarziu pana la data de 1 decembrie 2024, legea urmand sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2025.