Politia Romana a anuntat ca, la inceputul lunii martie, a intrat in vigoare o noua lege care vizeaza desfasurarea operatiunilor cu precursori de explozivi de catre operatorii economici, obligatiile si responsabilitatile acestora.
Potrivit unui comunicat al IGPR trimis sambata catre Agerpres, pentru asigurarea legalitatii operatiunilor cu aceste substante, Politia Romana, prin structurile de Arme, Explozivi si Substante Periculoase, efectueaza controale administrative si coopereaza cu serviciile specializate ale Comisiei Europene sau cu alte autoritati competente din celelalte state.
Legea nr. 49 din 27 februarie 2018 privind precursorii de explozivi, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, a fost publicata in Monitorul Oficial Nr. 194 din 2 martie 2018.
Potrivit acesteia, Directia Arme, Explozivi si Substante Periculoase din cadrul Inspectoratul General al Politiei Romane are un dublu rol: autoritate nationala competenta si punct national de contact in conformitate cu art.9 alin.(2) din Regulamentul (UE) nr.98/2013.
De asemenea, legea mai prevede ca introducerea pe teritoriul Romaniei, scoaterea de pe teritoriul Romaniei, producerea, experimentarea, prelucrarea, detinerea, transportul, tranzactia, utilizarea, punerea la dispozitie sau orice alta operatiune cu precursori de explozivi restrictionati se realizeaza numai de catre operatori economici.
Din motive de ordine si siguranta publica, in Romania se interzice operatorilor economici sa puna la dispozitia persoanelor din randul publicului larg precursori de explozivi restrictionati, in conformitate cu prevederile art. 4 alin. (1) din Regulamentul (UE) nr. 98/2013. Persoanelor din randul publicului larg le este interzis sa introduca pe teritoriul Romaniei, sa detina, sa utilizeze, sa produca, sa experimenteze, sa prelucreze sau sa transporte astfel de precursori de explozivi restrictionati.
Pentru asigurarea legalitatii operatiunilor cu aceste substante, politistii din structurile de Arme, Explozivi si Substante Periculoase efectueaza controale administrative si coopereaza cu serviciile specializate ale Comisiei Europene, cu autoritatile competente si punctele nationale de contact din celelalte state membre ale UE si din statele Spatiului Economic European si, dupa caz, cu autoritatile competente din state terte.
Potrivit sursei citate, in vederea verificarii de catre autoritatile si institutiile publice a respectarii normelor legale, operatorii economici sunt obligati sa permita accesul in locatiile in care isi desfasoara activitatea, sa furnizeze date cu privire la comenzile sau operatiunile cu acesti precursori, precum si orice alte date sau informatii relevante, sa permita verificarea documentelor si prelevarea de probe in vederea analizarii fizico-chimice.
In atentia Directiei Arme, Explozivi si Substante Periculoase sunt si tranzactiile suspecte, furturile si disparitiile semnificative de precursori de explozivi.
Operatorii economici care produc, introduc, detin, experimenteaza, prelucreaza, transporta, utilizeaza sau pun la dispozitie precursori de explozivi trebuie sa raporteze punctului national de contact de indata, dar nu mai tarziu de 48 ore de la momentul sesizarii, tranzactiile suspecte, inclusiv refuzul de a accepta o tranzactie suspecta, precum si furturile si disparitiile semnificative de precursori de explozivi.
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
Operatorii transmit punctului national de contact o lista cu precursorii de explozivi restrictionati sau amestecurile care contin astfel de substante cu care efectueaza operatiuni.
Inaintea inceperii activitatii cu precursori de explozivi restrictionati, acestia comunica punctului national de contact decizia de numire a persoanei responsabile de activitatea cu precursorii de explozivi restrictionati si a inlocuitorului acesteia. Orice modificare a acestor date si informatii se comunica punctului national de contact, nu mai tarziu de 5 zile de la data la care a intervenit modificarea.
Operatorii economici trebuie sa tina evidenta stricta a tranzactiilor efectuate cu precursori de explozivi restrictionati, intr-un registru anume destinat (ce va cuprinde, pentru fiecare tranzactie, date de identificare ale vanzatorului si cumparatorului, ale reprezentantului care face operatiunea, date despre precursorul de exploziv restrictionat vandut sau achizitionat). Registrul se pastreaza la sediul social al operatorului economic si se arhiveaza 5 ani de la terminarea acestuia. Este obligatorie etichetarea corespunzatoare a precursorilor de explozivi restrictionati.
Orice angajat al unui operator economic care intentioneaza sa vanda ori sa cumpere precursori de explozivi restrictionati trebuie sa se identifice cu act de identitate si sa faca dovada ca actioneaza ca reprezentant al operatorului economic, prin documente justificative.
Punerea la dispozitie a precursorilor de explozivi restrictionati catre operatori economici se realizeaza numai in spatii special amenajate in care nu au acces persoanele din randul publicului larg. Depozitarea precursorilor de explozivi restrictionati se face cu respectarea indicatiilor producatorului prevazute in fisa cu date de securitate a acestora.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri