In prim-plan avem astazi Ordinul viceprim-ministrului pentru securitate nationala, privind evidenta permiselor de conducere retinute si a sanctiunilor aplicate conducatorilor de autovehicule sau tramvaie.
Conform ordinului, se va implementa o aplicatie informatica ce va cuprinde o evidenta a permiselor de conducere retinute si a amenzilor primite de soferi.
Soferii vor putea accesa aceste informatii doar la cerere.
Conform ordinului, "Mentiunile privind permisele de conducere retinute si sanctiunile aplicate, implementate in aplicatia informatica, se sterg automat in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a fost savarsita fapta."
Cu toate acestea, exista mentiuni care vor fi exceptate de la aceasta regula:
- ca urmare a constatarii unor fapte ce constituie infractiuni care au avut ca rezultat decesul sau vatamarea corporala a unei persoane, savarsite din cauza nerespectarii regulilor de circulatie;
- ca urmare a constatarii unor fapte ce constituie infractiuni contra sigurantei circulatiei pe drumurile publice;
- ca urmare a existentei unei hotarari judecatoresti definitive care prevede interzicerea exercitarii dreptului de a conduce vehicule;
- cand permisul de conducere a fost obtinut cu incalcarea normelor legale, precum si atunci cand a fost obtinut in perioada in care titularul permisului de conducere era cercetat sau judecat in cadrul unui proces penal pentru savarsirea unei infractiuni contra sigurantei circulatiei pe drumurile publice.
In aceste situatii, mentiunile se sterg in mod automat din aplicatie in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a fost obtinut permisul de conducere, anulat in conditiile ordonantei de urgenta, a obtinut un nou permis de conducere si in termen de 15 ani de la data de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a fost savarsita fapta, in situatia in care titularul unui permis de conducere, anulat in conditiile ordonantei de urgenta, nu a mai obtinut un nou permis de conducere.
Aici se poate consulta propunerea MAI
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<