Asociatia olandeza de transport si logistica TLN incearca sa clarifice ce se intampla daca o firma utilizeaza mijloace tehnice care genereaza date pentru altcineva si daca are acces la ele. Aceasta situatie este in contextul accelerarii schimbului de date din logistica, asociatia discutand cu juristii pentru noi reglementari.
Spre exemplu, un camion genereaza o cantitate mare de date, din care multe ajung la o terta parte, precum producatorul. In aceasta masura, este justa intrebarea: ce date sunt colectate? Cine le primeste si cine mai are control asupra datelor nu sunt cunoscute in totalitate. Asadar, drepturile de proprietate sunt cunoscute drept "cele mai cuprinzatoare drepturi" pe care le poate avea o persoana. Proprietarul exclusiv al unui camion are puterea de a-l vinde, inchiria, pune drept garantie sau oferi cadou fara sa-l opreasca cineva. Proprietarul datelor pe care autovehiculul in cauza le genereaza poate vinde si folosi sau poate sa partajeze cu asiguratorul datele. De asemenea, printre persoanele cu care poate face acest proces de date se numara si autoritatile rutiere si furnizorii de combustibil.
In ceea ce privesc datele, legea nu este foarte clara. Prin lege se intelege ca putem detine bunuri fizice, tangibile, iar datele nu sunt incluse aici. Exista sanse mari ca unele parti sa pretinda controlul asupra datelor, insa in situatia datelor cu caracter personal, persoana in cauza poate pretinde exercitarea controlului asupra lor.
Partile pot incheia acorduri contractuale cu privire la utilizarea si controlul datelor. Insa, TLN arata ca sansele ca o companie de logistica sa poata incheia acorduri in acest sens cu un producator de vehicule sunt practic nule. Pe lista dezavantajelor acordurilor contractuale se inscrie si aplicabilitatea intre partile contractuale cu conditia executarii contractului.
"In aceste conditii, Comisia Europeana (CE) si-a dat seama ca datele reprezinta o valoare, dar din punct de vedere juridic nu a facut pana acum prea multe in ceea ce le priveste. Si tocmai de aceea a prezentat pe 23 februarie 2022 o propunere de lege privind datele, care ar trebui sa ofere noi norme cu privire la persoanele care le pot utiliza si care au acces la ele, cu scopul de a crea conditii de concurenta mai echitabile, de a promova o piata competitiva a datelor, de a permite aplicatii inovatoare bazate pe date si de a face datele accesibile mai multor parti.
Propunerea contine si o lista de acorduri pe care producatorii de echipamente care genereaza date nu le pot incheia cu utilizatorii echipamentului respectiv, deci pare sa se apropie sfarsitul perioadei in care producatorul prevede prin contract ca toate datele pot fi utilizate exclusiv de el.
In plus, CE lucreaza la asa-numitele acorduri standard pe care partile (producator si utilizator) ar trebui sa le incheie si care supravegheaza schimbul de date. Utilizatorii vor castiga o pozitie de negociere mai puternica. Totusi, ar fi indicat ca grupurile de utilizatori sa se uneasca.
Atunci cand aceasta lege privind datele va intra in vigoare, utilizatorul unui dispozitiv de date trebuie sa fie informat cu privire la ce date sunt colectate, cum le poate accesa utilizatorul si daca cel care le colecteaza o face pentru el insusi sau si pentru terti.
De asemenea, ar trebui sa fie posibila trecerea fara probleme de la un furnizor de cloud la altul. Si posesorii vehiculelor nu vor mai fi obligati sa le intretina la un dealer de marca, deoarece si alte service-uri vor avea acces la toate datele din vehicul. Deocamdata este doar o propunere, pe care Parlamentul European si Consiliul de Ministri o pot aproba sau modifica, si chiar exista sanse mari sa apara ajustari", conform traficmedia.ro.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu domeniu de activitate in constructii acorda salariatiilor indemnizatie de mobilitate de 50 lei/zi, cand durata deplasarii este mai mare de 12 ore si santierul se afla la o distanta mai mare de 5 km. Indemnizatia este specificata in CIM si declarata lunar in D112 ca si venit neimpozabil deoarece se incadreaza in limitele specificate la art.76 alin 4,1 din Codul fiscal. In Revisal s-a inregistrat o suma fixa de 1000 lei, ceea ce nu este corect in cazul in care numarul zilelor in care...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societate comerciala "A" din Romania, platitoare de TVA si impozit pe profit, achita pentru salariatii sai o contributie lunara de 160 lei / salariat la BT Pensii, reprezentand pensie facultativa pilonul 3, deductibil in limita a 400 euro / an / salariat. Sumele sunt cuprinse la venituri neimpozabile pe statul de plata si apar in D112 pentru fiecare salariat care beneficiaza de aceasta facilitate. Unul dintre salariati intra in concediu medical de sarcina si lauzie iar ulterior va...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un angajator fara punct de lucru ce are salariati care lucreaza la sediul clientului sau la mai multu clienti diferiti pe parcursul unei luni. In cazul acesta, toti salariatii ce nu lucreaza la sediul angajatorului trebuie sa beneficieze de spor de mobilitate sau doar cei ce lucreaza la clienti clienti diferiti? Asteptam raspunssul dumneavoastra.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<