Cu ocazia participarii sale la dezbaterea din 9 noiembrie 2012, organizata de Asociatia Magistratilor din Romania la Parlamentul Romaniei, sala “Drepturile Omului”, cu tema “ Independenta Justitiei si obiectivele mecanismului de cooperare si verificare” cu participarea judecatorilor, a procurorilor, a avocatilor precum si a reprezentantilor organizatiilor profesionale , ai societatii civile si ai mass-media, Decanul Baroului Bucuresti, s-a referit la necesitatea adoptarii unor propuneri concrete privind recomandarile date prin Raportul MCV din iulie 2012.
In acest sens, discutiile s-au purtat in legatura cu
necesitatea respectarii statului de drept si a independentei sistemului judiciar, eficacitatea actiunii judiciare, consecventa si transparenta actului de justitie.
Propunerile Decanului Baroului Bucuresti, in spiritul recomandarilor MCV iulie 2012, au fost axate pe invitarea tuturor partidelor politice si autoritatilor guvernamentale sa respecte independenta sistemului judiciar. În acest context este necesara asumarea angajamentului din partea partidelor politice si a autoritatilor guvernamentale de a impune sanctiuni tuturor membrilor de Guvern sau de partid care submineaza credibilitatea judecatorilor sau care exercita presiuni asupra institutiilor juridice. În aceeasi ordine de idei, Decanul Baroului Bucuresti considera ca este necesara elaborarea unor ghiduri clare de bune practici cu referire la aplicarea pedepselor, gestionarea si analizarea corespunzatoare a probelor in procesele penale cu un accent aparte pe cauzele penale care au ca obiect cazuri de criminalitate economica si de achizitii publice.
De remarcat ca au fost solutionate cantitativ foarte multe dosare in detrimentul calitatii.
O problema deosebita o reprezinta, in etapa actuala, imbunatatirea calitatii si disponibilitatii expertizei judiciare.
Considera Decanul Baroului Bucuresti ca se impune aplicarea in plan comun cu participarea magistratilor si avocatilor, a tuturor celor patru noi coduri adoptate de Parlamentul Romaniei. În acest context este demn de evidentiat Protocolul incheiat intre Institutul National Pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor (I.N.P.P.A.) si Institutul National al Magistraturii cu privire la implementarea acestor coduri.
Pentru a curma discutiile interminabile cu impact negativ asupra justitiei romane in spatiul public privind procesul transparent de numire a Procurorului General si a Procurorului Sef al Directiei Nationale Anticoruptie sunt necesare modificari legislative care sa aiba in vedere, asa cum recomanda raportul MCV din iulie 2012 “depunerea unor candidaturi deschise fondate pe criterii de experienta profesionala, integritate si rezultate pozitive in actiunea anticoruptie”.
DECAN,
Av. ION ILIE-IORDACHESCU
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am fost angajata stat plata cu conventie de munca conform Legii 1/2005 la o societate cooperativa mestesugareasca. In acest moment sunt pensionata anticipat Sunt membru cooperator inca, si unul din cei 5 asociati ai societatii membru fondator. De asemeni sunt administratorul firmei prin contract de administrare specific cooperatiei care se transmite periodic la Registrul Comertului. Conform celor descrise anterior, imi desfasor inca activitea in firma ca si cum as fi angajata. Exista...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am emis si adus la cunostinta salariatului ca in urma reorganizarii i s-a desfiintat postul si nu ii putem oferi altul conform studiilor sale, drept urmare, dupa implinirea celor 20 de zile de preaviz vom emite decizia de concediere. I-am adus la cunostinta sub forma de semnatura pe data de 03.04.2025. Ziua de 2 mai este zi libera cu recuperare. Conducerea a stabilit recuperarea acesteia la finalul lunii mai cand el nu va mai avea calitatea de salariat. Intrebarea este: iau in calcul in cele 20...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<