Ministrul Justitiei a initiat demersurile institutionale pentru implementarea metodologiei de monitorizare a SNA, prioritatea constituind-o evaluarile la nivelul institutiilor publice pe cele trei teme aprobate pentru anul 2013: declararea averilor, accesul la informatii de interes public si conflictele de interese.
Pentru asigurarea implementarii SNA, inclusiv la nivel local, MJ in parteneriat cu Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice a demarat un program sustinut de activitati la nivelul primariilor si consiliilor judetene. Aceste actiuni beneficiaza si de sustinerea financiara a Uniunii Europene prin intermediul a doua proiecte gestionate de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice:
„Dezvoltarea unui mecanism de monitorizare a implementarii actiunilor anticoruptie din cadrul SNA 2012-2015 la nivelul administratiei publice locale, precum si promovarea acestuia in vederea cunoasterii de catre toate institutiile implicate” -finantat prin Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative;
„Politici anticoruptie pentru cetatean, intr-o administratie responsabila (PACAR)” -cofinantat prin Fondul Social European prin Programul Operational „Dezvoltarea Capacitatii Administrative”.
In prezent, urmare unui demers de comunicare directa cu autoritatile publice locale lansat in octombrie 2012, Secretariatul tehnic al SNA, constituit la nivelul Ministerului Justitiei, a inregistrat aderarea la valorile si principiile SNA 2012 – 2015 a unui numar de 1 874 de primarii si 20 de consilii judetene.
Pe parcursul anului 2013 vor fi evaluate 25% din institutiile publice care au aderat la SNA (5 institutii independente sau agentii anticoruptie, 5 ministere, 850 primarii si 5 consilii judetene).
In perioada 13 – 15 februarie urmeaza a se organiza a treia runda a reuniunilor platformelor de cooperare instituite prin SNA: platforma administratiei publice centrale, platforma administratiei publice locale, platforma autoritatilor independente, platforma mediului de afaceri, platforma societatii civile.
Demersurile MJ de monitorizare si implementare a SNA la nivel central si local, masurile adoptate la nivelul mai multor ministere, inclusiv proiectele in derulare gestionate de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Ministerul Educatiei Nationale si Ministerul Sanatatii sunt evidentiate pozitiv in raportul MCV.
Extras Raport MCV 30 ianuarie 2013
„…raportul din luna iulie a salutat Strategia Nationala Anticoruptie. Exista ministere care au adoptat unele masuri importante, iar participarea autoritatilor locale pare sa inregistreze progrese(21). Ministerul Justitiei a instituit structuri menite sa contribuie la indeplinirea obiectivelor si care par sa fi impulsionat procesul in pofida numarului lor redus. Misiunile pe teren si identificarea celor mai bune practici dovedesc existenta unui grad binevenit de atitudine proactiva. Este important sa se asigure furnizarea resurselor corespunzatoare pentru buna punere in aplicare a strategiei. In plus, o serie de proiecte anticoruptie sunt finantate din fonduri ale UE, inclusiv in cadrul Ministerelor Educatiei, Sanatatii si Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice. Punerea in aplicare progreseaza si in prezent sunt asteptate rezultatele acestor proiecte”.
(21) In ianuarie 2013, 1 874 de primarii si 20 de consilii judetene erau inregistrate la Secretariatul Strategiei Nationale Anticoruptie.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<