Nu uitati faptul ca pana la data de 15 august, mediatorii sunt obligati sa isi completeze dosarele de autorizare. Personale care nu au dosarele revizuite si completate nu vor mai aparea in Tabloul Mediatorilor.
Conform Consiliului de Mediere, mediatorii sunt obligati sa isi completeze dosarul si sa sa depuna urmatoarele documente:
- dovada inregistrarii fiscale (CIF) a Formei de Exercitare A Profeseiei (FEP) in termen de un an de la autorizare;
- dovada de membru intr-o Asociatie profesionala din Registrul Asociatiilor postat pe site-ul CM.
"Solicitarea se adreseaza DOAR mediatorilor care au lipsa aceste documente sau celor care, in prezent, aceste doua documente nu mai corespund cu cele depuse la dosar.
Nu fac obiectul prezentei solicitari: cei care au depus aceste documente si sunt inca valabile in forma depusa, cei suspendati, cei fara FEP, cei care nu au solicitat inscrierea in TM, cei care se afla in termenul de un an de la autorizare si cei care nu doresc sa se inregistreze fiscal (acestia trebuie sa-si clarifice situatia pentru a nu mai figura in evidenta CM cu drept de exercitare a profesiei si, ca urmare, cu obligatia de a plati taxa profesionala anuala).", se precizeaza pe site-ul Consiliului de Mediere.
"Incepand cu 15.08.2014, mediatorii care nu raspund acestei solicitari vor fi trecuti pe "invizibil" in TM-ul electronic iar in cel tip brosura vor fi listati in Subsectiunea 2.3 – Mediatori care NU indeplinesc prevederile art. 23 si 24 din Legea 192/2006.", se mai arata pe site-ul oficial al Consiliului de Mediere.
sursa: CMediere.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal in zile lucratoare pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am o angajata cu care am incheiat si este in desfasurare un contract de munca la domiciliu, cu urmatoarele date: norma partiala de lucru pentru desfasurarea unor lucrari, proiecte, norma de lucru este ore/luna fiind platita in functie de orele lucrate in cadrul proiectului, functia ei de baza NU este la compania noastra ci este la un alt angajator la care are alt contract de munca cu norma intreaga, 8ore/zi. Ne-a informat ca ea isi va lua concediu de risc maternal, are sarcina cu risc si nu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<