Un grup de senatori ai PSD au initiat un proiect de lege privind exercitarea profesiei de expert criminalist privat, infiintarea, organizarea si functionarea Colegiului Expertilor Criminalisti din Romania.
Art. 1. – (1) Prezenta lege reglementeaza modul de exercitare, organizare si autorizare a profesiei de expert criminalist privat, precum si infiintarea, organizarea si functionarea Colegiului Expertilor Criminalisti din Romania, denumit in continuare Colegiu.
(2) Colegiul functioneaza in cadrul Asociatiei Criminalistilor din Romania si reglementeaza modul de organizare si autorizare a tuturor expertilor criminalisti din Romania.
Art. 2. – In sensul prezentei legi, termenii de mai jos au urmatoarele semnificatii:
a) „expert criminalist privat” – este expertul criminalist care isi desfasoara activitatea in laboratoare proprii, in afara institutelor si laboratoarelor criminalistice de stat din reteaua Ministerului Administratiei si Internelor sau Ministerului Justitie;
b) „expert oficial” – este expertul criminalist incadrat si remunerat potrivit reglementarilor interne ale Ministerului Administratiei si Internelor sau Ministerului Justitiei si care isi desfasoara activitatea in cadrul institutelor si laboratoarelor criminalistice de stat, potrivit prevederilor Ordonantei nr. 75/2000 privind autorizarea expertilor criminalisti, care pot fi recomandati de catre parti sa participe la efectuarea expertizelor criminalistice, cu modificarile si completarile ulterioare.
Art. 3. (1) Expertul criminalist oficial efectuaza expertize criminalistice dispuse de organele de cercetare sau de urmarire penala.
(2) Expertul criminalist privat efectueaza expertize, la cererea organelor judiciare sau a partilor.
(3) Expertul criminalist privat este obligat, in exercitarea profesiei, sa respecte prevederile legale referitoare la drepturile fundamentale ale omului.
(4) Expertul criminalist privat isi desfasoara activitatea pe baza principiului independentei profesionale si raspunde disciplinar, civil si penal, dupa caz, pentru faptele ce contravin legilor in vigoare sau normelor deontologice ale profesiilor.
Cititi aici tot
continutul proiectului de lege.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: O salariata a obtinut venituri in urmatoarea perioada: - Contract de munca: martie 2023 - iunie 2023 - venituri din salarii - Contract de mandat pentru administrator: iunie - iulie 2024 - Contract de munca: august 2024 - prezent Copilul s-a nascut in luna martie 2025. Indeplineste conditiile pentru a primi indemnizatie pentru cresterea copilului?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Angajatul lucreaza de noapte, in ture de 12 ore, inclusiv in zile de sarbatori legale. In luna aprilie, angajatul va incepe tura in data de 17.04 la ora 19 si va iesi din tura pe data de 18.04 la ora 07 dimineata. In acest caz, pe langa sporul de ore de noapte, angajatul primeste sporul de sarbatoare legala doar pentru cele 7 ore lucrate in ziua de 18.04 sau primeste sporul de sarbatoare legala pe intreaga tura de 12 ore?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Sporul de mobilitate se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat? La societatea noastra este stabilit o suma fixa pentru sporul de mobilitate. In cazul in care salariatul este in concediu medical, in concediu de odihna sau beneficiaza de zile libere platite acest spor va fi calculat proportional cu timpul efectiv lucrat sau se va acorda suma fixa prevazuta in contractul individual de munca? Mentionam ca in contractul individual de munca nu avem prevederi legate de modalitatea de acordare al...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<