Un grup de senatori ai PSD au initiat un proiect de lege privind exercitarea profesiei de expert criminalist privat, infiintarea, organizarea si functionarea Colegiului Expertilor Criminalisti din Romania.
Art. 1. – (1) Prezenta lege reglementeaza modul de exercitare, organizare si autorizare a profesiei de expert criminalist privat, precum si infiintarea, organizarea si functionarea Colegiului Expertilor Criminalisti din Romania, denumit in continuare Colegiu.
(2) Colegiul functioneaza in cadrul Asociatiei Criminalistilor din Romania si reglementeaza modul de organizare si autorizare a tuturor expertilor criminalisti din Romania.
Art. 2. – In sensul prezentei legi, termenii de mai jos au urmatoarele semnificatii:
a) „expert criminalist privat” – este expertul criminalist care isi desfasoara activitatea in laboratoare proprii, in afara institutelor si laboratoarelor criminalistice de stat din reteaua Ministerului Administratiei si Internelor sau Ministerului Justitie;
b) „expert oficial” – este expertul criminalist incadrat si remunerat potrivit reglementarilor interne ale Ministerului Administratiei si Internelor sau Ministerului Justitiei si care isi desfasoara activitatea in cadrul institutelor si laboratoarelor criminalistice de stat, potrivit prevederilor Ordonantei nr. 75/2000 privind autorizarea expertilor criminalisti, care pot fi recomandati de catre parti sa participe la efectuarea expertizelor criminalistice, cu modificarile si completarile ulterioare.
Art. 3. (1) Expertul criminalist oficial efectuaza expertize criminalistice dispuse de organele de cercetare sau de urmarire penala.
(2) Expertul criminalist privat efectueaza expertize, la cererea organelor judiciare sau a partilor.
(3) Expertul criminalist privat este obligat, in exercitarea profesiei, sa respecte prevederile legale referitoare la drepturile fundamentale ale omului.
(4) Expertul criminalist privat isi desfasoara activitatea pe baza principiului independentei profesionale si raspunde disciplinar, civil si penal, dupa caz, pentru faptele ce contravin legilor in vigoare sau normelor deontologice ale profesiilor.
Cititi aici tot
continutul proiectului de lege.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<