Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a anuntat luni ca Robert Negoita si apropiatii sai sunt urmariti penal pentru suspiciuni privind efectuarea mai multor infractiuni cu "consecinte deosebit de grave".
Faptele retinute ar fi constatate in contextul in care, in perioada anilor 2000-2018, in Sectorul 3 din municipiul Bucuresti, s-au incheiat 54 acte aditionale la un contract de salubrizare cu S.C. ROSAL GRUP S.A., prin care, fie s-a prelungit contractul, fie s-a marit valoarea acestuia.
La nivelul Sectorului 3 nu s-ar fi respectat prevederile noii legislatii aplicabile actelor aditionale incepand cu anul 2001 si pana la finalizarea derularii contractului (Legea 51/2006 a serviciilor comunitare de utilitati publice; O.G. 71 din 29 august 2002 privind organizarea si functionarea serviciilor publice de administrare a domeniului public si privat de interes local; Legea 101 din 25 aprilie 2006 a serviciului de salubrizare a localitatilor; O.U.G. 34 din 19 aprilie 2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii).
Cu alte cuvinte, in contextul mentionat, in loc sa fie organizate licitatii publice, contractul de salubritate incheiat in anul 1999 a fost prelungit succesiv cu S.C. ROSAL GRUP S.A. (operator nelicentiat din anul 2013 pentru Sectorul 3), prin acte aditionale care au determinat inclusiv cresterea tarifelor de salubrizare.
In ordonantele procurorilor se arata ca, in cauza exista aspecte din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:
In realizarea atributiilor de serviciu, suspectul Robert Sorin Negoita ar fi aprobat, intocmit si semnat o serie de acte (Raport de specialitate, Nota de fundamentare, Expunere de motive), iar la 20 noiembrie 2013, pe baza actelor, ar fi prezentat membrilor Consiliului Local al Sectorului 3 regularitatea operatiunii propuse spre votare. Sub pretextul implementarii Programului de dezvoltare a sistemului de gestionare integrata a deseurilor municipale de pe raza administrativa a sectorului 3, suspectul ar fi determinat obtinerea votarii, de catre Consiliul local a unui act care, in realitate, viza prelungirea nelegala a contractului de salubritate cu inca 10 ani.
Actul aditional prin care se prelungea nelegal termenul contractual cu operatorul nelicentiat legal - Rosal Grup S.A a fost ulterior semnat de suspectul Robert Sorin Negoita.
In plus, la 15 mai 2014, suspectul Robert Sorin Negoita ar fi incheiat si semnat in mod nelegal, un alt act aditional, fara a-l supune aprobarii Consiliului local, prin care s-au crescut frecventele de realizare a activitatilor de curatenie a cailor publice cu influenta asupra cresterii costurilor operatorului de salubritate Rosal Grup S.A.
Modalitatea de prelungire a contractului initial de salubrizare printr-o serie de acte aditionale a facut obiectul unor controale din partea Curtii de Conturi, Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice si Consiliului Concurentei.
Aceste controale au constatat incalcari ale dispozitiilor legale, iar ca urmare, autoritatii contractante (UAT Sector 3) i s-a comunicat obligatia de a nu mai prelungi contractul initial incheiat in 1999 peste termenul de valabilitate de 5 ani stipulat in contract si i s-a recomandat sa dispuna reorganizarea serviciilor de salubrizare conform noilor prevederi si sa atribuie noul contract conform O.U.G. nr. 34/2006, prin licitatie.
Incalcarile constatate de Curtea de Conturi ca urmare a controlului efectuat la Primaria Sectorului 3 au fost validate de Instanta de contencios administrativ, in cursul anului 2017. Fata de aceasta sentinta, primarul Sectorului 3 Robert Sorin Negoita a declarat recurs, dar ulterior a renuntat la judecarea recursului.
Pentru a acoperi retroactiv nelegalitatile prelungirii contractului initial, functionarii Primariei Sector 3 ar fi initiat un demers juridic prin care, in cursul anului 2018, actele aditionale s-ar fi aprobat retroactiv de catre Consiliul local. Ulterior, ar fi fost intocmit un referat, semnat de viceprimarul Elena Petrescu, pe baza unei delegari nelegale facute de primar, prin care practic s-au sters o parte din obligatiile de plata pe care ROSAL GRUP S.A le avea la Primaria Sector 3. Ulterior, actiunea a fost validata de auditorul public extern, suspecta Mirela Chetreanu, in Raportul de follow-up din data de 11.10.2019, desi aspectele nu remediau incalcarile constatate de Curtea de Conturi.
Prin faptele descrise, la care au contribuit, sub forma complicitatii, si persoanele mentionate din conducerea Primariei Sectorului 3, s-ar fi creat un prejudiciu total de 578.446.818 lei in dauna Sectorului 3 si un folos necuvenit pentru SC Rosal Grup SA.
Prin urmare, Robert Negoita este urmarit penal sub aspectul savarsirii a doua infractiuni de abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite cu consecinte deosebit de grave si a unei infractiuni de instigare la infractiunea de abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite cu consecinte deosebit de grave, iar Rosal Grup pentru savarsirea a doua complicitati la infractiunea de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit cu consecinte deosebit de grave.
Pe langa primarul Sectorului 3 si firma de salubritate, alti 8 indivizi au ajuns in vizorul DNA.
Procurorii au solicitat Consiliului Local Sector 3 Bucuresti sa comunice daca Sectorul 3 se constituie parte civila in cauza.
Celor noua persoane fizice si persoanei juridice avand calitatea de suspect li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala in conformitate cu prevederile art. 307
Cod de procedura penala.