Pana pe 2 martie 2011, Comisia juridica, de disciplina si imunitati a Camerei Deputatilor trebuie sa prezinte un raport asupra Proiectului de Lege privind exercitarea profesiei de expert criminalist privat, infiintarea, organizarea si functionarea Colegiului Expertilor Criminalisti din Romania.
„Observam ca Romania, care este singurul stat membru UE in care nu exista institutia expertului independent, credem, trebuie sa-si armonizeze legislatia in aceasta ramura, intrucat monopolul de stat in activitatea de expertiza devine generator de trafic de influenta, de coruptie, de diletantism. (...) Expertul criminalist independent poate fi singura entitate care sa poata contraexpertiza o lucrare a expertului de stat.
Acest aspect a preocupat si colaboratorii proiectului „Consolidarea capacitatii de expertiza judiciara, initiat de un colectiv al Ministerului Justitiei din Olanda, derulat in perioada ianuarie – octombrie 2007, ca o acordare de asistenta necesara in procesul de reforma si adaptare a sistemului judiciar al Romaniei, in conformitate cu pozitia sa de membru al Uniunii Europene.
Prima recomandare care s-a desprins din acest proiect a fost reorganizarea fundamentala a sistemului de expertiza judiciara, unificarea legislatiei aferente expertilor judiciari cu actele normative, ce reglementeaza activitatea criminalistilor, excluderea monopolului de stat in efectuarea expertizelor.
Deci, expertul este persoana fizica ce are cunostinte de specialitate intr-un anumit domeniu al stiintei, tehnicii sau artei, nu are interese juridice in cauza si este chemata de un organ competent in calitate de expert judiciar, pentru a lamuri chestiuni ce tin de domeniul ei de cunostinte”, au motivat initiatorii.
Cititi aici
forma aprobata de Senat.