Pana pe 2 martie 2011, Comisia juridica, de disciplina si imunitati a Camerei Deputatilor trebuie sa prezinte un raport asupra Proiectului de Lege privind exercitarea profesiei de expert criminalist privat, infiintarea, organizarea si functionarea Colegiului Expertilor Criminalisti din Romania.
„Observam ca Romania, care este singurul stat membru UE in care nu exista institutia expertului independent, credem, trebuie sa-si armonizeze legislatia in aceasta ramura, intrucat monopolul de stat in activitatea de expertiza devine generator de trafic de influenta, de coruptie, de diletantism. (...) Expertul criminalist independent poate fi singura entitate care sa poata contraexpertiza o lucrare a expertului de stat.
Acest aspect a preocupat si colaboratorii proiectului „Consolidarea capacitatii de expertiza judiciara, initiat de un colectiv al Ministerului Justitiei din Olanda, derulat in perioada ianuarie – octombrie 2007, ca o acordare de asistenta necesara in procesul de reforma si adaptare a sistemului judiciar al Romaniei, in conformitate cu pozitia sa de membru al Uniunii Europene.
Prima recomandare care s-a desprins din acest proiect a fost reorganizarea fundamentala a sistemului de expertiza judiciara, unificarea legislatiei aferente expertilor judiciari cu actele normative, ce reglementeaza activitatea criminalistilor, excluderea monopolului de stat in efectuarea expertizelor.
Deci, expertul este persoana fizica ce are cunostinte de specialitate intr-un anumit domeniu al stiintei, tehnicii sau artei, nu are interese juridice in cauza si este chemata de un organ competent in calitate de expert judiciar, pentru a lamuri chestiuni ce tin de domeniul ei de cunostinte”, au motivat initiatorii.
Cititi aici
forma aprobata de Senat.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<