Klaus Iohannis a anuntat de la Palatul Victoria masuri noi prin care se instituie carantina partiala in Romania. Regulile vor fi valabile de luni.
UPDATE 11.12.2020 - Carantina partiala si starea de alerta au fost prelungite! Detaliile complete sunt AICI!
--
"Am avut astazi aproape 10.000 de cazuri noi de persoane care s-au imbolnavit, am avut si astazi multi, prea multi care au decedat si trebuie sa fim foarte realisti: sunt necesare masuri ferme, masuri mai ferme, pentru a controla extinderea pandemiei. Masurile care s-au luat pana acum nu mai sunt suficiente. Sunt necesare masuri in plan national.", a spus seful statului la inceperea sedintei de Guvern de joi seara pe care o prezideaza.
Printre viitoarele masuri aplicabile de luni se numara:
- scolile din mediul preuniversitar vor desfasura activitatea exclusiv online;
- angajatii din privat si de la stat vor lucra de acasa obligatoriu, acolo unde este posibil;
- magazinele se inchid la ora 21;
- circulatia pe timpul noptii va fi restrictionata;
- toate petrecerile publice sau private sunt interzise;
- targurile si pietele vor fi inchise;
- portul mastii va fi obligatoriu la nivel national, chiar si la locul de munca din spatiu acoperit;
- firmele si institutiile isi vor decala obligatoriu programul pentru a nu se aglomera mijloacele de transport in comun.
"In acelasi timp ne dorim sa continue activitatile economice. Nu dorim sa inchidem economia romaneasca, noi dorim sa luam masuri prin care oamenii sunt protejati si economia functioneaza in continuare si da, vrem ca romanii sa isi continue viata cat de mult se poate, apropiat de o viata normala, doar ca nu suntem in conditii normale, suntem in conditii de pandemie si nu putem sa facem abstractie de acest lucru", a subliniat Iohannis.
Mai mult, seful statului a spus ca va continua campania electorala, iar alegerile se vor tine. "Incepe campania electorala. Va fi o campanie electorala in conditii foarte speciale, foarte stricte si urmeaza votul. (...) Este posibil (n.r. sa organizam alegerile). Am dovedit-o cu ocazia alegerilor locale. Exista multe discutii in spatiul in public despre oportunitatea organizarii alegerilor in pandemie. Eu va spun foarte clar: democratia nu poate fi pusa in paranteza. Democratia trebuie garantata. Democratia se garanteaza prin alegeri, alegeri libere. Natiunile puternice tin alegeri chiar si in conditii de criza. Ce exemplu mai bun decat alegerile care au avut loc in SUA. Acolo sa ne uitam! In SUA au avut loc alegerile in conditiile in care acolo au aproape 100.000 de cazuri noi in fiecare zi si, totusi, alegerile s-au organizat si au avut o prezenta record. Daca v-ati uitat la televizor, ati vazut multa lume la alegeri, disciplinati, la distanta, toti cu masca si au fost si au ales", a mai spus Iohannis.
Ludovic Orban l-a aprobat pe presedintele Romaniei si a spus ca masurile anuntate de Klaus Iohannis vor trebui transpuse in acte normative pentru a se aplica incepand de luni.
Urmarim sedinta de Guvern si revenim cu actualizari.
Carantina partiala - propunerile CNSU
Draftul Hotararii nr. 52 a CNSU a fost publicat, asadar iata masurile care se propun pentru carantina partiala.
Important! Masurile de mai jos nu se aplica inca! Ele au fost propuse si trebuie aprobate de Guvern in sedinta de joi seara!
Comitetul National pentru Situatii de Urgenta adopta prezenta
HOTARARE:
Art. 1
Incepand cu data prezentei hotarari la nivel national, se instituie obligatia purtarii mastii de protectie, astfel incat sa acopere nasul si gura, pentru toate persoanele care au implinit varsta de 5 ani, in toate spatiile publice deschise si inchise, indiferent de valoare ratei de incidenta cumulate a cazurilor din ultimele 14 zile.
Art. 2
Toate institutiile publice, precum si toti operatorii economici publici sau privati au obligatia organizarii activitatii si desfasurarii programului de lucru in regim de telemunca sau munca la domiciliu, iar acolo unde specificul activitatii nu permite acest lucru, se organizeaza programul de lucru astfel incat personalul sa fie impartit in cel putin doua grupe care sa inceapa respectiv sa termine activitatea la o diferenta de cel putin 1 ora.
Art. 3
(1) In localitatile/judetele unde valoarea ratei de incidenta cumulata a cazurilor in ultimele 14 zile depaseste 3/1.000 de locuitori, se interzice circulatia persoanelor in afara locuintei/gospodariei in intervalul orar 22.00 – 06.00.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), circulatia persoanelor in afara locuintei/gospodariei este permisa in intervalul orar 22.00 – 06.00 pentru urmatoarele motive:
a) deplasarea in interes profesional, inclusiv intre locuinta/gospodarie si locul/locurile de desfasurare a activitatii profesionale si inapoi;
b) deplasarea pentru asistenta medicala care nu poate fi amanata si nici realizata de la distanta precum si pentru achizitionarea de medicamente.
Art. 4
(1) La nivel national pentru toate localitatile unde rata de incidenta cumulata este egala sau mai mare cu 6/1.000 de locuitori se va institui masura carantinarii localitatii cu interzicerea deplasarii circulatia persoanelor in afara locuintei/gospodariei.
(2) Procedura de instituire a masurii de carantina pentru localitatile prevazute la alin. (1) este cea reglementata prin Legea nr. 136/2020 republicata, privind instituirea unor masuri in domeniul sanatatii publice in situatii de risc epidemiologic si biologic.
(3) Prin exceptie de prevederile alin. (1), circulatia persoanelor in afara locuintei/gospodariei este permisa in intervalul orar 06.00 – 22.00 pentru urmatoarele motive:
a) deplasarea in interes profesional, inclusiv intre locuinta/gospodarie si locul/locurile de desfasurare a activitatii profesionale si inapoi;
b) deplasarea pentru asistenta medicala care nu poate fi amanata si nici realizata de la distanta;
c) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acopera necesitatile de baza ale persoanelor, precum si bunuri necesare desfasurarii activitatii profesionale;
d) deplasarea pentru servicii de ingrijire personala;
e) deplasarea pentru servicii de alimentatie publica cu exceptia celor destinate activitatii desfasurate in restaurante si terase care presupun consumul acestora in incinta respectivelor spatii.
(4) Prin exceptie de prevederile alin. (1), circulatia persoanelor in afara locuintei/gospodariei este permisa in intervalul orar 22.00 – 06.00 pentru urmatoarele motive:
a) deplasarea in interes profesional, inclusiv intre locuinta/gospodarie si locul/locurile de desfasurare a activitatii profesionale si inapoi;
b) deplasarea pentru asistenta medicala care nu poate fi amanata si nici realizata de la distanta.
Art. 5
(1) Pentru verificarea motivului deplasarii in interes profesional, persoanele sunt obligate sa prezinte, la cererea personalului autoritatilor abilitate, legitimatia de serviciu, adeverinta eliberata de angajator sau o declaratie pe propria raspundere.
(2) Pentru verificarea motivului deplasarii in interes personal, persoanele sunt obligate sa prezinte, la cererea personalului autoritatilor abilitate, o declaratie pe propria raspundere, completata in prealabil.
(3) Declaratia pe propria raspundere trebuie sa cuprinda numele si prenumele, data nasterii, adresa locuintei/gospodariei/locului activitatii profesionale, motivul deplasarii, data completarii si semnatura.
Art. 6
Masurile stabilite in prezenta hotarare sunt valabile pe o perioada de 30 de zile, la finalul acestora urmand a fi analizata evolutia situatiei epidemiologice, restrictiile putand fi eliminate incepand cu valoarea inferioara a ratei de incidenta cumulata a cazurilor din ultimele 14 zile in situatia unui trend descendent, iar in cazul unui trend ascendent se vor lua alte masuri pentru limitarea raspandirii COVID-19.
Art. 7
Prezenta hotarare se comunica tuturor componentelor Sistemului National de Management al Situatiilor de Urgenta, pentru punere in aplicare prin ordine si acte administrative ale conducatorilor acestora.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.