Certificatul de casatorie incheiat intre persoane de acelasi sex va fi recunoscut in Romania, daca actul este eliberat de un alt stat membru UE. Guvernul a adoptat recent un proiect de lege pentru completarea OUG 194/2002 privind regimul strainilor in Romania, ca urmare a unei decizii a Curtii de Justitie a Uniunii Europene.
Dupa adoptare, actul normativ a fost trimis Parlamentului. Daca va trece de vot in forma propusa de Guvern, acest lucru
va ajuta la acordarea dreptului de sedere in tara, fara a mai fi nevoie ca documentul sa fie transcris in registrele de stare civila romane.
Atentie! Acest lucru NU va insemna si legalizarea casatoriilor intre persoane de acelasi sex in Romania.
„Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) s-a pronuntat, in cauza C-673/16, ca urmare a sesizarii acesteia de catre instanta romana de contencios constitutional, retinand urmatoarele: «1) Intr o situatie in care un cetatean al Uniunii a facut uz de libertatea sa de circulatie deplasandu se si locuind efectiv, in conformitate cu conditiile prevazute la articolul 7 alineatul (1) din Directiva 2004/38/CE , intr un alt stat membru decat cel a carui cetatenie o detine si a intemeiat sau a consolidat cu aceasta ocazie o viata de familie cu un resortisant al unui stat tert, de acelasi sex, de care este legat printr o casatorie legal incheiata in statul membru gazda, articolul 21 alineatul (1) al TFUE trebuie sa fie interpretat in sensul ca se opune ca autoritatile competente ale statului membru a carui cetatenie o detine cetateanul Uniunii sa refuze acordarea unui drept de sedere pe teritoriul acestui stat membru resortisantului mentionat, pentru motivul ca dreptul statului membru mentionat nu prevede casatoria intre persoane de acelasi sex»”, arata expunerea de motive a proiectului de lege adoptat de Guvern.
Conform expunerii de motive, articolul 21 alineatul (1) al Tratatului privind functionarea Uniunii Europene (TFUE)
„trebuie interpretat in sensul ca, in imprejurari precum cele in discutie in litigiul principal, resortisantul unui stat tert, de acelasi sex ca cetateanul Uniunii, a carui casatorie cu acesta din urma a fost incheiata intr un stat membru conform dreptului acestui stat, dispune de un drept de sedere pe o perioada mai mare de trei luni pe teritoriul statului membru a carui cetatenie o detine cetateanul Uniunii. Acest drept de sedere derivat nu poate fi supus unor conditii mai stricte decat cele prevazute la articolul 7 din Directiva 2004/38/CE”.
Daca Romania refuza sa implementeze decizia europeana, atunci risca declansarea unei proceduri de infringement care se poate finaliza cu condamnarea tarii noastre de catre instanta de contencios european si plata unor penalitati consistente.
Lege pentru completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul strainilor in Romania - adoptat de Guvern
Articol unic - Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul strainilor in Romania, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 421 din 5 iunie 2008, cu modificarile si completarile ulterioare, se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 46 alineatul (16), dupa litera f) se introduce o noua litera, lit. g), cu urmatorul cuprins:
......................
g) strainii, membrii de familie ai cetatenilor romani, care au intemeiat cu acestia o viata de familie pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene.”
2. La articolul 46, dupa alineatul (171) se introduc doua noi alineate, alin. (172 ) si (173), cu urmatorul cuprins:
.........................
(172) Solicitarea de viza depusa de persoanele prevazute la alin.(16) lit.g) va fi insotita de certificatul de casatorie eliberat in statul membru al Uniunii Europene unde s-a incheiat casatoria.
(173 ) Certificatul de casatorie prevazut la alin.(172) are putere doveditoare in tara fara a fi necesara transcrierea in registrele de stare civila romane, doar in scopul acordarii dreptului de sedere pe teritoriul statului roman, in conditiile stipulate de dreptul Uniunii Europene, sotilor, cetateni ai statelor terte, din casatoriile dintre persoane de acelasi sex, incheiate sau contractate intr-un stat membru al Uniunii Europene.”
3. La articolul 62 alineatul (3), dupa litera d) se introduce o noua litera, lit. e), cu urmatorul cuprins:
........................
(e) pentru strainii, membrii de familie ai cetatenilor romani, care au intemeiat cu acestia o viata de familie pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, daca:
(i) prezinta pasaportul valabil;
(ii) prezinta certificatul de casatorie eliberat in statul membru al Uniunii Europene unde s-a incheiat casatoria;
(iii) nu exista o stare de bigamie sau de poligamie, in cazul casatoriei;
(iv) prezinta cartea de identitate a cetateanului roman al carui membru de familie este strainul.”
4. La articolul 62, dupa alineatul (6) se introduce un nou alineat, alin. (7), cu urmatorul cuprins:
..........................
(7) Certificatul de casatorie prevazut la alin. (3) lit.e) pct.(ii) are putere doveditoare in tara fara a fi necesara transcrierea in registrele de stare civila romane, doar in scopul acordarii dreptului de sedere pe teritoriul statului roman, in conditiile stipulate de dreptul Uniunii Europene, sotilor, cetateni ai statelor terte, din casatoriile dintre persoane de acelasi sex, incheiate sau contractate intr-un stat membru al Uniunii Europene.”
5. La articolul 88 alineatul (2), dupa litera c) se introduce o noua litera, lit. d), cu urmatorul cuprins:
................................
d) strainul al carui drept de sedere a incetat in conditiile art. 11 alin. (3) lit. f).
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avand in vederea noua lege a pensiilor, ce obligatii ii revin angajatorului in conditiile in care angajatorul nu cunoaste date privind indeplinirea stagiului de cotizare al angajatilor, chiar daca are informatii cu privire la indeplinirea varstei de pensionare? Cu alte cuvinte angajatorul nu stie cu exactitate daca angajatul indeplineste toate conditiile necesare pensionarii pentru limita de varsta pentru a-i inceta de drept contractul individual de munca.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Angajatorul organizeaza in incinta sa cursuri pentru angajatii sai, asigurandu-le masa de pranz inclusiv desert in zilele cand participa la aceste cursuri. Intrebarea este daca pentru zilele cat participa la cursuri si se asigura pranzul mai primesc si tichete de masa?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<