Procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ) au dispus schimbarea incadrarii juridice din infractiunea de genocid, din vechiul Cod penal, in infractiuni contra umanitatii, conform noul Cod penal, in situatia lui Ioan Ficior, fost comandant al Coloniei de munca Periprava, noteaza Agerpres.
Conform unui comunicat emis de PICCJ transmis Agerpres, prin acest act a fost dispusa punerea in miscare a actiunii penale fata de Ioan Ficior.
Fostul comandant al Coloniei de munca Periprava, Ioan Ficior, a fost citat joi la Parchet, in vederea aducerii la cunostinta a noii incadrari juridice.
Tinand cont de probatoriul administrat pana in acest moment al urmaririi penale, subliniem faptul ca se releva, in perioada 1958-1963, introducerea si coordonarea unui regim de detentie represiv, abuziv, inuman si discretionar impotriva categoriei detinutilor politici. Acestia erau considerati ca fiind o amenintare directa sau indirecta la adresa noului regim politic.
"Chiar daca nu era prevazuta in mod expres exterminarea detinutilor politici, regimul de detentie instituit prin acte normative mentionate (reducerea ratiilor alimentare, izolarea, regimul de carcera, interzicerea legaturilor cu familia, a dreptului de a primi pachete), dar si prin actiuni ce depasesc cadrul legal (lipsa medicamentelor si a ingrijirii medicale refuzul de a acorda asistenta adecvata, netratarea bolnavilor, refuzul de transfer catre spitalele penitenciar, degradarea starii de sanatate a condamnatilor prin lipsa hranei, lipsa incalzirii, pedepsele aplicate discretionar si abuziv detinutilor, conditii de detentie inumane, rele tratamente, bataia si alte violente, ignorarea adreselor si sesizarilor formulate de catre detinuti), contine premisele exterminarii persoanelor detinute", se arata in comunicat.
Procurorii mai sustin, citati de Agerpres: "Actele savarsite de inculpat in perioada in care a detinut functia de comandant si loctiitor de comandant al Coloniei de munca Periprava intrunesc elementele constitutive ale infractiunii prevazute de art. 439 lit. j) din noul Cod penal, infractiuni contra umanitatii, respectiv persecutarea unui grup sau a unei colectivitati determinate prin privare de drepturile fundamentale ale omului sau prin restrangerea grava a exercitarii acestor drepturi, pe motive de ordin politic, rasial, national, etnic, cultural, religios, sexual ori in functie de alte criterii recunoscute ca inadmisibile in dreptul international'".
sursa: Agerpres.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Rog sa imi transmiteti cum se calculeaza preavizul pentru un angajat care are specificat in contractul de munca, urmatoarele date: - Lucreaza de Luni pana Joi cu o durata a muncii de 10 ore/zi; - Vinerea nu se lucreaza. Intrebare: Se include si ziua de vineri in calculul celor 20 de zile de preaviz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<