Procurorul general Gabriela Scutea a anuntat miercuri retrimiterea la Instanta suprema a dosarului Revolutiei, in care fostul presedinte Ion Iliescu, fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu si Iosif Rus, fost sef al Aviatiei Militare, sunt acuzati de savarsirea unor infractiuni contra umanitatii.
Ion Iliescu este acuzat ca si-a asumat, in intervalul 22-30 decembrie 1989, operatiunea sistematica de inducere in eroare a opiniei publice exercitata de cadrele militare cu functii de conducere ale MApN.
"Aceste fapte au avut drept consecinte generarea si amplificarea psihozei generalizate a terorismului, psihoza cauzatoare de numeroase situatii de foc fratricid generalizat si astfel, in intervalul 22-30 decembrie 1989, au survenit 857 decese, 2382 raniri de persoane, 585 privari grave de libertate cu incalcarea regulilor generale de drept international si 409 cazuri de suferinte mari", afirma procurorii.
"In noul rechizitoriu avem persoane trimise in judecata: pe Ion Iliescu, fost presedinte al Romaniei, Voiculescu Voican Gelu, fost viceprim-ministru al Guvernului Romaniei, si generalul in retragere Rus Iosif Pop, fost comandant al Aviatiei Militare. In sarcina inculpatilor sunt retinute infractiuni contra umanitatii prevazute de articolul 439 literele a, g, I si k din Codul Penal", a anuntat, miercuri, procurorul general Gabriela Scutea, citat de
news.ro.
Ea a adaugat ca, avand in vedere faptul ca anterior a mai fost emis un rechizitoriu, in 5 aprilie 2019, in privinta caruia Inalta Curte de Casatie si Justitie a retinut neregularitati si ca nu se poate trece la inceperea judecatii, sunt necesare unele precizari.
"Reluarea urmaririi penale s-a dispus la data de 21 martie 2022, dupa ce dosarul a fost restituit fizic de la Inalta Curte la data de 14 februarie 2022. Actele de urmarire penala necesare, conform dispozitiilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie si redactarea rechizitoriului au fost efectuate intr-un interval de cinci luni si 15 zile. Conform legii, procurorul care a emis anterior rechizitoriul din 2019 nu a devenit incompatibil sa efectueze actele dispuse de instanta si sa finalizeze urmarirea penala. Doresc sa subliniez ca o eventuala repartizare a cauzei catre un alt procuror ar fi insemnat un volum de munca si de timp foarte mare, necesar nu numai pentru studiul initial al dosarului, obiectivul nostru a fost acela de a nu prelungi in mod nejustificat durata cercetarilor", a explicat Scutea.
Potrivit procurorului general, "conceptia rechizitoriului este centrata pe actiunile intervenite in perioada 22 decembrie - 30 decembrie 1989, dupa parasirea sediului Comitetului Central al PCR de catre Nicolae Ceausescu. Doctrina internationala privitoare la binele impotriva umanitatii in legatura cu articolul 33 al Statutului de la Roma al Curtii Penale Internationale stabileste ca sunt exonerati in mod explicit militarii care savarsesc fapta ca urmare a unui ordin militar de actiune. Intr-un asemenea caz, responsabilitatea penala va incumba persoanei care a dat respectivul ordin".
"Se impune o clarificare in privinta cercetarii evenimentelor care au constituit Revolutia Romana din decembrie 1989. Aceste evenimente au facut obiectul a 4.544 de dosare penale. Foarte multe dintre aceste dosare se gasesc reunite in dosarul pe care astazi il inaintam Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Dar istoric trebuie subliniat ca in 112 dosare Sectia Parchetelor Militare si celelalte parchete militare au dispus trimiterea in judecata a 275 de persoane, dintre care 25 au fost generali, 114 ofiteri, 13 subofiteri, 36 de militari in termen si 87 de civili", a precizat Gabriela Scutea.
Sursa foto: www.comunismulinromania.ro