Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2024 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Autoritatea Vamala Romana, reinfiintata in subordinea MFP

Un nou proiect de lege reintroduce Autoritatea Vamala Romana ca organizatie de sine statatoare, in subordinea MFP.

UPDATE 09.10.2019 - Senatul a adoptat proiectul de act normativ prin care Autoritatea Vamala Romana va functiona in subordinea MFP, dupa desfiintarea DGV.

STIREA INITIALA

Autoritatea Nationala a Vamilor a fuzionat in anul 2013 cu ANAF, tot atunci pierzandu-si si calitatea de ordonator tertiar de credite. Aceasta activitate a ajuns in responsabilitatea ANAF si a structurilor sale subordonate.

Ralierea la standardele europene este una foarte importanta, intrucat Romania asigura paza granitei estice a Uniunii Europene.

De-a lungul a sase ani au fost identificate o serie de disfunctionalitati cu privire la activitatea Directiei generale a vamilor (DGV) din cadrul ANAF. Asadar:

  • constatarile organelor de control din cadrul Curtii de Conturi au evidentiat:
    • intarzieri semnificative la instituirea profilelor de risc vamal de tip D, cu consecinte la incasarea creantelor la bugetul general consolidat;
    • coordonarea defectuoasa a unor structuri teritoriale in cazul solicitarii efectuarii unor controale vamale ulterioare;
    • interpretari/aplicari neunitare ale legislatiei specifice din partea structurilor teritoriale in ceea ce priveste documentele care stau la baza actiunilor de control vamal ulterior;
    • existenta unor necorelari in evidenta contabila a resurselor proprii traditionale.
  • rezultatele misiunilor de audit efectuate de agentii autorizati ai Comisiei Europene au aratat ca interesele financiare ale UE pot fi afectate;
  • au fost identificate disfunctionalitati in exercitarea atributiilor de control ale DGV.

 

Codul vamal unional, adica Regulamentul UE nr. 952/2013 al Parlamentului si al Consiliului stabileste ca autoritatile vamale ale statelor membre sunt responsabile cu supravegherea comertului international al Uniunii, pentru aceasta instituindu-se masuri care vizeaza mai multe aspecte generale ale protejarii interesului economico-financiar, ale securitatii si al sigurantei rezidentilor.

Avand aceste lucruri in vedere, ministrul Finantelor Publice isi doreste reinfiintarea Autoritatii Nationale a Vamilor sub denumirea de Autoritatea Vamala Romana care va fi un organ de specialitatea al administratiei publice centrale in domeniul vamal, cu propria personalitate juridica, in subordinea MFP si va avea calitatea de ordonator tertiar de credite. Aceasta va fi finantata de la bugetul de stat prin bugetul MFP.

Autoritatea Vamala Romana va:

  • elabora reglementari vamale care se afla in competenta Romaniei in calitatea sa de stat membru al EU;
  • asigura administrarea impozitelor, taxelor si altor venituri bugetare date prin lege in competenta sa;
  • aplica politica si legislatia vamala, respectiv, fiscala in domeniul supravegherii produselor accizabile;
  • exercita atributiile de autoritate vamala;
  • efectua controlul operativ si inopinat privind prevenirea, descoperirea si combaterea oricaror acte si fapte care au ca efect frauda vamala si fiscala.

 

Noua Autoritate Vamala Romana (AVR) preia de la ANAF unitatile subordonate acesteia si va reorganiza prin divizare partiala activitatea, posturile si personalul structurilor vamale, respectiv DGV din cadrul aparatului propriu al ANAF, directiile regionale vamale si birourile vamale de interior si de frontiera din cadrul directiilor generale regionale ale finantelor publice.

autoritatea vamala romana

Autoritatea Vamala Romana - noua conducere

Conducerea va fi asigurata de un presedinte, cu rang de secretar de stat, numit prin decizie a prim-ministrului, la propunerea ministrului MFP. Acesta va fi ajutat de un vicepresedinte numit tot prin decizie a prim-ministrului, la propunerea ministrului MFP.

Autoritatea Vamala Romana va avea un secretar general, inalt functionar public, care va fi numit in conditiile legii si care indeplineste atributiile prevazute la art. 61 din Codul administrativ.

Organizarea, modul de functionare si numarul maxim de posturi al AVR se va aproba prin hotarare de guvern in 45 de zile de la intrarea in vigoare a legii prin care se instituie Autoritatea Vamala Romana.

Important! Pentru crearea Autoritatii Vamale Romane nu se va suplimenta numarul de personal din MFP, respectiv ANAF. 

Codul rutier va fi, de asemenea, modificat pentru a le permite celor din AVR sa poata utiliza pe masinile institutiei semnale speciale de avertizare luminoase de culoare albastra.

Proiectul de lege privind infiintarea Autoritatii Vamale Romane poate fi consultat AICI!

Nota! Initiativa nu se aplica momentan. Pentru a intra in vigoare aceasta are nevoie de votul senatorilor, al deputatilor, de promulgarea presedintelui Romaniei si trebui sa fie publicata in Monitorul Oficial!

Procedura de urgenta a fost aprobata pentru aceasta initiativa legislativa.

Vom urmari progresul B426/2019 si vom reveni cu actualizari de indata ce acestea vor fi disponibile.


Florin Amariei
de Florin Amariei
Redactor

Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie.  In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.  

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Autoritatea Vamala Romana, reinfiintata in subordinea MFP":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI